Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

O επιτυχημένος «Περίπατος Μνήμης» για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στον περίπατο μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της σημερινής επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης

Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για πολλά χρόνια αρθογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και επιμελητής της περιοδικής έκδοσης «ΙΣΤΟΡΙΚΑ».Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 12.15 μ.μ., στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Γιορτάστηκαν τα 72 χρόνια απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, όταν μπήκαν στην πόλη αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Οι σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Στελέχη του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που δρούσε στην περιοχή Κιλκίς
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται διάφοροι αναθεωρητές της ιστορίας, που διατείνονται ότι τάχα «δεν υπήρξε απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», διότι, δήθεν «οι Γερμανοί αποχώρησαν μόνοι τους από την πόλη χωρίς ενόχληση από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ». Επιχειρούν με τους ανιστόρητους αυτούς ισχυρισμούς να αποσιωπήσουν τους πολυαίμακτους αγώνες των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, πρωτίστως του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής κατοχής και τις σκληρές μάχες που έδωσαν τα αντάρτικα τμήματα στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, επιταχύνοντας την αποχώρηση των ναζί από την πόλη.

30η Οκτωβρίου 1944, μία ιστορική μέρα: Ο ΕΛΑΣ λευτερώνει τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς κατακτητές

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Από την είσοδο του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, εισέρχεται η διοίκηση της 
Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας. Πάνω στο αυτοκίνητο (αριστερά) ο καπετάνιος της Μάρκος Βαφειάδης 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Αν και πέρασαν 72 χρόνια από την 30η Οκτωβρίου 1944, όταν οι δυνάμεις του ηρωϊκού ΕΛΑΣ εισέρχονταν στη Θεσσαλονίκη, απελευθερώνοντάς την από τον ναζιστικό ζυγό, εντούτοις ο λαός αυτής της πόλης, παρά την προσπάθεια κάποιων δυνάμεων να ρίξουν πέπλο λήθης, δεν έπαψε ποτέ να θυμάται εκείνη την ηρωϊκή επέτειο και μαζί και όσους έφεραν την πολυπόθητη τη λευτεριά, χύνοντας ποταμούς αίματος και δακρύων.

Ο επίσημος εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς κατακτητές

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016. Η επέτειος καθιερώθηκε, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 50 της 14ης Απριλίου 2016 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 9η Μαΐου 2016.

Πως οι Άγγλοι (ΔΕΝ) απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Οι πρώτοι Βρετανοί στρατιώτες και μάλιστα Ινδοί, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη
στις 11 Νοεμβρίου 1944, δύο εβδομάδες μετά την απελευθέρωση 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η παραπληροφόρηση, δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά ακολουθούνταν πάντα από τις δυνάμεις εκείνες που ήθελαν να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν, να σερβίρουν ψέματα και ανακρίβειες στον ελληνικό λαό. Με πρώτους διδάξαντες, τους μεγάλους «φίλους» και «προστάτες» της χώρας μας, όπως έγινε και στην περίπτωση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου 1944. Οι οποίοι μάλιστα φίλοι, «είδαν» τους … Άγγλους να απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη την άγια εκείνη ημέρα.

Καλαμαριώτες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, υπήρξαν  αρκετοί Καλαμαριώτες αγωνιστές που διακρίθηκαν για την παλικαριά, την τόλμη, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την προσφορά τους στην πατρίδα και τα δίκαια του λαού,  αλλά και τον ηρωϊσμό που επέδειξαν απέναντι στους κατακτητές, πληρώνοντας με τη ζωή τους, σε αρκετές περιπτώσεις, την προσήλωση στον εθνικοπελευθερωτικό αγώνα και τα ιδανικά της λευτεριάς.

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ο Πρόεδρος της Βουλής στις εκδηλώσεις της 72ης επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό ζυγό

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα έρθει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου , προκειμένου να παραστεί στον πρώτο επίσημο εορτασμό της 72ης επετείου για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο ΕΛΑΣ σώζει τις υποδομές της Θεσσαλονίκης

