Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Κανονικά οι χημειοθεραπείες στους καρκινοπαθείς του «Θεαγένειου»

Απομακρύνεται ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς χημειοθεραπείες οι καρκινοπαθείς στο «Θεαγένειο» από τις 23 Ιανουαρίου και μετά. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, δήλωσε αποφασισμένος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις χημειοθεραπείες των ασθενών.

Αυτό θα γίνει με τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στο νοσοκομείο, όπου υπάρχει και η σχετική υποδομή, κάτι που αποτελεί και βασικό αίτημα των εργαζομένων. Μάλιστα, αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα αυτό στο «Θεαγένειο», με καλεσμένους όλους τους εμπλεκόμενους, όπως τους απαρίθμησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 23 Ιανουαρίου, στις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοοσκομείο, ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα.
«Θα λειτουργήσει Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Φαρμάκων στο ‘Θεαγένειο’, η οποία μπορεί να γίνει σηματοδότης και για τα άλλα αντικαρκινικά νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει μεγάλη οικονομία στο νοσοκομείο. Δεν θα πετάγονται φάρμακα όπως γίνεται σήμερα. Και το ‘Θεαγένειο’ έχει θεραπείες που μπορεί να κοστίζουν και 40.000 ευρώ η μία. Το ένα κυβικό εκατοστό φαρμάκου κοστίζει 5.000 έως 10.000 ευρώ, οπότε η λειτουργία κεντρικής μονάδας είναι σημαντική για αρρώστους, εργαζόμενους και για την οικονομία», είπε ο κ. Πλωμαρίτης.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι, όπως τον διαβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα υπάρξει κανέναν πρόβλημα με τη χορήγηση της θεραπείας στους ασθενείς.
«Το θέμα δεν είναι ποιος θα διαλύσει τα φάρμακα. Στόχος είναι να γίνει Κεντρική Μονάδα Διάλυσης υπό την ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου, όπου θα γίνεται διαχείριση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία έχουν υψηλό κόστος. Αυτά τώρα τα χρεώνεται το ασφαλιστικό ταμείο και την περίσσεια του φαρμάκου την πετάμε. Μόνο μέσα στο 2016 και χωρίς την ύπαρξη κεντρικής μονάδας από τις περίσσειες των φαρμάκων εξοικονομήθηκαν πάνω από 500.000 ευρώ. Φανταστείτε την εξοικονόμηση όταν λειτουργήσει η μονάδα», εξήγησε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Θεαγενείου» Αθηνά Γραμματικοπούλου.
Υπέρ το υπουργείο
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη, με τον τρόπο αυτό θα μπει οριστικό τέλος και στη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους νοσηλευτές για το ποιος έχει την αρμοδιότητα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων.
Από το 2008 μέχρι σήμερα η διάλυση γίνεται από τους νοσηλευτές, κάτι το οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν παράνομο, αλλά αναγκάζονται να το κάνουν για να μην στερηθούν τη θεραπεία τους οι ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, το σωματείο εργαζομένων είχε αποφασίσει να απέχουν οι νοσηλευτές από τη διαδικασία αυτή, αρχής γενομένης από τις 23 Ιανουαρίου, ζητώντας και τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης υπό την ευθύνη νοσοκομειακού φαρμακοποιού, με στόχο την εξοικονόμηση φαρμάκων.
«Από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας απάντησε, μετά από σχετικό ερώτημα, ότι δεν είναι αρμοδιότητα των νοσηλευτών η παρασκευή ή μίξη των κυτταροστατικών φαρμάκων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του «Θεαγενείου» προσπάθησε με «εντέλλεστε» να αναγκάσει τους νοσηλευτές να συνεχίσουν τη διάλυση. Μάλιστα, τους είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν άρνησή τους να το κάνουν, θα ήταν πειθαρχικό παράπτωμα.
Όπως επισήμανε ο κ. Πλωμαρίτης, «αυτή η ιστορία είναι πάρα πολύ παλιά, ξεκίνησε το 2008 κι έφτασε μεχρι τις μέρες μας. Υπάρχει μια γραφειοκρατία, η οποία δεν επέτρεψε να γίνουν αυτά που έπρεπε. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που το υπουργείο απεφάνθη δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο».
Η διοίκηση
Η διοίκηση του «Θεαγενείου» με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή στη χορήγηση των χημειοθεραπειών τους.
«Το νοσοκομείο χορηγεί, μεταξύ άλλων, περίπου 150 χημειοθεραπείες την ημέρα σε καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Από το καλοκαίρι του 2016, η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 9όροφου που πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον ασθενή και έχει συσταθεί από τον Σεπτέμβριο, επιτροπή για το συντονισμό της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ). Η ένταξή της στον νέο Οργανισμό του νοσοκομείου αποτελεί προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας διοίκησης και κυρώθηκε με απόφαση δ.σ. την 16η Ιανουαρίου», αναφέρει ο διοικητής, Θεόδωρος Ρεβενάκης.
Επιπλέον, τονίζει ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας χρήματα του Αντικαρκινικού Εράνου, δρομολογείται η προμήθεια Ρομποτικού Συστήματος Διάλυσης Κυτταροστατικών για την ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια των εργαζομένων και εξοικονόμηση πόρων. Όσον αφορά τη χρόνια διαφωνία μεταξύ νοσηλευτών και φαρμακοποιών, αναφορικά με το τίνος αρμοδιότητα είναι η διάλυση των κυτταροστατικών, αναμένεται η γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ευθύνη και ευσυνειδησία».

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία σε ρεπορτάζ της Νικολέτας Μπούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.