Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Φιάσκο νοσταλγών του παλιού ΟΑΣΘ η απόφαση του ΣτΕ

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν παγώματος των διαδικασιών εκκαθάρισης στον ΟΑΣΘ, μετά από απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτή τη συζήτηση για την αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που θα γίνει τον Δεκέμβριο, προχώρησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7, ο Χρήστος Σπίρτζης.

AdTech Ad
Η απόφαση του ΣτΕ που κάποιοι έσπευσαν να την παρερμηνεύσουν
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, δεν ισχύει τίποτα τέτοιο και πρόκειται για “ένα, ακόμη, επικοινωνιακό φιάσκο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας και προφανώς των εκλεκτών της του ΟΑΣΘ” που έσπευσαν να προκαταλάβουν ακόμη και την απόφαση του ΣτΕ για να επικοινωνήσουν ότι δήθεν τελειώνει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, μιλώντας για νέο χαστούκι στην κυβέρνηση, ότι παγώνει το ΣτΕ την εκκαθάριση των ΟΑΣΘ και πολλά άλλα τέτοια.
Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, αυτό που πραγματικά συμβαίνει (και αναλύεται και σε σχετικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο, το βράδυ της Παρασκευής) είναι ότι οι παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ ζήτησαν από το ΣτΕ προσωρινή αναστολή για 3 τρεις προβλέψεις του νόμου 4482/2017 για τον ΟΑΣΘ και απορρίφθηκαν και τα τρία αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, ζήτησαν:
 να απαγορευτεί να γραφτεί στο ειδικό βιβλίο του στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ότι ο ΟΑΣΘ έχει πλέον έναν μέτοχο, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο
 να διαταχθεί διατήρηση του παλιού διοικητικού Συμβουλίου υπό τον τότε Πρόεδρο κ. Στεφανίδη και
 να αποτραπεί η απομάκρυνση του διοικητικού Συμβουλίου του κου Στεφανίδη και των μετοχών από τη μετοχική τους ιδιότητα
Και εκτός όλων αυτών, όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, απορρίφθηκε και το αίτημα της αντισυνταγματικότητας για τη λύση της σύμβασης που υπήρχε για τον ΟΑΣΘ, η επέκταση που είχε κάνει η ΝΔ για την αποιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, για την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, στην πρώτη παράγραφο η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ λέει ρητά ότι “το μόνο που χορηγήθηκε (και αυτό δεν ήταν κατόπιν αιτήσεως των παλιών μετόχων ήταν από την απόφαση του ΣτΕ), είναι η αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια τριμελής επιτροπή αναστολών, κάτι που, όπως είπε ο υπουργός, αναβάλλει τη διαδικασία για δέκα ημέρες, καθώς αυτό αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταφορών, στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου 24/7, η διαδικασία της εκκαθάρισης προχωράει κανονικά. Επίσης, ορίστηκε να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός, με απόλυτη διαφάνεια, προκειμένου να βρεθεί η εταιρεία που θα κάνει την αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ που ήρθε στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό το εγκρίνει το ΣτΕ. Αυτό δεν σημαίνει, κατά τον κ. Σπίρτζη, ότι δικαιώνονται οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ, ούτε ότι αναστέλλεται η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, καθώς αυτές είναι διαδικασίες που συνεχίζονται κανονικότατα.
“Είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό φιάσκο για το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μερικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να βάλουν το σήμα της Νέας Δημοκρατίας στο λογότυπο του σταθμού τους ή στο site” πρόσθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης και συμπλήρωσε: “Εμείς προχωράμε κανονικά το σχέδιό μας, που έχει ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2019. Είναι μία απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την κυβέρνηση σε όλα και είναι τραγικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των εραστών ενός κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα που θέλουν να καλύψουν ακόμη και τις αποφάσεις του ΣτΕ, να στρεβλώνουν με αυτό τον τρόπο ό,τι γινόταν στον ΟΑΣΘ”.
“Ο ΟΑΣΘ, πλέον, είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού λαού. Οι αποκαλύψεις θα γίνουν μέχρι τέλους, μία-μία, για το τι γινόταν και τα τελευταία χρόνια και τα 60 χρόνια που ζει η χώρα αυτό το ιδιότυπο σκάνδαλο του ΟΑΣΘ” συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζιδάκη, που ήταν τότε υπουργός και εισηγήθηκε την επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να βγει να απαντήσει αντί να χρησιμοποιούν στο κόμμα του επικοινωνιακά τερτίπια και να στρεβλώνουν, για μία ακόμη φορά, τα πάντα. “Να βγει να απαντήσει γιατί δεν έστειλε την επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί η περιουσία του ΟΑΣΘ, όπως έπρεπε, δεν μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2010 και γιατί έδινε συγχαρητήρια στην τότε διοίκηση του ΟΑΣΘ γι αυτά που όλος ο κόσμος κατηγορούσε για τη λειτουργία του”.
“Εμείς σε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό είμαστε συνεπέστατοι. Ξεκινήσαμε ήδη για τον ΟΑΣΘ τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων για την αντιμετώπιση των προστίμων έτσι όπως ορίζει ο νόμος για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και όχι όπως έκανε μέχρι πριν η διοίκηση του ΟΑΣΘ του κ. Σαμαρά” τόνισε ο κ. Σπίρτζης, αποκαλύπτοντας ότι, μέχρι τώρα, τα πρόστιμα στους ανέργους τα διεκδικούσε ο ΟΑΣΘ και δεν τα διέγραφε, τα διεκδικούσε ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο και τα πληρωνόταν. Ο υπουργός Μεταφορών υποσχέθηκε, κλείνοντας, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις και αποκαλύψεις και για τις προμήθειες που έκανε ο ΟΑΣΘ και για το ποιοι τους καλύπτουν και για το πώς τους κάλυπταν. 
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ έχει ως εξής:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.