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Πεδίον του Άρεως, απέναντι από το σημερινό Δημαρχείο,
όπως ήταν λίγο μετά τη δημιουργία του, στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης
Μία τεράστια συνεισφορά των δυνάμεων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ προς τη Θεσσαλονίκη, ήταν η συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν για να αποτραπεί η καταστροφή των βασικών υποδομών της πόλης, δεδομένου ότι οι Γερμανοί κατακτητές τις είχαν υπονομεύσει με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών για να τις ανατινάξουν, κατά την αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Το τέλος της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Δεκάδες χιλιάδες λαού γιορτάζουν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
στην πλατεία της Αγίας-Σοφίας, ενώ το πλήθος φτάνει μέχρι την Αγ.Δημητρίου
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από ένα κορυφαίο για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για τη χώρα γεγονός: Την απελευθέρωση της Μακεδονικής πρωτεύουσας από τη ναζιστική κατοχή. Μια κατοχή σκληρή, με πάνω από 2.000 εκτελέσεις πατριωτών, με χιλιάδες άλλους νεκρούς από τα βασανιστήρια των κατακτητών, την πείνα, τις κακουχίες, το κρύο, την ανέχεια. Μα και με έναν υπέροχο αγώνα αντίστασης του λαού της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής κατά των κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους.

Η είσοδος του πρώτου αντάρτη του ΕΛΑΣ στην Καλαμαριά

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία στις 26 Μαίου 1945
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η είσοδος των Γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Απριλίου  1941, οδήγησε σε μία απερίγραπτη κατάσταση σκλαβιάς και Κατοχής  που επρόκειτο να διαρκέσει τριάμισι χρόνια. Την μαύρη αυτή περίοδο, οι κάτοικοι της Μακεδονικής πρωτεύουσας, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, γνώρισαν στο πετσί τους όλο το μέγεθος της χιτλερικής βαρβαρότητας, καθώς ήταν στην ημερήσια διάταξη η καταπίεση, η πείνα, η μαύρη αγορά, ο πληθωρισμός, οι βομβαρδισμοί, ο θάνατος.

Το έπος του "ΟΧΙ" και η Θεσσαλονίκη

Εβδομήντα έξι χρόνια από την απόκρουση των εισβολέων στα αλβανικά βουνά -Οι πρώτες μέρες του πολέμου στη Θεσσαλονίκη
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται εβδομήντα έξι χρόνια από τη μέρα που ο περήφανος και αδούλωτος λαός μας, βροντοφώναξε το ΟΧΙ στους φασίστες Ιταλούς εισβολείς, δημιουργώντας το έπος των αλβανικών βουνών και στέλνοντας σε όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας, της  τιμής και της ελευθερίας. Τιμώντας την ηρωϊκή εκείνη επέτειο, παρουσιάζουμε το αφιέρωμα που ακολουθεί. Πολύ περισσότερο που εκείνο το περήφανο "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Η «χαμένη» σύμβαση για τον πνιγμένο Θερμαϊκό

Δέκα χρόνια αιχμάλωτα της γραφειοκρατίας τα ρέματα του Θερμαϊκού
Η εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής και οι πολυετείς καθυστερήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ευθύνονται για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το δήμο Θερμαϊκού στις 6 και 7 ΣΕοπτεμβρίου 2016, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Μακεδονία σε άρθρο του Σωτήρη Γιατζόγλου.

Προσλήψεις σε Δήμους και άλλους φορείς

Ανακοίνωση για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά επτά ωρομίσθιων Καθηγητών, για την υλοποίηση της πράξης «αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» της ΠΕ Θεσσαλονίκης ανατολικό τμήμα, στο ΕΠ «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) 2014- 2020».

«Μνήμη και χρέος-οι γερμανικές κατοχικές οφειλές»

Εκδήλωση με θέμα «Μνήμη και χρέος-οι γερμανικές κατοχικές οφειλές προς την Ελλάδα», διοργανώνουν οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», στο δήμο Θεσσαλονίκης και «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη», με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 30η Οκτωβρίου 1944, μέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.

Μειώνονται κατά 5% τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Τη μείωση κατά 5% των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Μία ιστορική στιγμή: Κατεβαίνει η σβάστικα από το Λευκό Πύργο και υψώνεται η γαλανόλευκη μετά από 3,5 χρόνια σκλαβιάς

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Ο καπετάνιος του 2ου εφεδρικού συντάγματος τουυ ΕΛΑΣ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία από τις πρώτες ενέργειες της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, μόλις οι Γερμανοί έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη, ήταν να στείλει μία μικρή ομάδα ανταρτών στο Λευκό Πύργο, για να κατεβάσουν τη μισητή χιτλερική σημαία με τη σβάστικα, που ανέμιζε ακόμη στην κορυφή του και να υψώσουν βουρκωμένοι, μετά από 3,5 χρόνια σκλαβιάς την ελληνική σημαία.

