Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Τρόπος λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων και παρανοήσεις

H περίπτωση με την Τοπική Κοινότητα Περαίας και τον τρόπο λειτουργίας της, δείχνει τις παρανοήσεις που μπορούν να υπάρξουν, όταν δεν γίνεται σαφής περιγραφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν και το κυριότερο, όταν δεν δίδονται στους τοπικούς συμβούλους οι εισηγήσεις με τα θέματα τα οποία τίθενται στην κάθε συνεδρίαση.

Η πρόσκληση για τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Περαίας έγραφε ότι θα συζητηθεί η «Έγκριση εκμίσθωσης Πολυχώρου αναψυκτηρίου σε τμήμα του αγροτεμαχίου 1158α του αγροκτήματος Περαίας».  Κι επειδή, «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», όπως λέει η γνωστή ελληνική παροιμία, το μυαλό όλων πήγε στην προσπάθεια δωρεάν παραχώρησης έκτασης 12 στρεμμάτων για τη δημιουργία ιπποφορβείου, στο ίδιο αγροτεμάχιο 1158.
Όταν όμως οι τοπικοί σύμβουλοι πήγαν στη συνεδρίαση,  διαπίστωσαν ότι η υπόθεση  αφορούσε τελικά την εκμίσθωση γνωστού αναψυκτηρίου που βρίσκεται στην άκρη του ίδιου αγροτεμαχίου 1158, κι έτσι επιτέλους ενημερώθηκαν.

«ραντεβού στα τυφλά»
Το περιστατικό, αποκαλύπτει το τεράστιο θέμα με τον τρόπο λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Περαίας αλλά και των υπόλοιπων επτά τοπικών συμβουλίων του δήμου Θερμαϊκού, καθώς δεν δίδονται πριν την κάθε συνεδρίαση οι εισηγήσεις των θεμάτων που θα συζητηθούν και οι τοπικοί σύμβουλοι προσέρχονται στην κάθε συνεδρίαση σαν σε …. «ραντεβού στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς το τι ακριβώς θα συζητηθεί.
Υπάρχει όμως κι ένα πολύ σοβαρό επίσης ζήτημα: Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Τοπικών Συμβουλίων των οκτώ δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να δημοσιεύονται κανονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου για να ενημερώνονται οι δημότες. Κι όμως, η ανάρτηση των πρακτικών, είναι κυριολεκτικά για κλάματα, καθώς:
-     - Η δημοτική κοινότητα Περαίας, έχει να δημοσιεύσει πρακτικά εδώ και ένα χρόνο, καθώς η τελευταία ανάρτηση ήταν στις 5 Ιουλίου 2016.
-      - Οι δημοτικές κοινότητες Μηχανιώνας και Νέων Επιβατών έκαναν τις τελευταίες τους αναρτήσεις τον περασμένο Νοέμβριο και επτά μήνες τώρα, αγνοείται η δραστηριότητά τους.
-       - Η τοπική κοινότητα Κερασιάς δημοσίευσε τα τελευταία πρακτικά της στις 13-7-2016
-       Η τοπική κοινότητα Αγγελοχωρίου έχει να κάνει ανάρτηση των πρακτικών της από τις 26-2-2016.
Το ρεκόρ όμως της μη δημοσίευσης πρακτικών, το διεκδικούν το Μεσημέρι, η Επανομή και η Αγία Τριάδα. Έτσι το τελευταίο πρακτικό της τοπικής κοινότητας Μεσημερίου αναρτήθηκε στο επίσημο site του Δήμου εδώ και… τέσσερα και πλέον χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2013, όταν γνωμάτευσε για τη δημιουργία παιδικής χαράς στο χωριό. Δυό ημέρες νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου 2013, το τότε τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Επανομής, με πρόεδρο τον Αντώνη Καζάκη, είχε προτείνει την επισκευή της στέγης του ιατρείου Επανομής. Ήταν και η τελευταία φορά που πρακτικά του, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου Θερμαϊκού.
Την … πρωτιά πάντως, διεκδικεί το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αγίας Τριάδας: Είχε συνεδριάσει στις 11 Μαίου 2012, δηλαδή πριν από πέντε (!) ολόκληρα χρόνια για να χορηγήσει άδεια μουσικής σε ταβέρνα. Εκείνη ήταν και η τελευταία του απόφαση που δημοσιεύεται στο επίσημο site του δήμου Θερμαϊκού και πέραν τούτου ουδέν. 

Μήπως η δημοτική αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα, για την καλύτερη εμφάνιση της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου Θερμαϊκού, η οποία, χωρίς διάθεση υπερβολής, είναι για … κλάματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.