Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Τρία περιστατικά προπαγάνδας για την Αντίσταση στη Βορ. Ελλάδα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάποια σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προπαγάνδα στα χρόνια της Αντίστασης και της απελευθέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα, είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε με παρέμβασή μας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη».

Το πέρασμα του ελληνικού στρατού από τον Αξιό

Με πανηγυρικό τρόπο και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γιορταστούν και φέτος από το Δήμο Δέλτα τα "Ελευθέρια", οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο εκεί για την προέλαση του Ελληνικού στρατού, τον Οκτώβριο του 1912, καθ' οδόν προς τη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό. Η 22α Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, καθώς εκείνη τη νύχτα του 1912 οι κάτοικοι της Χαλάστρας βοήθησαν με αυτοθυσία να στηθούν γέφυρες στον Αξιό για να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη. 

Προσλήψεις προσωπικού σε φορείς της Θεσσαλονίκης

Προσλήψεις προσωπικού, ανακοινώθηκαν σε διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Παύλου Μελά και Κασσάνδρας, καθώς επίσης από το υπουργείο Πολιτισμού για τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και το ΙΕΚ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αναλυτικά:

Ερώτηση Κ.Μάρκου για τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού

Eπίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  κατέθεσε η βουλευτής του «Ποταμιού» στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, σχετικά με τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού και την ανάγκη επίσπευσης αποστολής των σχετικών κονδυλίων.

Ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δ.Θερμαϊκού με την Κοινωφελή Εργασία

Ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δήμο Θερμαϊκού από τη Δευτέρα 10-10-2016, οι πρώτοι εξήντα τρεις (63) ωφελούμενοι από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συνεδριάζει αυτή την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη και ώρα 16:00 το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος που βρίσκεται επί της οδού Λογοθέτου 1, στους Νέους Επιβάτες. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

Ερώτηση Γ.Λαζαρίδη για το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων

Το ανεπίλυτο, ως ώρας, πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων, επαναφέρει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, με την κατάθεση ερώτησης προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Δομές αλληλεγγύης του δήμου Θερμαϊκού εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

Τρεις νέες κοινωνικές δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του δήμου Θερμαϊκού εντάσσονται για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με απόφαση του  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ.  Τζιτζικώστα, μετά την υποβολή σχετικού φακέλου από το Δήμο.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Το θρυλικό ΕΛΑΝ Θερμαϊκού - Χαλκιδικής

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
Ναυτικοί του ΕΛΑΝ στον κόλπο της Θεσσαλονίκης τη μέρα της απελευθέρωσης
Στα μαύρα χρόνια της τριπλής κατοχής, την περίοδο 1941-1944, δεν ήταν μόνο ο αγώνας που έδινε το ΕΑΜ στις πόλεις και τα χωριά της υπόδουλης στους Γερμανούς κατακτητές πατρίδας μας και ο ΕΛΑΣ στα βουνά. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και του ΕΛΑΝ, του θρυλικού Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, που με μύριους κινδύνους όργωνε τις θάλασσες, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια και καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα στους χιτλερικούς κατακτητές.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα φετινά "Ελευθέρια" της Χαλάστρας

Στρατιώτες και αξιωματικοί ποζάρουν στη λεμβόζευκτη γέφυρα. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρoόπης Παυλόπουλος, θα τιμήσει φέτος με την παρουσία του τον εορτασμό των "Ελευθερίων" της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δέλτα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου. Μάλιστα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Δήμου Δέλτα.

Ξαναρχίζουν τα προγράμματα «Άθληση για όλους»

Ξαναρχίζουν και φέτος τα προγράμματα «Άθληση για όλους», για την περίοδο 2016-02017, που οργανώνει το Τμήμα Αθλητισμού του ΔΗΠΠΑΚΥΘ δήμου Θερμαϊκού. Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα.

Η σφαγή των Κερδυλίων:Ένα φριχτό ναζιστικό έγκλημα

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στα Κερδύλια από το πέρασμα των Χιτλερικών δημίων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1941, πριν 75 χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των δύο γειτονικών χωριών εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων προς αυτούς.

ΟΑΣΘ: Ζητάς ρέστα και δείχνει απειλητικά «τα δόντια του»!

του Μανόλη Λαμτζίδη
Ο δήθεν συκοφαντούμενος ΟΑΣΘ απάντησε με καθυστέρηση, δυσανάλογη προς το μέγεθος της δήθεν προσβολής (14 ολόκληρες ημέρες), όταν διαπίστωσε ότι τα ζητήματα που έθιγα έλαβαν διαστάσεις και έφεραν στην επιφάνεια την υπόκωφη κοινωνική διαμαρτυρία και οργή.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλωσε το φαινόμενο της κατολίσθησης στον «βράχο»

Οι βροχές των δύο τελευταίων ημερών, αύξησαν τα προβλήματα στον «βράχο» της Νέας Μηχανιώνας, καθώς φαίνεται ότι επηρεάστηκε κι’ άλλο η προϋπάρχουσα διάβρωση και συνεχίστηκε το φαινόμενο της κατολίσθησης εξ αιτίας και των υδρογεωλογικών συνθηκών.

