Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τα fake news σαν τα "ακραία καιρικά φαινόμενα"

«Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι σαν τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" που αποτελούν σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής - έτσι οι ψευδείς ειδήσεις είναι σύμπτωμα του αναπτυσσόμενου ψηφιακού οικοσυστήματος», τονίστηκε σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το σημερινό ψηφιακό οικοσύστημα διατύπωσε ο Μάρτιν Μουρ, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη των ΜΜΕ, της Επικοινωνίας και της Εξουσίας (King’s Kollege, Λονδίνο) τονίζοντας ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στο ότι μία είδηση με απλή αφήγηση μπορεί γρήγορα να στρεβλώνεται και να διαδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις «ψευδείς ειδήσεις» - είναι αναγκαία μια επείγουσα μεταρρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αν θέλουμε να εμποδίσουμε την πολιτική να γίνεται ολοένα και πιο διχαστική και δυστοπική, υποστήριξε.
Ο Μάρτιν Μουρ ήταν κεντρικός ομιλητής με θέμα την κρίση της ψηφιακής αναξιοπιστίας στην ημερίδα «Η Περιφέρεια αφοπλίζει τα Fake News: Πως μπορούν δημοσιογράφοι, μέσα και κοινό να συμμαχήσουν εναντίον των ψευδών ειδήσεων», που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μαρία Σπυράκη.
Απαντώντας στο ερώτημα, τι λάθος συμβαίνει στο ψηφιακό μας οικοσύστημα, ο κ. Μουρ ανέφερε ότι οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη γι αυτό - οι δημοκρατικές κυβερνήσεις, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, το κοινό και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ? απέτυχαν να το πράξουν. Και οι τέσσερις απέτυχαν να αναλάβουν την ευθύνη, μερικώς λόγω εσφαλμένου ιδεαλισμού, μερικώς λόγω άγνοιας, μερικώς λόγω αφέλειας, και μερικώς λόγω ανικανότητας.
Αυτό το νέο ψηφιακό οικοσύστημα στο οποίο κανένας από τους κεντρικούς παράγοντες δεν ήταν πρόθυμος ή ικανός να αναλάβει την ευθύνη, αφήνει αρκετό χώρο σε όσους έχουν αρκετά κίνητρα και πόρους για να επωφεληθούν, είπε.
Η λύση σύμφωνα με τον κ. Μουρ, δεν είναι η συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης, που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των τάσεων που έχουμε δει μέχρι σήμερα και συγκέντρωση της ισχύος σε τεχνολογικούς γίγαντες - ούτε ο απόλυτος έλεγχος του ψηφιακού οικοσυστήματος. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος: παίρνουμε τις αξίες και τις αρχές που ορίζουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τις μεταφράζουμε στον ψηφιακό χώρο, όπου δημιουργούμε δημόσιους χώρους και πλατφόρμες ως εναλλακτικές λύσεις σε ιδιωτικές, όπου δημιουργούμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για ειδήσεις και πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.