Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Αυξήθηκαν οι περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους Θεσσαλονίκης

Εδώ και έναν μήνα περισσότεροι αστυνομικοί βγήκαν στον δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στους γύρω δήμους, όπου αντιμετωπίζεται το ζήτημα των επιθέσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ πλέον σε κεντρικά σημεία αστυνομικοί περιπολούν και με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. ΚΙ αυτό διότι εκτός στόχων αντιμετώπισης της μικροεγκληματικότητας βγήκε η αστυνομία το 2016.

Η αποτύπωση της εικόνας, με τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι οι δείκτες σε ευαίσθητες κατηγορίες, που συνδέονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και ειδικότερα με τις ληστείες και κλοπές μέσα σε σπίτια και τις κλοπές και ληστείες στο δρόμο, αυξάνονται επικίνδυνα.
 «Σε καθημερινή βάση έχουμε εγκαινιάσει περιπολίες πρωί και απόγευμα, από μέλη διμοιριών της υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Πρόκειται για τέσσερις ομάδες των τριών αστυνομικών που επιτηρούν διαρκώς όλο το κέντρο της πόλης. Παράλληλα εδώ και έναν μήνα έχουμε ξεκινήσει τις πεζές περιπολίες με τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους», τόνισε μιλώντας στη «Μακεδονία» ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Φώτης Δομζαρίδης.
Όσον αφορά στις γειτονιές, έχει ενταθεί η αστυνόμευση από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., καθώς και εκεί έχει αποτυπωθεί αύξηση της μικροεγκληματικότητας, ειδικά με τις κλοπές και διαρρήξεις διαμερισμάτων, αλλά και τις ληστείες με στόχους ηλικιωμένους, πάλι μέσα σε σπίτια. «Εκεί έχει ενταθεί η δίκυκλη αστυνόμευση», σημείωσε ο κ. Δομζαρίδης.
Αυτό που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. του 2016, σε σύγκριση με την εικόνα του 2015, για τη Θεσσαλονίκη είναι η αύξηση στους περισσότερους τομείς των βασικών κατηγοριών εγκληματικότητας. Ειδικότερα, σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή σε όλη την επικράτεια και ειδικά στην Αττική, παρατηρείται μία μετατόπιση της μικροεγκληματικότητας στον δρόμο. Δηλαδή παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε επιθέσεις κατά πρόσωπο με στόχο μικροποσά και κινητά τηλέφωνα, ενώ καταγράφεται μείωση σε ληστείες και κλοπές μέσα σε σπίτια. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται αύξηση και στα δύο επίπεδα, τόσο στον δρόμο όσο και στα σπίτια.
Αυτό που ξένισε τους επιτελείς και αναλυτές της εγκληματικότητας στη Μοναστηρίου, είναι ότι παρ’ ότι το 2016 εξαρθρώθηκαν αρκετές σπείρες ληστών και διαρρηκτών και παράλληλα γειτονιές ησύχασαν από διαρκή χτυπήματα, οι αριθμοί δεν μειώθηκαν σε γενικό επίπεδο. «Πρόκειται για μεμονωμένους κλέφτες ή ληστές και όχι πλέον οργανωμένες ομάδες. Αυτές σε μεγάλο αριθμό έχουν εξαρθρωθεί», σημείωσε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει εικόνα της κατάστασης που επικράτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια στην ασφάλεια. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αποφυλακίσεις κλεπτών και ληστών, λόγω των ευεργετικών νόμων που εφαρμόστηκαν πέρσι για την αποσυμφόρηση, αλλά και για τη δραστηριότητα μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη, μετά την εκκένωση της Ειδομένης, και δεν φιλοξενούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Οι δείκτες της ανησυχίας
Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και γι’ αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ενισχυμένων περιπολιών, από ένστολη και αφανή αστυνόμευση, αφορούν τις δύο μεγάλες κατηγορίες. Κλοπές – διαρρήξεις και ληστείες. «Από τους δείκτες αυτούς εξαρτάται και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Μπορεί να πρόκειται για «ελαφρά» εγκληματικότητα, όμως αυτή τρομάζει τον απλό κόσμο», υποστήριξαν οι ειδικοί της αστυνομίας. Αυτός είναι ο λόγος που η αστυνόμευση ενισχύθηκε τον τελευταίο μήνα εντονότερα σε περιοχές, που σύμφωνα με την αποτύπωση των στατιστικών έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2015 στο 2016 αποτυπώνεται στις κλοπές – διαρρήξεις καταστημάτων. Το ποσοστό φτάνει στο 43,3%, καθώς σύμφωνα με τον πίνακα των στατιστικών της αστυνομίας, από 1.203 που σημειώθηκαν το 2015, ο αριθμός έφτασε τις 1.724, δηλαδή 522 περισσότερες. Μικρότερη είναι η αύξηση, όμως ανησυχητικά μεγάλη, στις κλοπές – διαρρήξεις οικιών. Καταγράφηκε αύξηση 22%, δηλαδή από 2.363 το 2015, έφτασαν τις 2.885 πέρσι.
