Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

H Θεσσαλονίκη θυμάται τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέϊτενλικ, στη Σταυρούπολη, είναι θαμμένοι χιλιάδες νεκροί στρατιώτες
Κατάθεση στεφάνων στα Συμμαχικά Νεκροταφεία «Ζέϊτενλικ» και στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της επετείου υπογραφής της ανακωχής και της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν η μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ο κόσμος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ονομάστηκε Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε τεράστιες καταστροφές στην ανθρωπότητα. Στη δίνη του συμπαρέσυρε 38 χώρες με συνολικό πληθυσμό, περίπου, 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους. Οι άνθρωποι που επιστρατεύτηκαν έφτασαν τα 74 εκατομμύρια. Από αυτούς, 10 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί και 20 εκατομμύρια οι τραυματίες. Αναλυτικότερα η Ρωσία είχε 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες στα πεδία των μαχών, η Γερμανία 2 εκατομμύρια νεκρούς, η Αυστροουγγαρία 1 εκατομμύριο 440 χιλιάδες, η Γαλλία 1 εκατομμύριο 383 χιλιάδες, η Αγγλία 747 χιλιάδες, η Ιταλία 700 περίπου, χιλιάδες και οι ΗΠΑ 53 χιλιάδες. Οι πολεμικές επιχειρήσεις έγιναν σε έδαφος που η έκτασή του ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι καθαρά στρατιωτικές δαπάνες των εμπόλεμων κρατών έφτασαν τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει στην Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις ύψους 9.189 δισεκατομμυρίων ευρώ με σημερινές τιμές για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ το ποσό των επανορθώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή, ανέρχεται σε 269 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που βασίζεται σε προηγούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Ελλάδας. Το ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι απαιτήσεις ανέρχονται σε πάνω από 107 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. 
Ζέϊτενλικ
Το πρόγραμμα της κατάθεσης στεφανιών
Ειδικότερα, το πρόγραμμα της κατάθεσης στεφανιών την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, για την επέτειο λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου έχει ως εξής:
Α. Τελετή κατάθεσης στεφάνων στα Συμμαχικά Νεκροταφεία (Ζέιτενλικ): ώρα 10:30 (Τομέας Σερβίας), ώρα 10:45 (Ρωσικός Τομέας), ώρα 11.00 (Γαλλικός Τομέας), ώρα 11.15 (Βρετανικός Τομέας) και ώρα 11.30 (Ιταλικός Τομέας).
Σε κάθε Τομέα του Συμμαχικού Νεκροταφείου καταθέτουν στεφάνι, ο Πρόξενος της οικείας Χώρας, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης, οι Πρόξενοι των άλλων Χωρών, των οποίων οι νεκροί έχουν ταφεί στο Συμμαχικό Νεκροταφείο και όσες Ενώσεις Αποστράτων καθώς και Εφεδροπολεμιστικές και Αντιστασιακές Οργανώσεις επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι.
Μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων σε κάθε Τομέα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και η μπάντα θα παιανίσει τον Εθνικό Ύμνο της αντίστοιχης Χώρας και τον Εθνικό Ύμνο της Ελ-λάδας.
Β. Τελετή κατάθεσης στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ώρα 12.15:
Στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού καταθέτουν στεφάνι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο Στρατηγός Διοικητής του Γ΄ Σ.Σ., ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και κατά αλφαβητική σειρά οι κ. Πρόξενοι: α) Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α., Κύπρου, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας, β) Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας.

Μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και η μπάντα θα παιανίσει κατά αλφαβητική σειρά τους Εθνικούς Ύμνους α) Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α., Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας β) Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.