Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο μέρες πριν τον χιονιά, αλλά αδιαφόρησαν!!

Ακόμη από τις 9 Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος avatonpress.gr, δηλαδή τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι χιονοπτώσεις που παρέλυσαν τη ζωή 1.000.000 πολιτών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, είχαν κηρυχθεί από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με κατεπείγουσα απόφαση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλοι οι Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις και παγετός). Κι όμως, όλοι σχεδόν οι Δήμοι, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, πιάστηκαν στην κυριολεξία… «στον ύπνο».

Σημειώνεται, ότι η κήρυξη όλου του πρώην νομού Θεσσαλονίκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση έντονων φαινομένων χιονοπτώσεων και παγετού, έγινε με βάση το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης». Και παρότι φέρει ημερομηνία 9-1-2017, εντούτοις ισχύει από τις 7-1-2017, κι αυτό για να μπορέσουν να οργανωθούν καλύτερα οι Δήμοι, προκειμένου να μην υπάρξει το απίθανο αλαλούμ που βιώσαμε όλοι στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης και στους περισσότερους περιφερειακούς Δήμους (Θερμαϊκού, Ευόσμου-Κορδελιού, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά κλπ).
Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ισχύει για δέκα μέρες ακόμη και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2017.
Το βασανιστικό ερώτημα που προκύπτει από αυτό το έγγραφο της Περιφέρειας, είναι τι ακριβώς έκαναν οι δήμαρχοι και οι διοικήσεις των Δήμων για την οργάνωση της αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων μετά τις σοβαρές προειδοποιήσεις που έλαβαν; Πήραν τα μέτρα που έπρεπε, ή άφησαν το θέμα στην … καλή διάθεση του χιονιά; Έθεσαν σε ετοιμότητα τον μηχανισμό του Δήμου τους; Προετοίμασαν κατάλληλα το απαραίτητο προσωπικό; Εξασφάλισαν τα μηχανήματα που έπρεπε;
Και βέβαια, γεννιέται και ένα άλλο ερώτημα: Τι έπραξαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης για να κάνουν ευρύτερα γνωστή την απόφαση για την κήρυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Γιατί δεν δημοσιοποίησαν το γεγονός; Γιατί, έτσι που είναι λαλίστατοι επί παντός επιστητού, δεν προχώρησαν στην έκδοση κάποιας ανακοίνωσης για την ενημέρωση της κοινής γνώμης;  
Παραθέτουμε στη συνέχεια την απόφαση του Περιφερειάρχη όπως αυτή δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια»:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.