Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία λόγω ΟΑΣΘ

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων και όλων των πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, που ζητούν από τη διοίκηση του οργανισμού την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας, όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έχει παραλύσει, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους και αναγκάζονται να πληρώνουν σχεδόν όσο ένα ημερομίσθιο για μετακίνηση με ταξί, οι φοιτητές και οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στις σχολές και τα σχολεία τους, οι ασθενείς αδυνατούν να μεταβούν στα ιατρεία και τα νοσοκομεία και όλοι οι πολίτες γενικά έχουν αφήσει πίσω τις επισκέψεις σε εφορείες ή κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, είπε καθημερινά οι εργαζόμενοι στον οργανισμό θα συνεδριάζουν, προκειμένου να ανανεώνουν την απόφασή τους, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις τους.
Υπενθυμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι απλήρωτοι δύο μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ εκκρεμεί η καταβολή μέρους από το δώρο του Πάσχα.

Θέμα ημερών η πληρωμή των εργαζομένων
"Αύριο (σήμερα Πέμπτη) θα καταθέσω την απόφαση της Διαιτησίας για τα 4,6 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα ως ενέχυρο για να λάβει ο οργανισμός δάνειο ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το μισθό Μαρτίου και να εξοφληθούν για το δώρο του Πάσχα", επισήμανε, μιλώντας, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης προσθέτοντας: "εκτιμώ ότι η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του οργανισμού είναι θέμα ημερών".
Επιστολή έξι φορέων προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ
Από ανεξάρτητη αρχή, υπεύθυνη για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να διενεργηθεί ο διαγωνισμός με αντικείμενο την εξεύρεση ιδιώτη παρόχου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις έξι φορέων της πόλης, με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη «το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της να μην διαθέτουν αστικές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν το επιβατικό τους κοινό, εάν συνεχιστεί η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτείας και του παρόχου των οδικών αστικών συγκοινωνιών».
Επιπρόσθετα, οι φορείς ζητούν να υπάρξει συνεννόηση με τον ΟΑΣΘ, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, ώστε οι όποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές να επιλυθούν μέσω συστήματος διαιτησίας, προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Επίσης, τάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός φορέα ο οποίος θα αναλάβει το σχεδιασμό και την επίβλεψη υλοποίησης του μεταφορικού έργου, που θα ανατεθεί στον πάροχο και στον οποίο θα εκπροσωπούνται η αυτοδιοίκηση και οι φορείς. «Για τη λειτουργία του (φορέα) θα προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση, προερχόμενη από τα έσοδα του παρόχου αστικών συγκοινωνιών» προτείνουν.
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η μόνη δυνατότητα για την παροχή υπηρεσιών για τις δημόσιες αστικές επιβατικές οδικές μεταφορές συνίσταται στην πλήρη εφαρμογή του πλαισίου που θέτει ο κανονισμός 1370/2007», υπογραμμίζεται στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.