Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Οι νέοι "χρυσοί" εκβιασμοί της Eldorado Gold

Σε νέο εκβιασμό προχωρεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» υπενθυμίζοντας το τελεσίγραφο που είχε θέσει στις 11 Σεπτεμβρίου με στόχο να τις δοθούν επιπλέον άδειες μέχρι τις 22 του μηνός και βάζοντας γιαυτό, ως προμετωπίδα, τους εργαζόμενους. 

Η εταιρεία δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι ορισμένες άδειες «ρουτίνας» παραμένουν σε εκκρεμότητα όπως η άδεια για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, και υποστηρίζει ότι η αδειοδότηση αυτή είναι ανεξάρτητη από την διαδικασία της διαιτησίας. Πηγές της εταιρείας διαμηνύουν ότι αν δεν δοθούν οι άδειες θα τεθούν οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας σε διαθεσιμότητα και θα ακολουθήσουν απολύσεις.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΠΕΝ με την έναρξη της διαιτησίας προχώρησε στην έγκριση αδειών που αφορούν την Ολυμπιάδα και το φράγμα απόθεσης αποβλήτων στον Κοκκινόλακα ενώ την Τρίτη μιλώντας στο Πρακτορείο fm o υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση».
 
Αναφορικά με την επιμονή της εταιρείας στο τελεσίγραφο της 22ης Σεπτέμβρη πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι η διαδικασία της διαιτησίας, η οποία έχει ήδη επίσημα δρομολογηθεί, είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς η πλήρης καθετοποίηση της μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.
 
«Υπενθυμίζουμε ότι η καθετοποίηση της μεταλλουργίας είναι το σκέλος της επένδυσης στο οποίο απέτυχε το προηγούμενο εγχείρημα και στο οποίο η Ελληνικός Χρυσός καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει. Στον αντίποδα του άτυπου και μη δεσμευτικού τεχνικού διαλόγου που προτείνει η εταιρεία, η διαιτησία αποτελεί τη πιο σύντομη και τη μόνη θεσμικά θωρακισμένη οδό, που θα οδηγήσει στην επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, οριστικά και αμετάκλητα» σημειώνουν ακόμη πηγές του Υπουργείου.
 
«Η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με την εταιρεία, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόσυρση του τελεσιγράφου που διατύπωσε η Eldorado Gold, στις 11 Σεπτεμβρίου.  Οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας είναι πλήρως εξασφαλισμένες, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει αδειοδοτήσει όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες της επένδυσης. Με την επίλυση του θέματος της μεταλλουργίας μέσω της ταχείας διαιτητικής διαδικασίας, θα καταστεί δυνατή η πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας, μέσα σε ένα ασφαλές πλέον, περιβαλλοντικά και συμβατικά, πλαίσιο» καταλήγουν.
 
Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που σήμερα Πέμπτη θα ξαναβρεθεί στο εδώλιο καθώς 49 κάτοικοι βρίσκονται διωκόμενοι για υποθέσεις που αφορούν μαζικές διαμαρτυρίες στην Ιερισσό και στο βουνό, εναντιώνεται στην αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός θέτει άμεσα ζητήματα παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εταιρεία και καταστροφής της περιοχής από την δραστηριότητά της, διεκδικεί την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και ως εκ τούτου ζητά να φύγει η εταιρεία Eldorado Gold από το βουνό. 


Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.