Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων

Eπέκταση του προγράμματος με τα σχολικά γεύματα και στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναμένεται να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργείου, είναι να συμπεριληφθούν επιπλέον δήμοι. Αυτή την στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.Σύμφωνα με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης η εφαρμογή του προγράμματος στους 9 καλλικρατικούς δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης είχε καλά αποτελέσματα και αντιμετωπίστηκε θετικά τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς. Συνέπεια αυτού είναι δήμοι που αρχικά δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αλλά και μαθητές που δεν συμμετείχαν την περασμένη σχολική χρονιά να έχουν ήδη αιτηθεί την συμμετοχή τους  κατά την νέα σχολική χρονιά. 
Επί τέσσερις μήνες εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την αποβιομηχάνιση, και παράλληλα καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας ενώ τη νέα σχολική χρονιά ο σχεδιασμός πρόκειται να συμπεριλάβει επιπλέον σχολικές μονάδες.
Το πρόγραμμα που, ξεκίνησε την πιλοτική του εφαρμογή σε 61 σχολικές μονάδες σε όλους σχεδόν τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και αφορούσε 10.014 ζεστά γεύματα, πέντε μέρες την εβδομάδα.
 Αυτά περιελάμβαναν το κυρίως γεύμα, το οποίο ερχόταν στα σχολεία σε θερμοbox και δινόταν απευθείας στους μαθητές, σαλάτα και ψωμί.
 Να σημειωθεί ότι συνολικά το πρόγραμμα αφορούσε 123.522 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Το Υπουργείο προέβη σε καθορισμό των κριτηρίων για την επιλογή των σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα για την επέκταση του προγράμματος στη δυτική Θεσσαλονίκη το Υπουργείο καθόρισε κριτήρια για την επιλογή των Δήμων που θα συμμετείχαν, (δήμοι με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων, με ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%, με ποσοστό ανεργίας άνω 7%) ενώ για την επιλογή των σχολείων μετά από υπόδειξη του Υπουργείου Παιδείας, τα κριτήρια αφορούσαν σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και μαθητές που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων μαθητών Ρομά, μεταναστών και προσφύγων.
 Επιπλέον στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι διασφαλίζεται, μετά από διαγωνισμό για την επιλογή των εταιρειών που προμήθευσαν τα σχολικά γεύματα, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγικής και οικονομίας.
 

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.