Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Νέα Κοιμητήρια Μηχανιώνας: Μία δύσοσμη υπόθεση

Τα όσα διαδραματίσθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού σχετικά με την ανάκληση μιας αυθαίρετης και παράνομης προμελέτης για την ίδρυση Νέων Κοιμητηρίων στη Μηχανιώνα, έδειξαν το πόσο είναι κατώτερο των περιστάσεων ένα μεγάλο μέρος του σώματος, αλλά και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τον ίδιο το δήμο Θερμαϊκού και τη διοίκησή του, αν δεν επενέβαινε αποφασιστικά η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», σώζοντας την τελευταία στιγμή την τιμή και την υπόληψή του.

Ας δούμε όμως πως έχει το θέμα:
Το έτος 2004, το τότε δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μηχανιώνας πήρε την υπ΄αριθ.  99/22.3.2004  απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κοιμητηρίων, καθώς τα υπάρχοντα σήμερα νεκροταφεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ανέθεσε λοιπόν με σύμβαση σε εταιρία να συντάξει προμελέτη με τα κύρια κτιριολογικά χαρακτηριστικά του έργου αντί του ποσού των 300.000 ευρώ περίπου.
Μετά από τη σύναψη της σύμβασης, η ανάδοχος εταιρία υπέβαλε στην τότε Διευθύνουσα Τεχνική Υπηρεσία ΤΥΔΚ (της τότε Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) στοιχεία της προμελέτης παραλείποντας εντελώς να υποβάλει τον προϋπολογισμό του έργου, κάτι που σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, αποτελεί πολύ σοβαρή αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης.
Παραβλέποντας για κάποιο λόγο την σαφώς ελλιπή υποβολή, η ΤΥΔΚ εξέδωσε στις 23.12.2010 πράξη με θέμα την έγκριση αρχιτεκτονικής, στατικής, ηλεκτρομηχανικής και φυτοτεχνικής προμελέτης της μελέτης «Ίδρυση Νέων Κοιμητηρίων Δήμου Μηχανιώνας», με σκοπό να αποτελέσει τη βάση έγκρισης της όλης προμελέτης από τον εργοδότη-Δήμο, ο οποίος στερούνταν τότε κατάλληλης τεχνικής υπηρεσίας. Η πράξη υποτίθεται ότι εκδόθηκε κατόπιν πλήρους τεχνικού ελέγχου της προμελέτης, αλλά δεν περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό της εγκρινόμενης προμελέτης, ενώ βεβαιώνει ότι τάχα «η ανάδοχος συμμορφώθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις της με ποσοτική επάρκεια».
Την απόφαση αυτή με τις ελλιπείς ή και ελαττωματικές προμελέτες, η ΤΥΔΚ την απέστειλε αυθημερόν (23.12.2010) στο Δήμο ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ με τη μνεία ότι «….. θα πρέπει να τεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μηχανιώνας».
Με βάση το έγγραφο της ΤΥΔΚ, εκδόθηκε η απόφαση 53/22.2.2011 του δήμου Θερμαϊκού για έγκριση παραλαβής των προμελετών και συνέχισης της μελέτης στο στάδιο των οριστικών μελετών, η οποία βασίζονταν εξ ολοκλήρου στην παραπάνω απόφαση της ΤΥΔΚ.

