Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

«Μάχη» στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για τα «Δημήτρια»

«Μάχη», αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την τύχη των 52ων «Δημητρίων», μετά την επαναφορά έγκρισης  του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ, που γίνεται από την  αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου.

Την προηγούμενη φορά που είχε έλθει το ίδιο θέμα,  τον περασμένο Ιούλιο, η σχετική εισήγηση του δήμου Θεσσαλονίκης είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος επαναφέρει εκ νέου το θέμα με το πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων (ο προϋπολογισμός του είχε εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου), με περισσότερες διευκρινίσεις, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού θεσμού, με ζωή πάνω από μισό αιώνα.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση για τη διακοπή του καλοκαιριού, η εισήγηση της αντιδημάρχου για τα «Δημήτρια» δεν εγκρίθηκε, καθώς έλαβε μόνο 14 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων οι δύο ήταν των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρίας Καλφακάκου και Γιώργου Αβαρλή).
Στην ψηφοφορία μόλις 16 από τους 29 συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» ήταν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, εκ των οποίων οι τέσσερις (Κουράκης, Αβραμόπουλος, Ζέρβας και Παπαναστασίου) ψήφισαν λευκό.
Με αφορμή την απουσία πολλών μελών της διοικούσας παράταξης κατά τη συζήτηση για τα Δημήτρια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, προτείνοντας παράλληλα να συζητηθεί το θέμα των «Δημητρίων» σε μία νέα συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων κι όχι σε άδεια αίθουσα.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε σχολιάσει το ύψος του προϋπολογισμού των «Δημητρίων», ο οποίος, όπως υποστήριξε, άγγιζε τελικά το μισό εκατομμύριο ευρώ. Είχε σημειώσει επίσης ότι , τα Δημήτρια δεν αφήνουν ουσιαστικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην πόλη, ούτε είναι ελκυστικά για σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα. 

«Το Φεστιβάλ δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση, ούτε με την αντιδήμαρχο, έχει να κάνει με την πόλη, είναι ένα κομμάτι του Πολιτισμού», δήλωσε στα ΜΜΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χρυσίδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.