Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού από το φυτοπλαγκτόν

Σε εξέλιξη, βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση καθαρισμού της επιφάνειας του Θερμαϊκού Κόλπου μπροστά στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης από την τεράστια ποσότητα φυτοπλαγκτόν που έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση τις τελευταίες ημέρες.

Το φυτοπλαγκτόν απορροφάται και αποθηκεύεται σε βυτιοφόρο όχημα ωστόσο είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση.
Στο έργο του καθαρισμού συνδράμει και το ειδικό σκάφος του επιφανειακού καθαρισμού η γνωστή μας «Αλκίππη». Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που κάνει τον καθαρισμό, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, είπε ότι η έκταση του φαινομένου είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.
Η αποσύνθεση των φυκιών στον Θερμαϊκό κόλπο, σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας της ποσότητάς τους και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είναι υπεύθυνη για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται τις τελευταίες μέρες από την παραλία. Μεγάλη ποσότητα φυτοπλαγκτόν καλύπτει όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, από το ύψος του λιμανιού μέχρι τον Λευκό Πύργο, αναδύοντας αυτή τη δυσάρεστη οσμή.
Από το πρωί, η εταιρία που έχει αναλάβει από το ΥΜΑΘ τη δράση καθαρισμού στερεών απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου,  επιχειρεί  να υλοποιήσει, δοκιμαστικά, ένα σχέδιο απομάκρυνσης ποσοτήτων φυτοπλαγκτόν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως η έκταση του φαινομένου.
«Προσπαθούμε με το πλοίο "Αλκίππη", σε συνδυασμό και με όχημα από ξηράς, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο, μήπως απομακρύνουμε ένα μέρος του φυτοπλαγκτόν στο παραλιακό μέτωπο, ωστόσο είναι κάτι που δοκιμάζουμε για πρώτη φορά και θα δούμε τα αποτελέσματα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της εταιρίας Ηλίας Ορφανίδης.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.
«Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες» εξήγησε ο κ. Φυτιάνος.
Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται.

«Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.