Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Αρχίζουν σήμερα τα 52α Δημήτρια

Αρχίζουν σήμερα Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις των φετινών 52ων Δημητρίων που οργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, performans, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων.

Η αυλαία των φετινών Δημητρίων ανοίγει σήμερα Κυριακή, με μια εικαστική τιμή στα 100 χρόνια απ’ την Οκτωβριανή Επανάσταση, που αναπαρίσταται ψηφιακά στους χώρους του περιπτέρου 2 της ΔΕΘ-Helexpo.
Τα Δημήτρια θα «στεγασθούν» σε συνολικά είκοσι χώρους της πόλης (από το Γενί Τζαμί ως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής ως τα Σφαγεία, από το περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo ως το Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» κ.α).
Πολυμεσική Έκθεση και πάρτι έναρξης:
Η ρωσική επανάσταση του 1917, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του 20ου αιώνα, τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.
Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.
Concept: Έλλη Χρυσίδου
Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου
Ειδικός Σύμβουλος, Ερευνητής: Igor Voronkov
Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας
Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης
Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)
Βοηθός για τη Συλλογή΄Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ)
Ενοικίαση Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: DIAPASON
Δικαιώματα ταινιών, Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία: New Star
Σημ: Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ
Πάρτι εγκαινίων
Η πολιτιστική διαδρομή της ανανέωσης και της εξωστρέφειας, το μεγάλο γοητευτικό ταξίδι της τέχνης, το οποίο με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη θα φέρει κοντά μας τις κουλτούρες του κόσμου, ξεκινά εδώ και αρχίζει με τις μελωδικότερες υποσχέσεις.
Το πάρτι εγκαινίων των 52ων Δημητρίων αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή εμπειρία ενός φεστιβαλικού οδοιπορικού γεμάτου εμπειρίες και εκπλήξεις.
Ειδικά για την πρώτη βραδιά, ο d.j. Γιάννης Τσουκαλάς ανεβαίνει στα decks και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από μουσικές και ήχους της Ρώσικης Επανάστασης. Ένα πάρτι έναρξης γεμάτο τέχνη… και επανάσταση…
Εγκαίνια: 1/10 Ώρα Έναρξης 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 1/10–03/12/2017
Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-14:00, Σάββατο: 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή: 11:00-14:00,

Περίπτερο 2 ΔΕΘ-HELEXPO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.