Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ο καθαρισμός ρεμάτων Θερμαϊκού

Το ρέμα της Ν.Μηχανιώνας που έπνιξε την άτυχη γυναίκα
Το "πράσινο φως" για την χρηματοδότηση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), κρίσιμων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Θερμαϊκού, που επλήγη ιδιαίτερα από τις σφοδρές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, άναψε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα ενέκρινε πρόταση ένταξης του έργου διευθέτησης επτά ρεμάτων, προϋπολογισμού 7.150.000 ευρώ, σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΤΠΑ. Παρουσιάζοντας την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος, τόνισε ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στο δήμο τα επόμενα χρόνια.

Θετική υποδοχή από την ΠΚΜ της προώθησης λύσης για το θέμα των μυδοκαλλιεργειών
Την άμεση εκμίσθωση των εκτάσεων που προβλέπονται από την τεχνική μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) του Θερμαϊκού Κόλπου, σε υφιστάμενες νόμιμα αδειοδοτημένες μονάδες μυδοκαλλιέργειας, αλλά και σε νέες, προβλέπει σχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο τροπολογίας, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη.
Αυτό αναφέρει σε γραπτή του ενημέρωση προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη στο ζήτημα των προβλημάτων του κλάδου της μυδοκαλλιέργειας, που ο ίδιος έχει θέσει επανειλημμένα στο παρελθόν. Όπως έχει τονίσει ο κ. Γιουτίκας, ο πολλά υποσχόμενος αυτός παραγωγικός κλάδος οδηγείται ταχύτατα σε συρρίκνωση, διότι τα τελευταία 18 χρόνια όχι μόνο δεν διατίθενται νέες άδειες μυδοκαλλιέργειας, αλλά δεν ανανεώνονται ούτε οι άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν.

Τη λήψη μέτρων ζητά από τους κτηνοτρόφους η ΠΚΜ μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Τουρκία  
 Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου του αφθώδους πυρετού στην Ελλάδα ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τους κτηνοτρόφους και τους εμπλεκόμενους στην κτηνοτροφία επαγγελματίες και φορείς. Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια επικαλείται ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία κοινοποιήθηκαν εστίες αφθώδους πυρετού στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
 Παράλληλα διευκρινίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά είναι πολύ μεταδοτική στα ζώα, ενώ από τα παραγωγικά ζώα ευαίσθητα στον ιό είναι τα βοοειδή (και οι βούβαλοι), τα μικρά μηρυκαστικά και οι χοίροι. 

Για υπερβολική πύκνωση των τουριστικών καταλυμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη "Οικολογία Αλληλεγγύη"    

Για υπερβολική πύκνωση των τουριστικών καταλυμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη "Οικολογία Αλληλεγγύη" με αφορμή την πρόσφατη έγκριση, από την επιτροπή ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή του "Ξενία" Παλιουρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.