Να μην δεχτεί η Ελλάδα τη CETA, καλούν οι Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, να ακολουθήσουν τις προτροπές των 17 Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων που δηλώνουν κατά της CETA. Tο ευρωπαϊκό κίνημα κατά της CETA  εντατικοποιείται.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Εβδομήντα έξι χρόνια από το θρυλικό "ΟΧΙ"

Οι πρώτες ώρες του πολέμου στην περιοχή Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται εβδομήντα έξι χρόνια από τη μέρα που ο περήφανος και αδούλωτος λαός μας, βροντοφώναξε το ΟΧΙ στους φασίστες Ιταλούς εισβολείς, δημιουργώντας το έπος των αλβανικών βουνών και στέλνοντας σε όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας. 

Όταν αποφεύχθηκε η αιματοχυσία στη ΧΑΝΘ

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Αναίμακτη εντελώς, ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί, στις 30 Οκτωβρίου 1944, με την είσοδο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πόλη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στους 2,5 μήνες που διήρκεσε η κυριαρχία των δυνάμεων της Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη, η λεγόμενη «ΕΑΜοκρατία», δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι. Ενώ αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης!

Μήνυμα Παυλόπουλου ενάντια στη νοοτροπία του ναζιστικού τέρατος

Μήνυμα ενάντια στην αναβίωση της νοοτροπίας του «τέρατος» του ναζισμού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από την ξενάγησή του στην έκθεση «Δεν Λησμονώ... Μια εικόνα χίλιες λέξεις» με φωτογραφίες της περιόδου της κατοχής (1940-44) που πραγματοποιείται στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

Πως σώθηκαν οι μύλοι «Αλλατίνη» από την ανατίναξη

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα σημαντικό περιστατικό για το πώς σώθηκαν οι αλευρόμυλοι Αλλατίνη από την ανατίναξη, στις 30 Οκτωβρίου 1944, ημέρα που αποχωρούσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τη Θεσσαλονίκης, χάρις και στην είσοδο ισχυρών δυνάμεων του ΕΛΑΣ, και ο λαός της ανέπνεε επιτέλους ελεύθερος, αφηγήθηκε ένα από τα στελέχη των ανταρτών, ο Γιώργης Κοντογιώργης (Παύλος), στενός συνεργάτης του καπετάνιου της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, Μάρκου Βαφειάδη.

«… Αλληλεγγύη στην πολύπαθη Θεσσαλονίκη»

Μία κινητοποίηση του ΕΑΜ στα Σέρρας για την αποστολή, το χειμώνα του 1944, λιγνίτη στα εργοστάσια και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης
Στελέχη του ΕΑΜ Σερρών και Βούλγαροι αντιφασίστες σε μπαλκόνι 
των Σερρών με την ελληνική και τη βουλγαρική σημαία γιορτάζουν 
την απελευθέρωση από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές.
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Νοέμβριος του 1944. Η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, μόλις έχουν απελευθερωθεί από την τριπλή ναζιστική κατοχή. Η οικονομία είναι εντελώς κατεστραμμένη, καθώς οι Γερμανοί και Βούλγαροι κατακτητές είχαν λεηλατήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δεν υπήρχε καύσιμος ύλη για να κινηθούν τα εργοστάσια και να αρχίσουν στοιχειωδώς να παράγουν προϊόντα, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας θα έβρισκε τους κατοίκους χωρίς θέρμανση.

Η είσοδος του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη


Ελαιογραφία του Πολύκλειτου Ρέγκου, που εικονίζει τον διάδοχο Κωνσταντίνο
με τον βασιλιά Γεώργιο να εισέρχονται στην ελεύθερη πλέον Θεσσαλονίκη 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Mε την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, τη Mητρόπολη του Μακεδονικού ελληνισμού, εκείνο τον σημαδιακό Οκτώβριο του 1912, λήγει μια μακρά περίοδος 482 ετών Οθωμανικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό και οι πανηγυρισμοί είναι ξέφρενοι και χιλιάδες λαού ξεχύνονται στους δρόμους και τις πλατείες για να δουν από κοντά τους ηρωικούς Έλληνες στρατιώτες, να τους καλωσορίσουν στην πόλη του αγίου Δημητρίου και να τους ευχαριστήσουν που τους χάρισαν την ελευθερία τους.

