Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΑΘ στην περιοχή
Αίνεια, μεταξύ Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου
Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με ψήφισμα στην τελευταία συνεδρίασή του, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία θα πρέπει να περάσει σε διαδημοτική διαχείριση είτε στους δήμους που επιθυμούν να συμμετέχουν, είτε ως άλλου τύπου φορέας των ΟΤΑ.
Το θέμα της ΕΥΑΘ ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού καθώς η εταιρία έχει την εκμετάλλευση του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής και μία ιδιωτικοποίησή της, έτσι που λειτουργεί μονοπωλιακά, θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τα τέλη αποχέτευσης.
Ο δήμος Θερμαϊκού στο ζήτημα ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες συντάσσεται με τους άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης που έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες, με αίτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της αποχέτευσης.
Με το ίδιο ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ζητά τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 216 του νόμου 3463/2006. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος και οι άλλες αποφάσεις που αφορούν στην οργάνωσή της, θα καθοριστούν με νέα απόφαση και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης.

Ο σταθμός της «Αίνειας»
Η ΕΥΑΘ, έχει την εκμετάλλευση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή «Αίνεια», μεταξύ Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, όπου καταλήγουν όλα τα λύματα από τις ανατολικές τουριστικές του νομού Θεσσαλονίκης.
Η «Αίνεια», σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΑΘ, δέχεται προς το παρόν ένα μέρος των αστικών λυμάτων από τους δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, καθώς και μεγάλο αριθμό βυτίων καθημερινά, ενώ με την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων θα καλύψει όλες τις τουριστικές περιοχές. Η εγκατάσταση, η οποία εγκαινιάστηκε το 1997, μπορεί να επεξεργάζεται στο πρώτο στάδιο σχεδιασμού της α’ φάσης 29.000 m3 την ημέρα. Αρχικά επεξεργαζόταν μικρές ποσότητες αστικών λυμάτων από τη Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι μέσω δικτύου και τριών αντλιοστασίων αλλά κυρίως βοθρολύματα, τα οποία οδηγούνταν εκεί με βυτιοφόρα οχήματα. Σημειώνεται ότι ήδη σήμερα λειτουργούν ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός των τουριστικών περιοχών, τα οκτώ νέα αντλιοστάσια, καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο των άνω της οδού Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας περιοχών του δήμου Θερμαϊκού, τα λύματα των οποίων οδηγούνται στην «Αίνεια» προς επεξεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.