Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Μηνύσεις και αγωγές για δυσφήμιση των ακτών του Θερμαϊκού

Δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις ακτές του Θερμαϊκού από το φυτοπλαγκτόν
Μηνύσεις και αγωγές εναντίον όσων διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις για την ποιότητα των νερών στις ακτές του Θερμαϊκού, προκάλεσαν βλάβη στο καλό τουριστικά όνομα της περιοχής, ετοιμάζονται να υποβάλουν ο δήμος Θερμαϊκού και οι επαγγελματίες, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική εφημερίδα Karfitsa.

Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά επαγγελματίες της Επανομής, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου, της Μηχανιώνας και του Ποταμού, οι μέρες που το φαινόμενο βρισκόταν σε έξαρση σε συνδυασμό με τις δηλώσεις πανεπιστημιακών και πολιτικών στελεχών του νομού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος τους ακόμη και κατά… 70%.
«Υπερβολές» χαρακτηρίζει από την πλευρά του, τα όσα ακούστηκαν ο Καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Γαλλικού – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Θερμαϊκού στις 5.07.2017, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης προανήγγειλε πως ο δήμος θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου που επιχείρησε να βλάψει την περιοχή με αφορμή το… φυτο- πλαγκτόν που έκανε την εμφάνισή του στον Κόλπο.
«Οι παραλίες μας είναι πολύ καθαρές. Η ιστορία με το φυτοπλαγκτόν μας έκανε μεγάλη ζημιά. Οι παραλίες και οι ακτές μας είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τις με- τρήσεις που έχουμε στα χέρια μας και γίνονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, οι δείκτες των κωλοβακτηριδίων με το όριο να είναι 500, αναφέρουν ότι στην περιοχή μας υπάρχουν μόλις 10» λέει ο κ. Μαυρομάτης. Και συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα καθαρά νερά μας. Διάφοροι που έκαναν δηλώσεις χωρίς να έχουν στοιχεία πρέπει να ανασκευάσουν αυτά που είπαν γιατί κάνουν κακό σους επαγγελματίες και στον τόπο μας. Είμαστε έτοιμοι να στραφούμε εναντίον οποιουδήποτε υπονομεύει τα συμφέροντα της περιοχής μας.
Η παραπληροφόρηση που υπήρξε ίσως έκρυβε μεθοδεύσεις ατόμων να στρέψουν τον κόσμο σε άλλες παραλίες». Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής έκανε δεκτή την παραπάνω πρόταση του δημάρχου.

Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες
Για πτώση του τζίρου που αγγίζει ακόμα και το 70% κάνει λόγο ο Αναστάσιος Ρεπανίδης, ιδιοκτήτης beach bar στους Νέους Επιβάτες. «Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι δηλώσεις για το φυτοπλαγκτόν του Θερμαϊκού Κόλπου παρατηρήσαμε μια μείωση στον τζίρο μας πολύ μεγάλη» δηλώνει στην Karfitsa ο κ. Ρεπανίδης.
Ο ίδιος σημειώνει πως παρατήρησε πτώση στην τουριστική κίνηση της περιοχής τις ημέρες που το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού βρισκόταν σε έξαρση και κυρίως την εβδομάδα που ακολούθησε της απομάκρυνσής του. «Βγήκαν διάφοροι και μιλούσαν για το φυτοπλαγκτόν. Ο κόσμος είναι λογικό να φοβήθηκε. Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας ρωτούσαν εάν οι θάλασσές μας είναι καθαρές, εάν κάνει μπάνιο ο κόσμος και εάν λειτουργούν τα καταστήματά μας». Υπογραμμίζει επίσης πως: «σκέφτομαι και εγώ να κινηθώ νομικά εναντίον όποιου επιχειρήσει να δυσφημίσει την περιοχή. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού» λέει ο κ. Ρεπανίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων δήμου Θερμαϊκού, Αντώνη Σαφλέκα, για το ζήτημα του φυτοπλαγκτού που «σκέπασε» τον Θερμαϊκό κόλπο στην περιοχή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση των πολιτών. «Είναι πολύ εύκολο να λοιδορηθεί η παραλία του δήμου Θερμαϊκού. Ο δήμος μας δεν πήρε τυχαία τις τέσσερις μπλε σημαίες που έχει. Υπάρχουν αναλύσεις του ΑΠΘ, μελέτες επιστημόνων που αποδεικνύουν ότι οι ακτές μας είναι καθαρές» λέει. «Το φυτοπλαγκτόν είναι μια φυσική τροφή των ψαριών. Δεν έχει καμία σχέση με μόλυνση της θαλάσσιας ακτής του δήμου Θερμαϊκού. Συμβαίνει κάθε μέρα. Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο» εξηγεί. Ο κ. Σαφλέκας συμπληρώνει ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η περιοχή «πλημμύρισε» από χιλιάδες τουρίστες.
Μιλώντας στην Karfitsa ο Χρήστος Ρομπέσης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αγία Τριάδα,  αναφέρει ότι «τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουμε μείωση του τζίρου μας που αγγίζει το 50%. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μας καλούσαν στο τηλέφωνο όλο το προηγούμενο διάστημα και μας ρωτούσαν τι συμβαίνει με τα νερά του Θερμαϊκού. Η ζημιά που μας έκανε το φυτοπλαγκτόν και κυρίως οι διάφορες δηλώσεις για το ζήτημα είναι ανυπολόγιστη. Το φαινόμενο υπάρχει κάθε χρόνο. Απλά φέτος λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και των πολύ υψηλών του καλοκαιριού υπήρξε έξαρση του φαινομένου» αναφέρει.
Ο επαγγελματίας της περιοχής σχολιάζει επίσης πως οι μετρήσεις του δήμου Θερμαϊκού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν πως τα νερά των ανατολικών ακτών της Θεσσαλονίκης είναι καθαρά.
«Οι δηλώσεις διαφόρων, μας κάνουν κακό. Όλο το χρόνο εμείς προετοιμάζουμε τις ξενοδοχειακές μας μονά- δες για να δεχτούμε τουρίστες. Καθαρίζουμε τις παραλίες μας σε συνεργασία με το δήμο. Φέτος και στην Χαλκιδική είχε πλαγκτόν, αλλά γιατί δεν βγήκε κάποιος πανεπιστημιακός να πει ότι είναι επικίνδυνη η κολύμβηση εκεί;» αναρωτιέται και καταλήγει: «προσπαθούμε να επιβιώσουμε με όλες μας τις προσπάθειες. Δυστυχώς η ζημιά έγινε στην περιοχή μας».

«Υπερβολές τα όσα ειπώθηκαν» λέει καθηγητής του ΑΠΘ
Μιλώντας στην Karfitsa ο Καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Γαλλικού – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής σχολιάζει πως: «αποδίδω το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού σε μια συγκυρία γεγονότων. Το φυτοπλαγκτόν ούτε θεραπεύεται, ούτε θα τελειώσει».
«Η μεγάλη έκταση φέτος οφείλεται σε μια σύμπτωση. Συνέπεσε η έναρξη των οριζοκαλλιεργειών που αποχετεύουν ένα μεγάλο μέρος λιπασμάτων. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό. Δεύτερον, οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που αποβάλλονται κάθε χρόνο από τα ξενοδοχεία. Φέτος συνέπεσαν επίσης, μεγάλες βροχοπτώσεις σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Τα νερά από όλη την περιοχή έπεσαν στον Θερμαϊκό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δημιούργησαν μεγάλες ποσότητες φυτοπλαγκτού το οποίο με διάφορους μηχανισμούς μετατράπηκε σε ζωοπλαγκτόν και νεκρά ουσία. Αυτό μαζεύτηκε με τα κύματα και έγινε άμορφη μάζα. Οι μηχανισμοί μετατροπής του φυτοπλαγκτού σε ζωοπλαγκτό είναι άγνωστοι. Στείλαμε δείγματα στο εξωτερικό» λέει ο κ. Κουϊμτζής.

Τονίζει επίσης στην Karfitsa πως: «είναι υπερβολικοί όσοι λένε ότι το φυτοπλαγκτόν επηρεάζει τις ακτές στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει μικροβιακή ρύπανση. Δυστυχώς, πολλοί επέλεξαν την κιν- δυνολογία από την πραότητα. Νομίζω ότι οι ανατολικές ακτές είναι κατάλληλες για κολύμπι. Το εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ κάνει συνέχεια αναλύσεις για μικροβιακή ρύπανση, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος και λόγος ανησυχίας» καταλήγει ο κ. Κουϊμτζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.