Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αντιπαράθεση Μαυρομάτη-Ζερβουδάκη στην ΕΡΤ3 για το Μεσημέρι

Έντονη, ήταν η αντιπαράθεση στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3, του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη με εκπροσώπους των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και εργοστασίου λυματολάσπης δίπλα στα σπίτια τους.

«Ένα βήμα έξω από την πόρτα μας είναι να χτιστεί αυτό το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού. Πιστεύουμε ότι  θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπαν εκπρόσωποι των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας..
Ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, Δημήτρης Ζερβουδάκης, ανέφερε: «Εννοείται ότι δεν ερωτηθήκαμε. Έγινε μία προσχηματική δημόσια διαβούλευση σε μία περίοδο μεταξύ 7 και 23 Ιουλίου, για ένα έργο που θα δεσμεύσει την περιοχή  για περίπου 40 χρόνια. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι δεν είμαστε μία ανάσα, είμαστε στο στόμα του λύκου. Και κάτι άλλο: Δεν είμαστε μόνο 2-3 γραφικές οικογένειες, αλλά είμαστε στο πρώτο κύμα πάνω από 16-17 σπίτια και στο δεύτερο κύμα αγγίζουμε περί τα 50 νοικοκυριά».
Μαυρομάτης: «Η μελέτη αυτή έχει λάβει τα πιο αυστηρά κριτήρια. Είναι υψηλό το κόστος , δεν διαθέτει περιβαλλοντικά αυτή τη στιγμή, θέλει οκτώ έως εννέα αντλιοστάσια και για να γίνω πιο σαφής, θέλει ένα δεκαπλάσιο κόστος»
Μία από τις θιγόμενες κατοίκους που μίλησε στην εκπομπή
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Γιάννης Τσακμάκας που μίλησε στην ίδια εκπομπή, παρουσιάζοντας και τις θέσεις της δημοτικής παράταξης, σγημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος στη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης, ειδικά στο Μεσημέρι όπου υπάρχει πρόβλημα. Όμως αυτό από το να δημιουργεί μία τέτοια  ρυπαρή μονάδα που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε 50 οικογένειες, απέχει πάρα πολύ. Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από εδώ, είναι το δίκτυο της Επανομής που οδηγεί τα λύματα στον βιολογικό του Αγγελοχωρίου. Είναι προφανές λοιπόν ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΥΑΘ υποδειγματικά, το προφανές είναι να στέλνουν τα λύματα εκεί με 2-3 αντλιοστάσια. Αυτή όμως η λύση για τους δικούς τους λόγους δεν εξετάστηκε από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού ».
Η περιοχή που θα κατασκευαστούν βιολογικός και εργοστάσιο λυματολάσπης
Παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά ο δήμαρχος Θερμαϊκού ισχυρίστηκε ότι ακόμη από τον  νομαρχιακό σχεδιασμό του 2000, υπάρχει  πρόβλημα με τον αγωγό της Επανομής που πάει στον Αινεία. Και πρόσθεσε: «Η υψομετρική διαφορά είναι 100 μέτρα στο σημείο μηδέν για να φτάσουμε στο Αγγελοχώρι και χρειάζονται αυτά τα αντλιοστάσια που σας είπα για να γίνει ένας αγωγός από 8 έως 9 αντλιοστάσια. Επίσης αν πούμε ότι θα κουμπώσουμε στο υπάρχον δίκτυο της Επανομής, όπως νομίζουν, εξετάστηκε ότι όλη αυτή η μελέτη που είχε γίνει για τον αποχετευτικό αγωγό της Επανομής, δεν μπορεί να το σηκώσει αυτό το δίκτυο. Το ελάχιστο κόστος για μία τέτοια περίπτωση, είναι οκτώ με δέκα εκατομμύρια που δεν μπορεί να τα σηκώσει ένας Δήμος που κοιτάζει να κάνει οικονομία κλίμακος».
Απαντώντας στον κ. Μαυρομάτη ο κ.Ζερβουδάκης είπε: «Δεν καταλαβαίνω τελικά ποια πολιτική βούληση διαθέτει ο δήμαρχος Θερμαϊκού να λέει αυτά τα κολοσσιαία ψέματα  περί «δέκα αντλιοστασίων» όταν η δική μας έρευνα λέει ότι με τρία αντλιοστάσια κι έναν καταθλιπτικό αγωγό τα λύματα αυτά μπορούν να πάνε όπου απαιτείται. Όσο για το κόστος που λέει ο κ. Μαυρομάτης αυτό δεν ισχύει με τίποτα. Τη μελέτη για τη σύνδεση με την Επανομή και στη συνέχεια με τον Αινεία του Αγγελοχωρίου, όφειλε να την κάνει ο Δήμος και όχι να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση, να διχαστεί ένα ολόκληρο χωριό χωρίς λόγο».

Σε παρατήρηση των παρουσιαστών της εκπομπής ότι η πλειοψηφία του χωριού δεν αντιδρά και είναι υπέρ της κατασκευής του έργου, ο Δ. Ζερβουδάκης απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό σωστό, διότι το ερώτημα που τέθηκε στους κατοίκους του Μεσημερίου είναι αν θέλουν το δίκτυο αποχέτευσης. «Μα φυσικά θέλουμε το αποχετευτικό, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Αυτό που δεν θέλουμε είναι το εργοστάσιο παραγωγής κομπόστ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.