Πως κινδύνευσε να χαθεί η Θεσσαλονίκη το 1912

   Ο στρατηγός Νικόλα Ζέκωφ επιθεωρεί τα βουλγαρικά  στρατιωτικά τμήματα που 
κατέλαβαν την Καβάλα. Εάν δεν πίεζε ο Βενιζέλος τον Κωνσταντίνο, οι Βούλγαροι 
θα είχαν εισέλθει πρώτοι, καταλαμβάνοντας και τη Θεσσαλονίκη
Ανέκδοτα έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, μαρτυρίες και άλλα ντοκουμέντα, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου Το Μεγάλο Άλμα–Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, αποκαλύπτουν ότι η τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου είχε ενημερωθεί από τον Διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο για το μέγιστο γεγονός, την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στον Ελληνικό στρατό, με εξοργιστική καθυστέρηση 45 ωρών, την ώρα που η πρωτεύουσα της Μακεδονίας κινδύνευε να πέσει στα χέρια των. Βουλγάρων με διαφορά 2-3 ωρών. 

Επιτέλους ελεύθεροι, ελεύθεροι, ελεύθεροι.....

Η ηρωϊδα του Μακεδονικού αγώνα, Πασχαλίνα Οικονόμου, σε μία συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγο πριν πεθάνει, περιέγραφε τις συγκλονιστικές στιγμές της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912 
«Eκείνο το φθινόπωρο του 1912, παρ’ ότι έβρεχε συνέχεια κι όλη η Θεσσαλονίκη κολυμπούσε στα λασπόνερα και τη βρωμιά, εντούτοις στις καρδιές όλων μας επικρατούσε άνοιξη, καθώς μαθαίναμε ότι πλησιάζουν προς την πόλη τα ελληνικά στρατεύματα...»
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Xιλιάδες λαού, κάθε ηλικίας και φύλου, με πρώτους φυσικά τους Έλληνες κατοίκους, ξεχύνονταν εκείνο το πρωί της 27ης Oκτωβρίου 1912 στα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τους ελευθερωτές και να πανηγυρίσουν. Μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, είχε υπογραφεί το Πρωτόκολλο παράδοσης από τους Οθωμανούς. Στους δρόμους βρέθηκε και η δεκαπεντάχρονη τότε Πασχαλίνα Oικονόμου, θυγατέρα του παπα-Xρήστου Oικονόμου, ο οποίος ήταν σύνδεσμος των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων που δρούσαν στη Mακεδονία με το ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης. 

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Γυναίκες της Θεσσαλονίκης στο εκτελεστικό απόσπασμα

72 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Γ.Δήμου: “Γυναίκες της Αντίστασης” (ξυλογραφία)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στρατεύθηκαν στα 3,5 χρόνια της σκλαβιάς 1941-1944 στο υπέροχο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες έδωσαν την ίδια τους τη ζωή στις μάχες που έγιναν στις πόλεις και τα βουνά για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής. Πάνω από 50 γυναίκες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα από τους Γερμανούς ή κατακρεουργήθηκαν από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 21,4 % των Ελλήνων

Πάνω από ένας στους τρεις βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με την ελληνική στατιστική Αρχή. Όπως προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2015 που αφορά τα εισοδήματα του 2014, το 35,7% του πληθυσμού βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού όταν την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%.

Ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών στο δήμο Θερμαϊκού

Στην ανακύκλωση μεταχειρισμένων ενδυμάτων και παπουτσιών, συμμετέχει οργανωμένα ο Δήμος Θερμαϊκού, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων και εναρμονιζόμενος με τις επιταγές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, σύμφωνα με τις οποίες η πρόληψη αποτελεί δράση πρώτης προτεραιότητας στην ιεράρχηση των ενεργειών διαχείρισης των αποβλήτων.

Η γερμανική κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

Σκηνές, γεγονότα, άνθρωποι και μικροϊστορίες -συμπληρωματικές ίσως της επίσημα καταγραμμένης ιστορίας, αναδύθηκαν μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, στίχους, προσωπικές μνήμες και φιλολογικές αναλύσεις στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η γερμανική κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας: «Στο περιθώριο του πολέμου. Η Θεσσαλονίκη της κατοχής 1941-44 μέσα από τη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου».

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Η εξόρμηση για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Τον Οκτώβριο του 2012
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Στις 5 Οκτωβρίου 1912 πριν από 104 χρόνια, η Ελλάδα μαζί με τις γειτονικές της χώρες Βουλγαρία και Σερβία, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Έτσι άρχιζε ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος που οδήγησε στην απελευθέρωση της ελληνικής Μακεδονίας, αλλά επίσης και που ανέτρεψε τα πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που επικρατούσαν στην περιοχή για αιώνες.

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Γιάννη Καρακασίδη

Παλιοί φίλοι, σύντροφοι και συγγενείς, έσμιξαν σήμερα στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Ταγαράδων Θεσσαλονίκης, στο ετήσιο μνημόσυνο που έγινε από την οικογένειά του για τον σεμνό και ιδιαίτερα αγαπητό αγωνιστή της αριστεράς και του δημοκρατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, Γιάννη Καρακασίδη, που έφυγε πέρσι τέτοιες μέρες σε ηλικία 77 χρόνων.

Ο γιορτασμός της απελευθέρωσης το 1981

72 χρόνια ελεύθερης από τους Ναζί Θεσσαλονίκης
Ο Θαν. Γιαννούσης μετά την κατάθεση στεφάνου στου Παύλου Μελά. Διακρίνονται επίσης οι δήμαρχοι Σταυρούπολης, Χρήστος Τσακίρης, Αμπελοκήπων Κώστας Σαπρανίδης, Πολίχνης Έλλη Παπαπαναγιώτου, αντιστασιακοί κ.α.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είδαμε στο προηγούμενο το πώς γιορτάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, τον Οκτώβριο του 1980, η τρισένδοξη επέτειος της  απελευθέρωσης της πόλης από το ναζιστικό ζυγό. Συνεχίζουμε με έναν ακόμη πιο συγκλονιστικό εορτασμό που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο την επόμενη χρονιά, το 1981.

Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Συνεχίζεται κανονικά και μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου, η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο από τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας, της Επανομής, του Αγγελοχωρίου, της Αγίας Παρασκευής, του Τριλόφου και της Καρδίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει των παρελάσεων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από αύριο Δευτέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την Τροχαία στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912, της εορτής του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ».

Γιορτή κάστανου σήμερα στο Λιβάδι Θέρμης

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, όπως κάθε χρόνο, στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης, η γιορτή του κάστανου, την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών. Η γιορτή θα γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 12.00 το μεσημέρι, με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή ορχήστρα. Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες κάστανα και κρασί.

23 Οκτωβρίου 1941: Το Ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου

Ένα ακόμη φριχτό ομαδικό έγκλημα των Ναζί πριν 75 χρόνια
Το Μεσόβουνο ήταν ένα από τα πρώτα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που πήρε τα όπλα κατά των κατοχικών αρχών και ένα από τα πρώτα που γνώρισαν τα μαζικά αντίποινα της Βέρμαχτ, με δύο διαδοχικά ολοκαυτώματα και εκατοντάδες νεκρούς. Τα ανθρωπόμορφα τέρατα του Ναζισμού, στις 23 Οκτωβρίου 1941 σκότωσαν ή έκαψαν ζωντανούς 157 κατοίκους του χωριού και άλλους 108 το 1944, ενώ ταυτόχρονα έκαψαν το χωριό.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Παυλόπουλος: Απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας

Την οφειλόμενη απάντηση στους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της Ιστορίας, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δέλτα.

Πως γιορτάσθηκε για πρώτη φορά η αποτίναξη της Γερμανικής Κατοχής

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
Στο βήμα ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Γιαννούσης
Είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά φέτος, θα γιορταστεί επίσημα στη Θεσσαλονίκη η 30η Οκτωβρίου 1944, ως ημέρα απελευθέρωσης  της πόλης από τους Ναζί, καθώς με Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς κατακτητές. Το γεγονός, μας γυρίζει 36 χρόνια πίσω, όταν η τότε δημοτική αρχή της πόλης είχε αποφασίσει τον εορτασμό της επετείου για πρώτη φορά από την απελευθέρωση, σπάζοντας το πέπλο που επιμελώς είχε απλωθεί γύρω από την συγκλονιστική εκείνη επέτειο.

