Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Γιατί δεν αντιδρούν δήμος Θερμαϊκού και η αντιπολίτευση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ;

Το πέρασμά της σε ιδιώτες θα σημάνει δυσβάσταχτα τέλη αποχέτευσης
Οι περισσότεροι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Οι περισσότεροι, εκτός του δήμου Θερμαϊκού, όπου περιέργως επικρατεί σιωπή, όχι μόνο από τη διοίκηση του δήμου, αλλά και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Και όμως, το θέμα «καίει» και τους δημότες του Θερμαϊκού.


Όπως είναι γνωστό, η εκμετάλλευση της αποχέτευσης στις περιοχές των πρώην δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας, έχει περιέλθει στην ΕΥΑΘ, καθώς οι αγωγοί αποχέτευσης καταλήγουν στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκεται στο Αγγελοχώρι και είναι ιδιοκτησίας της. Και καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστής, η ΕΥΑΘ έχει επιβάλει δυσβάσταχτα τέλη αποχέτευσης, που ανέρχονται στο 80% της αξίας του νερού που καταναλώνουν.
Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι αν ο λογαριασμός του νερού κάποιου δημότη είναι 100 ευρώ, πληρώνει επιπλέον άλλα 80 ευρώ, για τέλη αποχέτευσης, δηλαδή συνολικά 180 ευρώ, κι αυτό επειδή τα οικιακά λύματά του διοχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται δυσβάστακτο για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών της περιοχής είναι μονοκατοικίες και το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που καταναλώνουν οι δημότες ξοδεύεται στον κήπο του σπιτιού και επομένως δεν καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης.
Ο φόβος είναι μήπως ο ιδιώτης που θα αναλάβει την ΕΥΑΘ, επιδιώκοντας το κέρδος και καθώς θα είναι μονοπώλιο, προσπαθήσει να ανεβάσει και άλλο το τέλος αποχέτευσης, επιβαρύνοντας τους δημότες, ιδιαίτερα αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Τους φόβους αυτούς, για ανεξέλεγκτη αύξηση των τελών αποχέτευσης, από τον ιδιώτη στον οποίο θα περιέλθει η ΕΥΑΘ μετά την ιδιωτικοποίησή της, ενστερνίζεται και ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει στο «Φάρο του Θερμαϊκού» στις 24 Μαρτίου 2013.
Κι όμως, τόσο από τη διοίκηση, όσο και από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση προκειμένου να διατρανωθεί η αντίθεση του δήμου Θερμαϊκού στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Σημειώνουμε ότι πολλοί δήμοι της Θεσσαλονίκης, όπως είναι  η 1η, 4η και 5η δημοτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, ο δήμος Κορδελιού- Εύοσμου, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Θέρμης κ.α. αντιτάχθηκαν με ψηφίσματά τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ οι πρώτοι τρεις, συμμετέχουν και στον συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε για την εξαγορά της επιχείρησης από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.