Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Κόλαφος κατά του δήμου Θερμαϊκού η αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από την Αγία Τριάδα

Παραλία Αγίας Τριάδας, 13 Ιουλίου 2017
Κόλαφο κατά της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού και της ανύπαρκτης «τουριστικής πολιτικής» του, αποτελεί η απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης να αφαιρέσει τη «Γαλάζια Σημαία» από την ακτή της Αγίας Τριάδας, κυρίως εξαιτίας των σκουπιδιών που όλο το καλοκαίρι είχαν κατακλύσει την περιοχή.
Δεδομένου ότι το καλοκαίρι επισκεπτόμασταν πολύ συχνά την Αγία Τριάδα για να κολυμπήσουμε, βλέπαμε με τα ίδια μας τα μάτια το απερίγραπτο χάλι που επικρατούσε εκεί, όχι μόνο με τα «βουνά» των σκουπιδιών, αλλά και τη διαμόρφωση της ακτής. Δεδομένου ότι κάποιοι «φωστήρες», επιχειρώντας έναν υποτυπώδη καθαρισμό της ακτής, είχαν δημιουργήσει σε όλη σχεδόν την περιοχή της δημοτικής πλαζ ένα ιδιόμορφο «τοίχο» από φύκια και άμμο ανακατεμένα, που παρεμβάλλονταν μεταξύ του δρόμου και της παραλίας.
Γράφαμε στο «Φάρο του Θερμαϊκού» στις 13 Ιουλίου 2017:
«Αυτό το χάλι που συνεχίζεται με τα σκουπίδια στο δήμο Θερμαϊκού, στο μέσον μάλιστα της τουριστικής περιόδου, δεν χωνεύεται πλέον και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα. Οι λόφοι των σκουπιδιών που αντικρίσαμε σε πολλές περιοχές του Δήμου, όπως στην παραλία της Αγίας Τριάδας, δίπλα στους λουόμενους, από όπου είναι και η φωτογραφία μας, τα βουνά των απορριμμάτων που πλέον σε κάποια σημεία καταλαμβάνουν κι ένα μέρος του οδοστρώματος, με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στην κυκλοφορία των οχημάτων, έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας». 
Είναι αυτό, ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολήσει έντονα τη δημοτική αρχή, καθώς με την ακολουθούμενη τακτική στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, αντί αναβάθμισης, έχουμε υποτίμηση του μοναδικού «προϊόντος» που διαθέτει η περιοχή του Θερμαϊκού και δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.
Αναλυτικά η είδηση για την αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από την Αγία Τριάδα, έχει ως εξής:
Δεκαεννέα (19) βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.
Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Οι 19 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:
-Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη
· Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα
· Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
· Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο
· Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι
· Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα
· Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα
· Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι
· Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι
· Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία
· Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
· Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
· Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
· Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
· Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
· Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική
· Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
· Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
· Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.