Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μέτρα προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου ζητά το ΚΚΕ

Mε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, θέτουν το θέμα της προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου. Και απευθυνόμενοι στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τους καλούν να λάβουν μέτρα, ώστε να επανέλθει σε καλή ποιοτικά κατάσταση ο Θερμαϊκός.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Θέμα: Προστασία του Θερμαϊκού κόλπου.
Χαβούζα παραμένει ο Θερμαϊκός κόλπος από την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων. Παρά τις όποιες εξαγγελίες για αντιμετώπιση της ρύπανσης, χαρακτηριστικό της απραξίας, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οργανωθεί ο φορέας που θα αναλάβει τον συντονισμό δράσεων των 69 εμπλεκόμενων φορέων σε ζητήματα διαχείρισης και προστασίας του. Απραξίας που δεν οφείλεται ούτε σε ανικανότητα ούτε σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. Πολιτική βούληση υπάρχει, μόνο που κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει η προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων, της τοπικής παραγωγής.
Το πρόσφατο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από την τεράστια ποσότητα φυτοπλαγκτού που είχε απλωθεί, για δύο βδομάδες, σε μεγάλη έκταση κατά μήκος της παραλίας, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, είναι απλώς ενδεικτικά της ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Η εμφάνιση της «ερυθράς παλίρροιας», είναι φυσικό φαινόμενο στο μέρος που σχετίζεται με παράκτιους ανέμους ή την κίνηση των θαλάσσιων μαζών στον Θερμαϊκό κόλπο, είναι όμως και ανθρωπογενές στο μέρος που συνδέεται με τον ευτροφισμό των νερών του κόλπου, ο οποίος οφείλεται στη μακροχρόνια απόρριψη αστικών λυμάτων και γεωργικών απορροών (στραγγιστικές τάφροι, ποταμοί, χείμαρροι, αποχετευτικοί αγωγοί πριν από τη λειτουργία των μονάδων κατεργασίας κ.ά.).
Να τονίσουμε ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο δέχεται ισχυρές και ανισοβαρείς πιέσεις, καθώς και μεγάλα φορτία ρύπανσης από σημειακές (εντοπισμένες) αλλά και μη-σημειακές πηγές ρύπανσης, ως αποτέλεσμα των αστικών, γεωργικών, βιομηχανικών, τουριστικών, ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που ασκούνται κατά μήκος και κοντά στην παράλια ζώνη στον ίδιο τον κόλπο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής των τριών ποταμών που εκβάλουν σε αυτόν, εκ των οποίων ο Αξιός μεταφέρει ρυπαντικό φορτίο και από τη γειτονική Π.Γ.Δ.Μ..
Οι μετρήσεις ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου ξεκίνησαν από το 1971, και από το 1975 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έγιναν εκατοντάδες έρευνες, εργασίες και προγράμματα που έχουν καταδείξει την κακή ποιοτικά κατάσταση των νερών, χερσαίων και παράκτιων, καθώς και τις πηγές προβλημάτων σε Θερμαϊκό,
Αξιό, Γαλλικό, Λουδία, Αλιάκμονα που εκβάλλουν στον κόλπο (μεταφέροντας λύματα κονσερβοποιείων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων, λύματα κτηνοτροφικών μονάδων). Αποστραγγιστικά κανάλια, τάφροι -όπως η τάφρος 66- αγωγοί βιομηχανιών, κατάλοιπα πετρελαιοειδών, ρέματα, χαβούζες παλιών βυρσοδεψείων έχουν καταγραφεί στις «πληγές» του κόλπου, χωρίς όμως να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση του κόλπου από τη διαρκή ρύπανση πετρελαιοειδών, βαρέων μετάλλων, βιομηχανικών και αστικών λυμάτων.
Να σημειωθεί πως εξακολουθεί η παροχέτευση ποσότητας ανεπεξέργαστων λυμάτων, που αντιστοιχούν στο 5% περίπου της ποσότητας των λυμάτων που οδηγούνται κι επεξεργάζονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ, Σίνδος), στο ρέμα Δενδροποτάμου, μιας και ο επίμαχος αγωγός αποτελεί μέρος ενός ανολοκλήρωτου -για αρκετά χρόνια και μέχρι αυτήν την ώρα- αποχετευτικού συστήματος για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα, ενώ για δεκαετίες δεν υπήρχε εύρυθμη λειτουργία της Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου με αποτέλεσμα εκατομμύρια κυβικών λυμάτων να καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στο Θερμαϊκό δημιουργώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στην ΕΥΑΘ ΑΕ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τη παραλαβή και λειτουργία της Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ), μετά την τεχνική της ανασυγκρότηση.
Με βάση τα παραπάνω, καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να απαντήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία στα παρακάτω ερωτήματα:
• Ποια τα συμπεράσματα και οι τυχόν ενέργειες προς υλοποίηση από την ολοκλήρωση της τρισδιάστατης χαρτογράφησης του βυθού του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου από το Λιμάνι μέχρι το Μικρό Έμβολο;
• Ποια τα συμπεράσματα και οι τυχόν ενέργειες προς υλοποίηση από τη συνεχή συλλογή στοιχείων από τους τηλεμετρικούς σταθμούς που εγκαταστάθηκαν στο Καλοχώρι και στο Λουδία, βάσει του προγράμματος για την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, και παρακολουθούν παραμέτρους όπως Ο2, pH, αλατότητα, αγωγιμότητα, θερμοκρασία, αιωρούμενα σωματίδια και χλωροφύλλη.
• Ποια τα συμπεράσματα και οι τυχόν ενέργειες προς υλοποίηση από τη διενέργεια θαλάσσιας έρευνας για την παρακολούθηση του φαινόμενου του ευτροφισμού φυτοπλαγκτού στον όρμο Θεσσαλονίκης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.
• Τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής ρύπανσης και των επιπτώσεών της σε βάρος του Θερμαϊκού Κόλπου;
• Σε ποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα έχουν καταλήξει, και με βάση ποια στοιχεία τεκμηρίωσης (επιστημονικοτεχνικά, οικονομικά), για την επαναφορά του Θερμαϊκού κόλπου σε καλή ποιοτικά κατάσταση;
Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.