Μία «φουσκωμένη» μελέτη
Στηριζόμενη στην απόφαση αυτή η μελετητική εταιρία, ζητάει από το δήμο Θερμαϊκού το εξωφρενικό ποσό των 1.308.008,00 ευρώ, «φουσκώνοντας» σε εξωφρενικά ύψη το αντικείμενο της μελέτης που είχε αναλάβει και συγκεκριμένα:
-          Το «Κτίριο Διοίκησης» από 120 τ.μ. που προβλέπονταν, το ανέβασε στα 719,55 τμ, δηλαδή έξι φορές πάνω !
-          Τα «Κτίρια Φυλακίου Καταστημάτων» από 75 τ.μ. τα πήγε στα 430,47 τμ
-          Οι «Νεκροθάλαμοι» που προβλέπονταν να είναι 80 τ.μ. έγιναν «Νεκροστάσιο» των 267,98 τμ
-          Ο «Ιερός Ναός» από 150 τ.μ. πήγε στα 339,64 τμ
-          Το «Οστεοφυλάκιο» που υπολογίζονταν στα 150 τ.μ., έγινε «Οστεοφυλάκιο» 294,59 τμ ενώ προστέθηκε και «Βοηθητικός χώρος Οστεοφυλακίου» 270,96 τμ, δηλαδή συνολικά 565,55 τμ
-          Τέλος, από εκεί που δεν υπήρχε, προστέθηκε και «Χωνευτήριο» 45,08 τμ.
Για όλα αυτά, η μεγάλη δικηγορική εταιρεία της Αθήνας Π. Κ. Χασάπης– Ε. Τασσίνη, σε γνωμοδότησή της προς το δήμο Θερμαϊκού  υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που έγινε η προμελέτη, χωρίς να συνοδεύονταν από τον προϋπολογισμό, «εκτός του ότι είναι αντισυμβατική, μπορεί να είναι και ισχυρή ένδειξη, όχι απλώς κακόπιστης και αντισυναλλακτικής, αλλά ακόμα και δόλιας και αδικοπρακτικής, ίσως και αξιόποινης, συμπεριφοράς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την σοβαρή αυτή υπόθεση και τις διαστάσεις που έχει και που συνιστούν ακόμη και παράβαση καθήκοντος για τους εμπλεκόμενους, διενεργείται εδώ και ένα χρόνο περίπου εξονυχιστική έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τόσο το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με απανωτά τους έγγραφα προς το Δήμο Θερμαϊκού εδώ και οκτώ τουλάχιστον μήνες, ζητούν να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την ανάκληση της απόφασης του 2011 με την οποία δίδονταν η έγκριση παραλαβής των προμελετών και συνέχισης της μελέτης στο στάδιο των οριστικών μελετών. Μάλιστα, με το τελευταίο έγγραφο,  στο οποίο καταγγέλονταν ότι υπάρχει στην υπόθεση παρανομία, υπογραμμίζονταν ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανάκληση εντός 15 ημερών, τότε θα τεθεί θέμα παράβασης καθήκοντος.
Κι ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όλοι περίμεναν ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την ανάκληση, σημειώθηκαν αρκετά «παρατράγουδα» που δεν τιμούν καθόλου το Σώμα. Αρχικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τσαμασλή δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν την απόφαση ανάκλησης, ρίχνοντας «λευκό». Ενώ κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εξέφρασαν τον «περίεργο» σκεπτικισμό μήπως ο μελετητής στραφεί με αγωγές κατά των συμβούλων που θα ψήφιζαν «Ναι» στην ανάκληση (!) και κάποιοι άλλοι φρόντισαν να απομακρυνθούν από την αίθουσα με συνέπεια όταν κάποια στιγμή έγινε καταμέτρηση προθέσεων, να είναι μόλις 13 οι σύμβουλοι που θα πειθαρχούσαν στην εισήγηση ανάκλησης. Και χρειάστηκε εκεί η σθεναρή στάση των συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και η αυστηρή προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δεν εγκρίνονταν η ανάκληση θα προέκυπτε θέμα παράβασης καθήκοντος, ώστε τελικά στην ψηφοφορία που διεξήχθη, να εγκριθεί η ανάκληση με μόλις 17 ψήφους υπέρ, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία επί των 33 μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Η δύσοσμη υπόθεση της μελέτης για την ίδρυση νέων κοιμητηρίων στη Νέα Μηχανιώνα, είναι μία πολύ σοβαρή ιστορία, με πολλές προεκτάσεις και εμπλοκές, για την οποία θα επανέλθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.