Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Θύελλα στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για τα LED

Θύελλα στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση που έκανε ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Σπύρος Κουζινόπουλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της προμήθειας λαμπτήρων LED από δήμους της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θερμαϊκού για το υπέρογκο ποσό των 3.632.828,00 ευρώ.

Ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας", ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού που έγινε με ουσιαστικά τη συμμετοχή μόνο ενός (!) διαγωνιζόμενου και την προκήρυξη νέου, διεθνούς διαγωνισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα ευρείας συμμετοχής, χωρίς φωτογραφικού στυλ αποκλεισμούς, όπως συνέβη με τον παρόντα διαγωνισμό. 
Καταθέτοντας σειρά εγγράφων, ο Σπύρος Κουζινόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τα ακόλουθα σοβαρά θέματα που γεννούν πλήθος ερωτημάτων:
1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την πρόσφατη πράξη 33/2018 του ΣΤ´ Κλιμακίου του, κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διενήργησε, έκρινε ως μη νόμιμους τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED, προϋπολογισμού 3.630.000 €, ακυρώνοντας ως εκ τούτου την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.  Στο σκεπτικό της απόφασης, γίνεται αναφορά για όρους οι οποίοι περιορίζουν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την προβλεπόμενη ανάπτυξη ελεύθερου ανταγωνισμού και είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

2. Η εξέταση του θέματος, έγινε μετά από προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.) που κατήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για «φωτογραφικό» διαγωνισμό σε ότι αφορά την ανωτέρω προμήθεια, ζητώντας την ακύρωσή του.

3. Μετά από ανάλογη προσφυγή του ΣΑΤΕ αλλά και ιδιωτών, όπως ο πολιτικός μηχανικός κ. Γεώργιος Φώτης, κατά του κύρους του ανάλογου πανομοιότυπου διαγωνισμού για τα LED που διενήργησε και ο δήμος Θερμαϊκού, για το πανομοιότυπο ποσό των  3.632.828,00€, το ΣΤ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ασχολείται πλέον και με τον δήμο Θερμαϊκού και εικάζεται ότι θα είναι ανάλογη και η απόφασή του.

4. Ο δήμος Θάσου, του οποίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα LED ήταν πανομοιότυπη με αυτή των δήμων Αλεξανδρούπολης και Θερμαϊκού, βλέποντας το επερχόμενο "τσουνάμι" εξελίξεων γύρω από το θέμα αυτό, τροποποίησε την τελευταία στιγμή τους όρους του διαγωνισμού.

5. Στο διαγωνισμό του δήμου Θερμαϊκού, είχαν λάβει μέρος τέσσερις εταιρίες, από τις οποίες οι δύο, όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης στο δημοτικό συμβούλιο, "κατέθεσαν λευκή κόλλα", ενώ η τρίτη εταιρία που μετείχε, αποκλείστηκε εκ πρωϊμίου, γιατί δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού, ο οποίος έτσι, διεξήχθη ουσιαστικά με μία και μόνο συμμετοχή. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλθηκε δημόσια από το ΣΑΤΕ, ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός.

6. Η μία από τις τέσσερις εταιρίες που υποτίθεται ότι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με τα LED, ούτε με τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται είναι οι .... επισκευές ψυγείων και πλυντηρίων !!

7. Σε ανάλογο διαγωνισμό για τα LED, που έγινε πρόσφατα στο δήμο Έδεσσας, αλλά φυσικά άλλους όρους, τα ίδια ακριβώς φωτιστικά σώματα κατακυρώθηκαν προς 200 ευρώ το ένα, τη στιγμή που στο δήμο Θερμαϊκού, το κόστος τους ανέρχεται στο ποσό των 675 ευρώ το ένα, δηλαδή τρεις και πλέον φορές επάνω. Επίσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατατέθηκε προσφορά της εταιρίας "GREENESCO" για τα ίδια φωτιστικά σώματα που θα προμηθευτεί ο δήμος Θερμαϊκού, η οποία κυμαίνεται στο 1/3 της προϋπολογισθείσας αξίας. 

Η παράθεση των στοιχείων αυτών από τον επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", προκάλεσε αμηχανία στη διοίκηση του δήμου, με τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη να λέει ότι "θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και μετά βλέπουμε" και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Παναγιώτη Μήλιο να δηλώνει πως στη φάση αυτή δεν μπορεί να γίνει ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς η ανάδοχη εταιρία θα μπορεί να κινηθεί κατά του Δήμου, διεκδικώντας υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση.

Παίρνοντας αφορμή από τις ανακοινώσεις της "Συμπολιτείας" ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, ζήτησε κι αυτός την ακύρωση του διαγωνισμού του δήμου Θερμαϊκού για τα LED, τον οποίο χαρακτήρισε "σικέ" με τις συμμετοχές που υπήρξαν. Τονίζοντας ότι αν ο διαγωνισμός απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε αφενός μεν το κύρος του Δήμου θα πληγεί ανεπανόρθωτα, και θα στραπατσαριστεί το όνομα του δημάρχου. Ενώ ένα σημείο που στάθηκε ιδιαίτερα ήταν ότι η έκπτωση που πρόσφερε η εταιρία «DASTERI SYSTEMS A.E.» στην οποία κατακυρώθηκε το έργο είναι λιγότερο από 10%, τη στιγμή που σε ανάλογους διαγωνισμούς οι προσφερθείσες εκπτώσεις ήταν της τάξης του 40% και 50%.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, χαρακτήρισε ως "σώου" τα όσα είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και θύμισε ότι ο κ. Τσαμασλής και η παράταξη του στο σύνολό της είχαν υπερψηφίσει τους όρους του διαγωνισμού. "Κάποιοι ψηφίσανε τη μελέτη και σήμερα κρύβονται πίσω από τη σκιά τους", είπε. Για να προσθέσει: "Αυτούς τους όρους τους ψήφισε  ο κ. Τσαμασλής με τα δύο χέρια".

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" διατύπωσε επίσημα το αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα των LED στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ως θέμα ημερήσιας διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.