Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Εντείνει τις προσπάθειες η «Συμπολιτεία» για καλύτερο Δήμο Θερμαϊκού

Αποφασισμένα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο Δήμο Θερμαϊκού αλλά και για την αλλαγή του τοπίου στα δημοτικά πράγματα του τόπου, δήλωσαν τα μέλη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στη Γενική Συνέλευση της δημοτικής κίνησης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του Καψαλάκειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Μηχανιώνας.

Στη συνέλευση εκφράστηκε ικανοποίηση από την μέχρι τώρα πορεία της «Συμπολιτείας», αυτά τα τρία χρόνια ύπαρξης και δράσης της, καθώς και για την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού και στα τοπικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων και διατυπώθηκε πλήθος προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία της παράταξης και κυρίως την επικοινωνία της με τους δημότες.
Η εκδήλωση, άνοιξε με καλωσόρισμα από την τοπική σύμβουλο Μηχανιώνας και μέλος του Συντονιστικού, Τούλα Πορίδη, ενώ στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Κουζινόπουλος έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσακμάκας διάβασε την εισήγηση που είχε συνταχθεί ομόφωνα από το Συντονιστικό Συμβούλιο. Ακολούθησε διάλογος με εποικοδομητικές τοποθετήσεις μελών για την καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της κίνησης αλλά και επισήμανση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ανάδειξή τους.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δημοτικής κίνησης για την τριετή λειτουργία της, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στην ικανοποίηση και τη γενικότερη αποδοχή που υπάρχει στην κοινωνία για την παρουσία της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τη νύχτα των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαίου 2014, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, είχαμε διακηρύξει ότι «η Συμπολιτεία Θερμαϊκού ήρθε για να μείνει και θα μείνει». Τρία χρόνια από τότε, νιώθουμε υπερήφανοι που καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε τη δημοτική μας παράταξη όρθια, αλλά και να αποτελεί σήμερα τη μόνη δυναμική και ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και τις τοπικές κοινότητες.
Είμαστε περήφανοι, που παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, πετύχαμε να λειτουργεί το Συντονιστικό μας Συμβούλιο τακτικά, απολύτως δημοκρατικά, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, με σύνθεση των προτάσεων και τις αποφάσεις του να λαμβάνονται ομόφωνα κάθε φορά.
Είμαστε περήφανοι διότι παρά τις προσπάθειες κάποιων να μας χρεώσουν στο ένα ή στο άλλο κόμμα, στον ένα ή στον άλλο πολιτικό σχηματισμό, εμείς κατορθώσαμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε ένα καθαρά ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα, μακριά από ίντριγκες, παζάρια και επιρροές, αλλά με μοναδικό γνώμονα το ενδιαφέρον μας για την καλυτέρευση του Δήμου Θερμαϊκού και τη βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας.
Με βάση όλα αυτά, και χωρίς διάθεση να «ευλογήσουμε τα γένια» μας, μπορούμε να πούμε ότι αυτή την τριετία που μεσολάβησε από την ίδρυση και την παρουσία της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στα δημοτικά πράγματα του τόπου, ο απολογισμός μας είναι γόνιμος και ιδιαίτερα αποδοτικός. Και παρά την ισχνή αντιπροσώπευσή της στο δημοτικό συμβούλιο, με τρεις μόνο δημοτικούς συμβούλους, εξ αιτίας του ισχύοντος καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, η «Συμπολιτεία» αναδείχθηκε στον βασικότερο υπερασπιστή των συμφερόντων των δημοτών του Θερμαϊκού αλλά και της δημοτικής περιουσίας».

Ο Γιάννης Τσακμάκας
Παρουσιάζοντας την εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου της «Συμπολιτείας» ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσακμάκας επισήμανε ότι η παράταξη, ήταν γέννημα της κοινωνίας των πολιτών και έχει οργανική σχέση με μια σειρά κινήσεων, πρωτοβουλιών και κινημάτων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, για να προσθέσει:
«Βούλησή μας είναι αυτή η σχέση να διατηρηθεί και να εμβαθύνει αλλά κυρίως να διευρυνθεί με περισσότερους φορείς και κινήσεις της τοπικής κοινωνίας. Συγκροτηθήκαμε και υπάρχουμε για να αφουγκραστούμε και να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όμως αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των θεσμών και την αυτονομία των κινημάτων η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσει ένα διακριτό ρόλο ως δημοτική παράταξη.
Επίσης πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Αντιπολίτευση, κινήσεις, πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις, όλα αυτά είναι πολύ καλά και χρήσιμα, όμως εμπεριέχουν μια παραδοχή: κάποιοι άλλοι διοικούν τον Δήμο, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν. Και εμείς απόψε πρέπει να δώσουμε μια καθαρή απάντηση στο ερώτημα: μπορεί και θέλει η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου; Αν η απάντηση μας είναι καταφατική, πρέπει εδώ, σήμερα, να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε την πορεία μας για τα επόμενα δυο χρόνια.  Τόσο για την αντιπολιτευτική μας στάση  μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως για την οργανωτική και πολιτική – προγραμματική ετοιμασία μας.
Φίλοι και φίλες, δεν αγνοούμε την συγκυρία και δεν κλείνουμε τα μάτια για τη θέση της χώρας και την κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών. Δυστυχώς η πατρίδα μας, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεφύγει από την μέγγενη των μνημονίων και η οικονομία δεν έχει βρει αναπτυξιακές διεξόδους. Ανεξάρτητα από την κυβερνητική αλλαγή που μεσολάβησε και την άποψη που έχει ο καθένας μας για τις επιλογές της κυβέρνησης, για την ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, οι βασικές της θέσεις και οι διεκδικήσεις έναντι της κεντρικής εξουσίας παραμένουν σταθερές: για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, την δημοκρατική λειτουργία της, την επαρκή χρηματοδότησή της.

Άλλωστε, ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν  μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να βελτιώσει την καθημερινή  ζωή των πολιτών. Εμείς πιστεύουμε ότι ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ. Μάλιστα θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πέρα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό για να ξεκολλήσει η χώρα από τον βάλτο που έχει πέσει. Πέρα από την οικονομική κρίση, ίσως είναι πιο  σημαντική  η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας που ελλοχεύει στην κοινωνία.  Κοντεύουμε να καταντήσουμε μια κοινωνία ηττοπάθειας που αποσβολωμένη παρακολουθεί και αδυνατεί να αντιδράσει. Να αντιδράσει, όχι τυφλά ή μόνο με γκρίνια, αλλά  θετικά - με προτάσεις. Όχι αμυνόμενη, αλλά δημιουργικά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.