Oι Άγγλοι, οι Ναζί και η Θεσσαλονίκη

72 χρόνια από την είσοδο του ΕΛΑΣ και την απελευθέρωση
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Η παραπληροφόρηση, δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά ακολουθούνταν πάντα από τις δυνάμεις εκείνες που ήθελαν να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν, να σερβίρουν ψέματα και ανακρίβειες στον ελληνικό λαό. Με πρώτους διδάξαντες, τους μεγάλους «φίλους» και «προστάτες» της χώρας μας, όπως έγινε και στην περίπτωση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου 1944. Οι οποίοι μάλιστα «είδαν» τους … Άγγλους να απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη την άγια εκείνη ημέρα.

Πρόσληψη 31 ατόμων στο δήμο Θερμαϊκού

Tην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριανταενός (31) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, ανακοίνωσε ο δήμος Θερμαϊκού και συγκεκριμένα τους εξής, ανά υπηρεσία:

Προσλήψεις προσωπικού σε τρεις Δήμους

Προσλήψεις προσωπικού με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, ανακοίνωσαν οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκης και Κασσάνδρας, καθώς και οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.). Αναλυτικότερα:

Αρνήθηκε η διοίκηση Μαυρομάτη να παραχωρήσει αίθουσα στη «Συμπολιτεία» για Ημερίδα αντιπλημμυρικής θωράκισης!

H «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καταγγέλει ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αυταρχισμού και ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχει για το Δήμο Θερμαϊκού η διοίκηση Μαυρομάτη, η οποία ΑΡΝΗΘΗΚΕ την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Μηχανιώνας, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί η παράταξή μας ημερίδα με τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου και θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των περιοχών του Δήμου μας.

Παραστάσεις της Περιφέρειας Κ.Μ. για τον Αριστοτέλη

Σειρά θεατρικών παραστάσεων με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του Γιώργου Χαραλαμπίδη θα παρουσιάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. θέλοντας να τιμήσουν την χρονιά του «Αριστοτέλη» σε συνεργασία με τον Θεατρικό Σύλλογο «Ουρανός με αστέρια» (OmA).

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο της ΕΣΗΕΜΘ για την ερευνητική δημοσιογραφία

Οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στο εργαστήριο της ΕΣΗΕΜΘ, κρατώντας
πινακίδες με ονόματα φυλακισμένων Τούρκων συναδέλφων τους
Η επινοητικότητα σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και φορείς, η δοκιμή επιχειρηματικών σχημάτων που απέχουν από τα παραδοσιακά, η ενίσχυση των δεοντολογικών αρχών σε συνάρτηση με τα αυξημένα μέτρα προστασίας των πηγών, των πληροφοριών και των Μέσων από τη «βιομηχανία αγωγών», αλλά και από ψηφιακές απειλές, είναι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η ερευνητική δημοσιογραφία. 

Κατασχέθηκαν 42 κιλά κουτσουμούρες στην Ιχθυόσκαλα

Νέα ποσότητα παράνομα αλιευμένων ψαριών, αυτή τη φορά Σαράντα δύο (42) κιλά «κουτσουμούρες» (mullus barbatus) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σήμερα το πρωί, στην ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας κατά τη διάρκεια ελέγχου από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, καθώς ήταν διαστάσεων μικρότερων των 06–09 εκατοστών, αντί του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους 11 εκατοστών.

Διευκρινίσεις για την αναστολή οφειλών λόγω πλημμυρών

Με απόφαση – διευκρίνιση του Υπουργού Οικονομικών γίνεται γνωστό ότι, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού, αναστέλλεται η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων  στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία και την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Θερμαϊκού.

Συγκεντρώνονται καπάκια για καλό σκοπό από τον Δήμο

Kαπάκια από νερά και αναψυκτικά πάσης φύσεως, συγκεντρώνει ο Δήμος Θερμαϊκού και ειδικότερα το Κοινωνικό Φαρμακείο, προκειμένου να παραλάβει ως αντάλλαγμα αμαξίδια για χρήση από Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) που έχουν ανάγκη. 

Οι ομαδικές εκτελέσεις και τα Ολοκαυτώματα της Κατοχής

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
"Το μπλόκο της Κοκκινιάς". Χαρακτικό του Α.Τάσσου
Καθώς συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα δύο χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας από τους χιτλερικούς κατακτητές, αξίζει να θυμηθούμε τα δεκάδες Ολοκαυτώματα που προκάλεσαν οι Γερμανοί Ναζί στην Ελλάδα και να παραδειγματιστούμε από τη θυσία χιλιάδων συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.