Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η παρουσίαση των "Μελανών κηλίδων" στην Αθήνα

Mελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Σπύρου Κουζινόπουλου, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.



Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. 
Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αμάχων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισματική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθμοί αυτής της ιστορικής έρευνας. 
Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεμο, που κορυφώθηκε με τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εμπρησμό του συνοικισμού Κάμπελ. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύμα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά, καθώς και η αποτρόπαιη «τελετή» της καύσης χιλιάδων βιβλίων μπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόμενη «μελανή κηλίδα», ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατμόπλοιου «Χειμάρα» που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Θεσσαλονικείς. Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα, το ένα στην τρομοκρατία που υπέστησαν οι δημοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών «βίας και νοθείας» του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, ?ε τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.
Κατά την παρουσίαση ο Φοίβος Οικονομίδης, διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Σορβόνης, συγγραφέας και ερευνητής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν και το βιβλίο επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνάει τα όρια της πόλης, επισημαίνοντας πως ο ελληνισμός έδωσε μεγάλους αγώνες και στη Μακεδονία.
«Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά μια σειρά θεμάτων, όπου ο συγγραφέας είναι ένα δρων πρόσωπο, συμμετέχει άμεσα. Το δρων πρόσωπο αποτελεί μια σημαντική πλευρά της Ιστορίας, γιατί πιάνει το κλίμα της εποχής, τη φωνή των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής», είπε ο κ. Οικονομίδης. 
Και συμπλήρωσε: «Ο Σπύρος Κουζινόπουλος έχει αυτή τη διττή προσωπικότητα και του ερευνητή, που μελετάει τον Τύπο- που σε όλο τον κόσμο υπήρξε ένα ανεκτίμητο ντοκουμένο-, αλλά είναι και δρων πρόσωπο. Έχει αυτό το διπλό προσόν: είναι ένας ερευνητής έντιμος, αλλά και ένα δρων πρόσωπο, κυρίως από τη δεκαετία του 1960 και μετά».
Ο Δημήτρης Κουμπιάς δημοσιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τόνισε ότι «βασική πηγή ενημέρωσης διαχρονικά ήταν οι εφημερίδες και δημιουργοί της ύλης τους οι δημοσιογράφοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιογράφου που "γράφει ιστορία" ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Την έγραψε στις αμέτρητες έρευνες και στα άπειρα ρεπορτάζ του και την καταγράφει στα βιβλία του. Σαρωτικός, περισκοπικός, ευθύβολος στην έρευνα και τη γραφή του, ο Σπύρος Κουζινόπουλος χτίζει τα βιβλία του με ρεπορταζιακό τρόπο και με άψογο αφηγηματικό ύφος».
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΑΣΚΙ τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που είναι γραμμένο γλαφυρά.
«Από τα επτά κεφάλαια του βιβλίου κάποια είναι αμιγώς ιστοριογραφικά και κάποια μεταξύ ιστοριογραφίας και βιωματικής εμπειρίας. Η εξιστόρηση του ναυαγίου είναι η καλύτερη που έχω διαβάσει. Η γλαφυρότητα της αφήγησης, οι μαρτυρίες που συνέλεξε, φωτίζουν το γεγονός με ένα διαφορετικό τρόπο. Επίσης στο κεφάλαιο για τις εκλογές του 1961 υπάρχει το καλύτερο πορτρέτο που έχω διαβάσει για τον αδικοχαμένο Στέφανο Βελδεμίρη, ο οποίος δολοφονήθηκε, ενώ μοίραζε προκηρύξεις της ΕΔΑ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ ήταν μόλις 24 ετών», επισήμανε. 
Τέλος ο συγγραφέας τόνισε ότι το βιβλίο είναι συνέχεια του προηγούμενου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα» και πρόσθεσε πως «για μένα η πιο μαύρη κηλίδα ήταν το κάψιμο των βιβλίων στη δικτατορία του Μεταξά».
Ο κ. Κουζινόπουλος είπε ακόμα ότι «τελευταία γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας που ξεκίνησε με την προσπάθεια αναθεώρησης το γεγονότων που έγιναν κατά τη γερμανική Κατοχή. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την περίοδο της Δικτατορίας. Αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσουν».
Στην παρουσίαση του βιβλίου, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Ανδριάνος, βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.amna.gr/home/article/165540/Melanes-kilides-stin-istoria-tis-Thessalonikis-To-neo-biblio-tou-Spurou-Kouzinopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.