Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Kατάμεστο το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης στους «Ερωτό-κυκλους»

Λευτέρης Αερόπουλος
Την πιο θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι Θεσσαλονικείς στο έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Ερωτό-κυκλοι»  που παρουσιάστηκε την περασμένη Κyριακή από το «Σύνολο Λόγου & Μουσικής» του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών,  στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (Π.Α.Μ) .

Κατάμεστο το Βασιλικό Θέατρο από το κοινό της Συμπρωτεύουσας, ταξίδεψε μοναδικά στο χρόνο με τους  ‘’Ερωτό-κυκλους’’ του  Λευτέρη Αερόπουλου. Μια αφηγηματική παράσταση όπου, ο θεατρικός κατά Αερόπουλο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, συνομιλούσε  με το «Φυλακισμένο σ’ αγαπώ» και τα δραματοποιημένα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Τρεις ομόκεντροι κύκλοι μουσικής, λόγου & κίνησης. Ένα κράμα ανατολής και δύσης. Μια παρτιτούρα από χορικά, ποίηση θεάτρου, σκηνική δράση, με συνείδηση καταγωγής και ελεύθερη βούληση.
 Δεν είναι υπερβολή να πούμε εδώ πως το κοινό ήταν ο μεγάλος συμπρωταγωνιστής της παράστασης και είχε πολύ  ταλέντο,  αποθεώνοντας κυριολεκτικά  στο τέλος της παράστασης τους συντελεστές του έργου.
Καίριος και λιτός ο πρόεδρος της Π.Α.Μ  κ. Πέτρος Πετρακάκης τόσο στο χαιρετισμό του όσο και στην αναφορά του στην πορεία της Παγκρήτιας, τις εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα και  τους  ‘’Ερωτό-κυκλους’’ σαν κορύφωσή τους. Στο τέλος της παράστασης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού,  ο κ. Πετρακάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κρητικό  δημιουργό Λευτέρη Αερόπουλο,  για την προσφορά του στη διάδοση του κρητικού πολιτισμού. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με το πατροπαράδοτο κέρασμα τσικουδιάς και κρητικών εδεσμάτων για το κοινό από την Π.Α.Μ , στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.
Λευτέρης Αερόπουλος: Ευχαριστώ «εκ βαθέων» του συντελεστές του «Συνόλου Λόγου & Μουσικής» του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών, για την εξαιρετική τους απόδοση  στο έργο μου ’’Ερωτό-κυκλοι’’ καθώς και τον κ. Πέτρο Πετρακάκη  πρόεδρο της Παγκρήτιας Αδελφότητας  Μακεδονίας και μέσω αυτού το Δ.Σ. και τα μέλη της, για την ιδιαίτερη τιμή, την άψογη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους. Τέλος, ευχαριστώ θερμά την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά για την οικονομική στήριξη, καθώς και τους χιλιάδες θεατές που τίμησαν με την παρουσία τους τους  ‘’Ερωτό-κυκλους’’ σ’ αυτό τον πρώτο κύκλο. (Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη).
Οι ‘’Ερωτό-κυκλοι’’ θα παρουσιαστούν στην τελετή λήξης του  12ου μεσαιωνικού φεστιβάλ της Αγίας Νάπας Κύπρου, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο κύκλο το

ΛΕΥΤΕΡΗ  ΑΕΡΟΠΟΥΛΟΥ  «Ερωτό-κυκλοι». Ερωτόκριτος, Φυλακισμένο σ’ αγαπώ, Τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Τρεις ομόκεντροι κύκλοι

Η Ταυτότητα της παράστασης
*Διασκευή - Συγγραφή  Έργου – Σύνθεση Μουσικής – Κίνηση - Σκηνοθεσία : Λευτέρης Αερόπουλος
*Βοηθός σκηνοθέτη - Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Καραθανάση
*Κοστούμια : Ευαγγελία Αφείδου
*Εγγραφή  μουσικής – Studio - Ηχοληψία : Γιάννης Πετρακόγιαννης
*Παραγωγή: Μουσικό Εργαστήρι Σερρών
*Διεύθυνση παραγωγής: Μυρτώ Αεροπούλου

Διανομή
*Σολίστ - Κορυφαία του Χορού : Αλεξάνδρα Καραθανάση (πιάνο - κρουστά)
* Εξάρχουσα – Αρετούσα - διαλογικά μέρη: Μυρτώ  Αεροπούλου (πιάνο - κρουστά)
*Εξάρχων – Ρήγας - φωνητικά - διαλογικά μέρη : Δημήτρης Ναζηρίδης
*Κρητική λύρα: Γιώργος Βρανάς
*Νένα – φωνητικά - διαλογικά μέρη: Ευαγγελία Αφείδου
*Ερωτόκριτος - φωνητικά - διαλογικά μέρη: Γιάννης Φτερούγας
*Ραψωδός - σολίστ : Λευτέρης Αερόπουλος (λαουτο-κιθάρα-πιάνο)
*Χορός: Αεροπούλου Μυρτώ, Αφείδου Ευαγγελία, Καραθανάση Αλεξάνδρα, Ναζηρίδης Δημήτρης, Φτερούγας Γιάννης


*Στην παράσταση συμμετείχαν  ένα live οργανικό κουαρτέτο (λαουτο-κιθάρα, κρητική λύρα, πιάνο, κρουστά) & ένα σεξτέτο φωνών (τραγουδιστών – υποκριτών). Και τα δύο αυτά σύνολα συνυπήρχαν  με μουσική γραμμένη κι επεξεργασμένη σε studio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.