Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

«Ανυπακοή» του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

«Ανυπακοή» κατά της κυβέρνησης από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το οποίο σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην υπακούσει  σε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων και των άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά την αντίθετη πρόταση  της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι από προσάρτημα που υπήρχε στην εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας, το δημοτικό συμβούλιο πληροφορήθηκε για πρώτη φορά ότι το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου, είναι σήμερα 12.273.186,82 ευρώ. Και σύμφωνα με την πρόταση της Υπηρεσίας, θα πρέπει ο Δήμος να διατηρήσει ως κεφάλαιο το ποσό των 3.904.198,04 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του το επόμενο διάστημα και το υπόλοιπο ποσό των 8.368.988,78 ευρώ να μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ψήφισε λευκό, ζητώντας να τηρηθεί η εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, δεδομένου ότι από την μεταφορά των διαθεσίμων του θα βγει ο δήμος Θερμαϊκού οικονομικά ωφελημένος κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας, με βάση και έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και των ΟΤΑ που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτόν τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς, οι οποίοι δύνανται ταυτόχρονα να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών. Επίσης μέσω αυτών των βραχυχρόνιων πράξεων,  εξασφαλίζονται ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες κατά κανόνα υπερβαίνουν σημαντικά τις αντίστοιχες αποδόσεις που προσφέρονται από το εμπορικό τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ονομαστική ετήσια καθαρή απόδοση ανήλθε σε περίπου 3,15%, τη στιγμή που η σύμβαση που διατηρεί ο Δήμος Θερμαϊκού με την Τράπεζα ΕUROBANK , προβλέπει επιτόκιο 1,70% .
Μάλιστα στην εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θερμαϊκού προτείνονταν το άνοιγμα λογαριασμού του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο ορισμός ως εκπροσώπων του λογαριασμού αυτού τον δήμαρχο κ. Ι. Μαυρομάτη και εν απουσία του τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ.Π.Μήλιο, καθώς επίσης την προϊσταμένη του Τμήματος Ταμειακής Υπηρεσίας κ. Αικατερίνη Γιάγκου και εν απουσία της την αναπληρώτρια προϊσταμένη κ. Όλγα Παλασίου.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου με τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσαν να χαθούν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας και υπάρξει «κούρεμα καταθέσεων», ο Σπ. Κουζινόπουλος παρατήρησε ότι η άποψη αυτή είναι αίολη και προσχηματική. «Είναι περίεργο όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εμείς να μιλάμε για ενδεχόμενο τσουνάμι δυσμενών εξελίξεων. Ή μήπως θαρρείτε ότι σε μία τέτοια αποφευκτέα περίπτωση θα γλύτωναν οι καταθέσεις στις ιδιωτικές τράπεζες», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.