Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ενδυνάμωση των Δήμων για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Την άποψη ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι δήμοι, γιατί από εκεί μπορεί να προέλθει η τοπική ανάπτυξη, που θα ξαναχτίσει την οικονομία της χώρας, διατυπώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Φρεντερίκ Βαλιέ (Frederic Vallier), σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και πάντα έλεγε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα: “δεν μπορείτε μόνο να μιλάτε για το χρέος και τις δυσκολίες σε εθνικό επίπεδο αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε έναν νέο τρόπο ανάπτυξης των περιοχών και αυτός ο τρόπος πρέπει να υποστηρίζει τον πληθυσμό να βρίσκει δουλειές, να δημιουργεί δραστηριότητες και αυτό βέβαια θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας”.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα εκτίμησε ότι το κεντρικό κράτος δεν εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση και αυτό δεν είναι καινούριο όμως πρέπει να αλλάξει, καθώς ιδιαίτερα μέσα από την προσφυγική κρίση, έγινε εμφανές ότι δήμαρχοι, χωρίς καμία βοήθεια και μέσα, κατάφεραν να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Ο κ. Βαλιέ, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, προτείνει, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αποκέντρωσης, της οικονομικής αποκέντρωσης, της ενδυνάμωσης των πόλεων και των δήμων. Ανέφερε, άλλωστε, υπάρχουν πολλές καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όπως το σύστημα της εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία και η δημοσιονομική αποκέντρωση στις σκανδιναβικές χώρες.

Σημειώνεται ότι κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Βαλιέ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη και μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του και τόνισε: “στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο φαίνεται να συγκεντρώνονται οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.