Η χαρακτηριζόμενη «εγκληματικότητα του δρόμου» παρουσιάζει αύξηση κυρίως στις αρπαγές τσαντών, που αντιμετωπίζονται ως κλοπές. Συγκεκριμένα από 118 το 2015 σημειώθηκαν 169 το 2016 και η αύξηση έφτασε το 43,2%. Αντίθετα, μικρότερα είναι τα ποσοστά αύξησης των ληστειών στον δρόμο και στις οικίες. Ειδικά στον δρόμο, δηλαδή στον τομέα ληστείες κινητών τηλεφώνων – μικροποσών, που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε όλη την επικράτεια και ειδικά στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση περιορίζεται στο 5,8%, όταν στην Αττική το ποσοστό ξεπερνάει το 58%. Συγκεκριμένα στην πόλη σημειώθηκαν 308 ληστείες του δρόμου το 2016, όταν το 2015 ο αριθμός ήταν 291. Στο 12,9% ήταν η αύξηση σε ληστείες εντός των οικιών. Πρόκειται κυρίως για ληστρικές κλοπές, δηλαδή εισβολές από διαρρήκτες, οι οποίοι βρίσκουν μέσα στα σπίτια τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Στο κέντρο η εγκληματικότητα «χαμηλού ρίσκου»
Από τους πίνακες των στατιστικών στοιχείων της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις πέριξ αυτού περιοχές. Εκεί έχει αναπτυχθεί, σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν τα στατιστικά, η εγκληματικότητα του δρόμου και διαπράττονται οι λεγόμενες «ληστείες χαμηλού ρίσκου». Πρόκειται για ληστείες με θύματα γυναίκες, ηλικιωμένους και νεαρούς, με στόχο μικροποσά και κινητά τηλέφωνα.
Τα στοιχεία που μελετώνται για το 2016 έχουν δείξει ότι στο κέντρο της πόλης, ειδικά στην πλατεία Αριστοτέλους και στους μεγάλους δρόμους, όπως Τσιμισκή και Εγνατία, στην περιοχή γύρω από τα πανεπιστήμια και στην Ανω Πόλη, ειδικά σε περιοχές όπου ζουν φοιτητές, παρατηρείται αύξηση αυτού του τύπου της εγκληματικότητας.
Πάντως σε γενικότερο επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, οι αριθμοί της εγκληματικότητας προκαλούν ανησυχία σε σχέση με τα πανελλαδικά νούμερα. Ετσι, ενώ στις κλοπές – διαρρήξεις υπάρχει αύξηση στην επικράτεια σε ποσοστό 1,7%, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται στο 13%. Επίσης, ενώ στις ληστείες η πανελλαδική αύξηση είναι στο 9,7% στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 13,8%.
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», σε ρεπορτάζ Κώστα Καντούρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.