Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

"Κόντρες" στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για το όνομα της ΠΓΔΜ

Αντιπαράθεση για το ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) σημειώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, απόντος του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση αγγειοπλαστικής.

Η διοικούσα παράταξη κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, να επιτίθεται στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.
"Είναι εμφανές ότι η διοίκηση έχει δυσανεξία ή αλλεργία όταν μιλάμε για εθνικά θέματα και ειδικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων", είπε ο κ.Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας πως η παράταξη των "Εντάξει" "θα κρατήσουν ζωντανό το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και αν θέλετε ως διοίκηση να το αποφύγετε. Θα έχουμε κάθε εβδομάδα ψηλά στην ατζέντα το σκοπιανό".
'Οσο για το ψήφισμα, ο κ.Καλαφάτης κατηγόρησε τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης ότι συντάσσονται με τις "ανιστόρητες και απαράδεκτες" απόψεις του δημάρχου και τους κάλεσε να πάρουν θέση. "Τώρα πάτε να τον ξεπλύνετε με ένα ψήφισμα; Τι κάνατε όταν πρότεινε ως όνομα το Νέα Μακεδονία;", είπε χαρακτηριστικά.
"Ζητήθηκε από τον κ.Καλαφάτη τις προηγούμενες ημέρες και μέσω συνέντευξης Τύπου η παραίτηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Οι δήμαρχοι δεν παραιτούνται έτσι, είναι θεσμός. Εκλέγονται και δοκιμάζεται όλη τους η δράση για την πόλη. Και όταν πάει ο κόσμος στην κάλπη τους ψηφίζει. Και θα δούμε τι θα γίνει το 2019", υποστήριξε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα.
"Συνεχίζουμε το έργο για το οποίο εκλεγήκαμε με τη ψήφο του 2010 και με μεγαλύτερο ποσοστό το 2014", πρόσθεσε η κ.Γούλα υπερασπιζόμενη το έργο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Συμπλήρωσε δε πως "δεν είναι εδώ να δούμε ποιος είναι περισσότερο πατριώτης" αναφορικά με το σκοπιανό και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα καταδικάζοντας τις ύβρεις σε βάρος προς το πρόσωπο του δημάρχου.
Στην τοποθέτηση της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρίας Καλφακάκου, για το ίδιο θέμα σημειώθηκε αντιπαράθεση με τον Σταύρο Καλαφάτη. Η κ.Καλφακάκου τον κατηγόρησε για "εθνικισμό", με τον κ.Καλαφάτη να της απαντάει: "Τολμάτε να με κατηγορείτε για εθνικισμό όταν επιχειρηματολόγησα; Αγαπώ την πατρίδα μου και παλεύω γι αυτή".
'Ενας λόγος διχαστικός και εθνικιστικός δεν βοηθάει ούτε στο δημοτικό συμβούλιο", είπε η κ.Καλφακάκου, προσθέτοντας πως "οι σοβαρές προτάσεις είναι λύση του ζητήματος μ' ένα γειτονικό κράτος που πρέπει να βρει ένα όνομα για να πάψει αυτό το ρεζιλίκι στην Ευρώπη. Να το έχουν αναγνωρίσει οι περισσότεροι ως σκέτο Μακεδονία και εμείς να το λέμε Σκόπια".
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μίλησε για ένα "ζήτημα που σέρνεται και ξαναέρχεται και επιχειρήματα δεν έχουμε", ενώ η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις "Γειτονιές σε Δράση" υποστήριξε πως "ο δήμος δεν πρέπει να πάρει θέση, προτείνοντας έστω και έμμεσα μια πρόταση". Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη" είπε πως "ο Γιάννης Μπουτάρης στο θέμα του ονοματολογικού "ξεπέρασε κάθε λεπτό όριο στη θεσμική του ιδιότητα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.