Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα το υπερθέαμα για τα 100 χρόνια από την πυρκαγιά του 1917

Στην επέτειο των εκατό χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οδήγησε στην αναγέννηση της, είναι αφιερωμένο ένα μοναδικό υπερθέαμα που παρουσιάζει η parallaxi, γιορτάζοντας τα επτά χρόνια του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» με σε μια επέτειο που αξίζει να μνημονευτεί αναλόγως.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες δράσεις της η parallaxi συνεργάζεται για αυτή την ιδέα με μια σειρά μεγάλους φορείς της πόλης. Το Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αφού η δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις των 52ων Δημητρίωντο ΚΘΒΕ, την ΕΥΑΘ, την ΔΕΘ-Helexpo, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ, τις σχολές θεάτρου ΚΘΒΕ, Ανδρέας Βουτσινάς και Βασίλης Διαμαντόπουλος, το Μουσείο Φωτογραφίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  τη μπάντα του ΓΣΣ, το Κρουστόφωνο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, τη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Εφορία Αρχαιότητων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Αττικό Μετρό και πολλούς άλλους. Με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και της Lidl Hellas. 
Έγινε η σπίθα πυρκαγιά 
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ ένα πολυθέαμα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια της Πυρκαγιάς θα εξελιχθεί στην πόλη.
Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, που έχει και το γενικό συντονισμό, περιέχει θεατρικά κομμάτια σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα, που σκηνοθετούν οι In Flux (Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης), με τη συμμετοχή του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, video mapping από τους visual artists Mark & The koksinel, με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης το Γιάννη Κατρανίτσα και καύση από τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη φωτιστική εγκατάσταση των Beforelight, την γραφιστική επιμέλεια των Dolphins.
Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες. Η συνέχεια μας βρίσκει στην οδό Εδέσσης, περιοχή που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.
Οι In Flux σκηνοθετούν τους Θάνο Φερετζέλη, Νίκο Ράμμο, Δημήτρη Σπορίδη και Ειρήνη Κυριάκου, την Αλίκη Ατσαλάκη και 35 νέους ηθοποιούς από τις σχολές θεάτρου σε ένα πολυθέαμα αφήγησης της ιστορίας της πυρκαγιάς. Στο ρόλο του Ερνέστου Εμπράρ ο Δημήτρης Ναζίρης. Μουσική επένδυση/ ηχοτοπία: φωνητικό σύνολο Πλειάδες.
Στο Μπενσουσάν Χαν και το  νέο πολυχώρο Ύψιλον (πρώην Κίρτζι Χαν), στήνουμε ένα pop up σινεμά που προβάλει τα αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια των δρόμων που δημιουργούν στο σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε. Tον κινηματογράφο στήνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη μουσική συνοδεία της ΚΟΘ.
Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ δημιουργούν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά.
Oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: 
ΑΛΕΞΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΒΟΥΡΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΘΑΛΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΛΗ ΜΠΟΡΙΣ, ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΡΤΣΑΦΛΕΚΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΚΙΛΕΛΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΚΩΣΤΕΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ, ΚΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΩΦΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ, ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ ΕΦΗ, ΛΟΛΙΔΟΥ ΒΑΛΙΑ, ΜΟΣΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΕΛΕΝΑ, ΝΙΦΟΡΑ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΡΑΠΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΡΟΔΑΚΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ΡΩΣΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΛΙΚΗ, ΣΙΩΠΗ ΤΑΝΙΑ, ΤΡΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΧΑΡΙΖΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥ ΔΡΟΣΟΥΛΑ, ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΑ, ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Επίσης μια μοναδική φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό.
Η συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών
Τα καμένα της Θεσσαλονίκης – ερείπια, πέτρες και πυρωμένη στάχτη. Μια άλλη Πομπηία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, από 18.30 έως 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν, «Μη με λησμόνει» (Εδέσσης 6).
Η εκδήλωση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Το Κρατικό Ωδείο συμμετέχει με τους μουσικούς Αλέξανδρο Τύπου και Στεφανία Χασάπη που θα παίξουν στο μπαλκόνι του Ύψιλον το πασίγνωστο tango La Cumparcita γραμμένο ακριβώς την εποχή της Πυρκαγιάς του 1917.
Το Κρουστόφωνο θα συνοδεύει το εργαστήριο της Πέμπτης Δημοτικής Κοινότητας εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά, στο πλακόστρωτο της οδού Εδέσσης.
Η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ δείχνει μια σειρά ταινίες μικρού μήκους των φοιτητών της που γυρίστηκαν εμπνευσμένες από την Πυρκαγιά.
Οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ που συμμετέχουν: 
Στρατής Αναστασίου, Άνδριου Τσαεράς, Ντιάνα Κοκοζίδου, Δανάη Σαρρή, Δημήτρης Γκουλιός, Βίκη Μαϊδάνογλου, Στέλλα Μπελεγρίνου, Στέφανος Σερδάρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μακρής, Μελίνα Λουκανίδου, Κωνστανίνος Γιαννακόπουλος, Έλλη Ναλμπάντη, Σοφία Μελισσοπούλου, Αλίκη Δήμα, Βαγγέλης Κουμούρης, Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου, Δανάη Ξυλογιάννη Γκόντρια, Δημήτρης Τσακαλέας, Εύη Δρακοπούλου, Λήδα Βαρτζιώτη, Μαρία Λασκαρίδου, Ούστογλου Λίτσκας Χαράλαμπος, Παλαιολόγου Μαρίνη, Σωτηρίου Λουίζα, Γαβριήλ Αθανασίου, Δημήτρης Καλλιφατίδης, Τζίνα Γεωργιάδου, Άρης Γαληνός, Στέλλα Δέλλιου, Έλλη Δέλλιου, Ίλμα Τυρμπετάρι, Μάρκο Παπαδόπουλος, Χριστίνα Σαρρή, Ιωάννα Καλτσίδου, Αντζέλικα Μουχσιάδου, Γούναρη Δέσποινα, Γραμματογλου Αγγελική, Θεοδωράκη Αλεξάνδρα, Μπατσιλα Αθηνά. Διδάσκουσα: ΜΟΥΖΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.
Η Πέμπτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου, δημιουργεί ένα εικαστικό εργαστήρι στο δρόμο για παιδιά εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά. To Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών θα είναι εκεί επίσης με δράση για παιδιά.
Τέλος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα αναπάντεχο μουσικό happening εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά πoυ θα εξελιχθεί στο Ύψιλον, το δρόμο και την πλατεία Εμπορίου.
‘Σαν χθες και σήμερα’
Το μουσικό δρώμενο βασίζεται στον ήχο των κρουστών και στις φωνητικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας ένα σύνολο εικόνων και παραστάσεων σχετικών με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις των γεγονότων εκείνης της εποχής.
Σύνθεση και επιμέλεια : Κώστας Χανής – Αθηνά Κατσανεβάκη
Σύνολο Κρουστών του Σ.Ω.Θ
Κώστας Χανής, Δώρα Μηλιοπούλου, Αναϊτά Μομενί, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Πασχαλίδου, Ελένη Καψούρα, Σοφία Χριστοδουλοπούλου, Ντίμη Ευσταθίου, Θανάσης Χασάπης, Σταυρούλα Τσέλιου, Αναστασία Κωσταροπούλου, Μελίνα Παπαδοπούλου, Νίνα Βασιλειάδου, Θεόφιλος Τερεζάκης, Άννα Αϊβαζίδου, Βύρων Μαστροσάββας
Φωνητικές παρεμβάσεις: Αθηνά Κατσανεβάκη, Ελένη Σινιάρη, Φλέρυ Βλαχοδήμου, Αφροδίτη Κουάντρι, Ειρήνη Δουλκερίδου, Αθανασία Παπαμαρτζιβάνου, Σωτηρία Εγινλόγλου
‘Benjamin Britten – Fanfare of St.Edmundsbury για τρεις τρομπέτες’
Τρομπέτα: Γρηγόριος Νέτσκας, Γιώργος Λασκαρίδης, Ιωάννα Γανίτη
‘Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός πάνω στις ταινίες για την πυρκαγιά’
Σοπράνο σαξόφωνο: Νικόλας Σκορδάς
Ούτι: Κώστας Παπαγιαννίδης
Η κορύφωση έρχεται στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή λεωφόρο Νίκης στις 9 το βράδυ. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63, στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel, ομάδα visual artists, ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.
Στη συνέχεια καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου οδηγούν τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς, ενώ ταυτόχρονα φλόγες φωτίζουν ολόκληρο το δρόμο και τη θάλασσα.
Στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους, μεταξύ Ολύμπιον και Electra Palace, οι Beforelightστήνουν μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από την πυρκαγιά.
Memory Scratch
Στις εξωτερικές πλευρές του Περιπτέρου της Αριστοτέλους τοποθετείται μια παχιά επίστρωση στάχτης. Εσωτερικά, το Περίπτερο φωτίζεται με σειρά προβολέων μεγάλης έντασης, δημιουργώντας ένα έντονο, wash κόκκινου χρώματος σε διαβαθμίσεις. Ο συμμετέχων περαστικός καλείται να “ξύσει” είτε με το χέρι του είτε με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων αυτήν την επιφάνεια και να επιτρέψει στο κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο.
Με έναν τρόπο, το υλικό που απομένει μετά τη φωτιά, η στάχτη, γίνεται το ενδιάμεσο στοιχείο που ενώνει τον κάτοικο με τη συλλογική μνήμη της πόλης για το συγκεκριμένο γεγονός. Ο συμμετέχων καλείται να “ξύσει” τη μνήμη της πόλης του με τα ίδια του τα χέρια, και να την αφήσει να ξεχυθεί στο δημόσιο χώρο.

Στο ύψος της νότιας πλευράς της πλατείας, μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, που θα εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της Έκθεσης, προετοιμάζοντας την πόλη για αυτό που θα συμβεί, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης. Τη στιγμή της καύσης θα παίζει η μπάντα του Γ.Σώματος Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.