Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Θα αφήσουμε το πλοίο να μπατάρει;

Συλλογική η ευθύνη για τη διάσωση του δήμου Θερμαϊκού
Τελικά, μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους όσοι προκάλεσαν την κρίση στο δήμο Θερμαϊκού. Όσοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σκανδαλολογίας, πιστεύοντας αφελώς ότι με τον τρόπο αυτό θα προωθήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Όσοι στράφηκαν αναίτια κατά συναδέλφων τους, θεωρώντας ότι με τέτοιους είδους κριτική θα τους εξουδετερώσουν.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση για την απευθείας ανάθεση σε μελετητικό γραφείο προκειμένου να σχηματισθεί φάκελος με τα προς αξιοποίηση ακίνητα που διαθέτει ο δήμος. Εκείνο που γνωρίζουμε πολύ καλά, ψάχνοντας επί ώρες στη «Διαύγεια» και στις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι τις όποιες απευθείας αναθέσεις, όποτε χρειαστούν σε έναν δήμο, τις κάνει σύμφωνα με το νόμο,  αποκλειστικά ο δήμαρχος και κανένας άλλος. Ούτε αντιδήμαρχος, ούτε πρόεδρος, ούτε δημοτικός σύμβουλος, κανένας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία (Αρθρα 23 παρ. 2 εδ. τελευτ. ΕΚΠΟΤΑ και 22 π.δ. 118/2007, καθώς και Αρθρο 225 ν. 3852/2010) «Για όσες από τις παραπάνω προμήθειες η δαπάνη δεν υπερβαίνει το προαναφερόμενο χρηματικό όριο (15.000 ευρώ με Φ.Π.Α για τους Δήμους και 20.000 ευρώ για τις Περιφέρειες), μπορούν να ανατίθενται απευθείας χωρίς να απαιτείται ειδικό τεύχος τεχνικών προδιαγραφών των υπό ανάθεση ειδών. Στην περίπτωση αυτή η προμήθεια ανατίθεται με βάση την προϋπολογιζόμενη δαπάνη, την περιγραφή της προμήθειας και τυχόν άλλους όρους που επιθυμεί ο Ο.Τ.Α. Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση ανάθεσης και υποκαθιστούν το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών».
Επομένως, τα πυρά που δέχθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού την περασμένη Κυριακή ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ήταν πρωτίστως άδικα και κατά δεύτερο λόγο αποπροσανατολιστικά. Πυρά που οδήγησαν στην παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
Με τον κ.Λαζαρίδη κοντραριστήκαμε κάποιες φορές το τελευταίο διάστημα, του ασκήσαμε μάλιστα και σκληρή κριτική για θέματα που είχαν σχέση με τον ρόλο του ως αντιδημάρχου. Η κριτική μας ήταν πάντα σε πολιτικό επίπεδο και με επιχειρήματα. Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε την εργατικότητα και τις άοκνες προσπάθειές του για να πάει ένα βήμα μπροστά ο δήμος Θερμαϊκού. Και σε έναν άνθρωπο που εργάζεται νυχθημερόν για το κοινό καλό, του επισημαίνεις τα τυχόν λάθη και τις αδυναμίες, τον βοηθάς να βελτιωθεί και σε καμία περίπτωση δεν τον πετροβολάς για να τον εξοντώσεις. 
Ας αναλογιστούν όσοι ξεσήκωσαν αυτό τον αδικαιολόγητο θόρυβο και αυτή την κρίση, τη ζημιά που προκαλούν με τις ενέργειές τους στο δήμο Θερμαϊκού. Στην απελπιστική, όπως από όλους ομολογείται, οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος, η συνέχιση της κρίσης αυτής, θα τον οδηγήσει στο τέλμα και στη διάλυση. Και τότε θα επαληθευθούν και όσοι χαρακτηρίζουν το δήμο Θερμαϊκού ως «καράβι που βουλιάζει».
Πιστεύουμε ότι έχουν καθήκον και υποχρέωση όλοι, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά βρίσκονται, συμπολιτευόμενοι, αντιπολιτευόμενοι ή ανεξάρτητοι, να βάλουν πλάτη για να σωθεί ο δήμος. Διαφορετικά οι ευθύνες που θα τους καταλογιστούν από την τοπική κοινωνία, εάν με τις ενέργειές τους οδηγήσουν το καράβι στην ξέρα, θα είναι τεράστιες.
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στις αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.