Και νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για τον ΟΑΣΘ

Νέα εισαγγελική έρευνα για τον ΟΑΣΘ, η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για την ταλαιπωρία των πολιτών από το «χειρόφρενο» των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Νεορατσισμός και Ξενοφοβία

του Γρηγόρη Εδιρνέλη*
Αφορμή για το μακροσκελές αυτό δημοσίευμα αποτέλεσε το κύμα των γεγονότων των τελευταίων μηνών που δυσφήμησαν και δυσφημούν το Δήμο Ωραιοκάστρου και τον έφεραν με αρνητικό πρόσημο στην επικαιρότητα όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Λαμτζίδης προς ΟΑΣΘ: "Δώστε στον κόσμο τα ρέστα που κρατάτε"

«Περιμένω να πάρω πίσω τα 20 λεπτά που ο ΟΑΣΘ μου οφείλει και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την στάση του στο θέμα αυτό» τονίζει μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης απαντώντας στο εξώδικο με το οποίο του «απάντησε» ο ΟΑΣΘ στο αίτημά του να του επιστραφούν τα ρέστα που δεν δίνουν τα μηχανήματα του Οργανισμού τα οποία είναι τοποθετημένα στα λεωφορεία του.

Σήμερα, 40 ημέρες μετά, θα συνεδριάσει επιτέλους η Οικονομική Επιτροπή της Μητροπολιτικής για τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού

Σαράντα ημέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου που έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Θερμαϊκού και μόλις σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να εγκρίνει την απευθείας ανάθεση σε εταιρία για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων που κατέβασαν μαζί με τα νερά και τη λάσπη τα ρέματα του Θερμαϊκού.

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα

Eκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, με ομιλίες στα σχολεία, στέψη προτομών ηρώων, επιμνημόσυνη δέσηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον του Γ΄Σώματος Στρατού.

«Ετεροτοπία»: Κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές Λυκείου και μαθήματα πιάνου και αραβικής δωρεάν

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο κοινωνικός χώρος πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης  «Ετεροτοπία», που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στις δραστηριότητές του είναι τα «μαθήματα για όλους» με ενισχυτική διδασκαλία Λυκείου, τα μαθήματα πιάνου και η εκμάθηση της αραβικής γλώσσας, όλα αυτά εννοείται δωρεάν.

Ενημερωτική εκδήλωση για τις συμφωνίες TTIP, CETA, TISA

Eνημερωτική συνέλευση-εκδήλωση για τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν και στη χώρα μας από την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA και TISA, οργανώνεται σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ. στο κτήριο της ΕΔΟΘ ( Προξένου Κορομηλά 51 4ος όροφος).

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Εισαγγελική έρευνα για τα ελλείμματα του ΟΑΣΘ

Να διερευνηθεί η αιτία που ο ΟΑΣΘ παρουσιάζει ταμειακά ελλείμματα, παρά τη γενναία επιχορήγηση από το κράτος και δεν μπορεί να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του, παρήγγειλε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού κατά στελέχους της διοίκησης Μαυρομάτη

Σοβαρές καταγγελίες κατά του κ. Ιωσήφ Μισαλέμη, στενού συνεργάτη του δημάρχου Θερμαϊκού και προέδρου της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού, διατυπώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής του Συνέλευσης, κατηγορώντας τον για απαράδεκτη, απρεπή, ανάρμοστη, προσβλητική για την προσωπικότητα, ψευδή, ανυπόστατη και συκοφαντική συμπεριφορά.

Ξαναέγιναν παγίδες οι δρόμοι του Θερμαϊκού μετά τη βροχή

Η δυνατή βροχή που έπεφτε όλο το πρωί και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, παρέσυρε το χαλίκι, με το οποίο είχαν κλείσει οι μεγάλες λακκούβες στους δρόμους αρκετών περιοχών του Θερμαϊκού, με συνέπεια αυτές να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν αμέσως μετά την καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου.

Για επιδείνωση του καιρού μέχρι Τετάρτη προειδοποιεί η ΕΜΥ

Aγρίεψε ο καιρός από σήμερα, στην περιοχή του Θερμαϊκού όπου βρέχει ασταμάτητα από τις πρωϊνές ώρες, ενώ σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για καταιγίδες και χαλάζι μέχρι και την Τετάρτη.

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η 21η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς με 16 θέματα ημερήσιας διάταξης. Η συνεδρίαση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1  

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι αιτήσεις από τους πλημμυροπαθείς Θερμαϊκού

Για ένα ακόμη μήνα και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016 θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων στον Δήμο Θερμαϊκού από πολίτες που επλήγησαν και έπαθαν ζημία στις κατοικίες και στα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου. 

Έργα για τη διάβρωση των ακτών στο νέο ΕΣΠΑ

Έργα για την προστασία των παράκτιων περιοχών από τη διάβρωση των ακτών, πρόκειται να περιληφθούν στις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, που αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2016 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτογραμμή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα ο χαυλιόδοντας μαμούθ στο Λαγκαδά

Σε περίοπτη θέση, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Λαγκαδά,  τοποθετήθηκε μετά την εργαστηριακή του αποκατάσταση, ο χαυλιόδοντας του «Μαμούθ του Νότου», που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι το μεγαλύτερο στη σειρά μαμούθ.

Στα ροζ ντύθηκαν χτες το βράδυ οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Στα ροζ «ντύθηκαν» το βράδυ του Σαββάτου οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων της ΑΕΛΙΑ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού.