Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών στο δήμο Θερμαϊκού

Στην ανακύκλωση μεταχειρισμένων ενδυμάτων και παπουτσιών, συμμετέχει οργανωμένα ο Δήμος Θερμαϊκού, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών του δραστηριοτήτων και εναρμονιζόμενος με τις επιταγές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, σύμφωνα με τις οποίες η πρόληψη αποτελεί δράση πρώτης προτεραιότητας στην ιεράρχηση των ενεργειών διαχείρισης των αποβλήτων.

Τα είδη αυτά, ως απόβλητα, ανήκουν στην κατηγορία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και καλείται ο Δήμος να τα διαχειριστεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Κύριος σκοπός της δράσης είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, ο διαχωρισμός των μεταχειρισμένων υφασμάτων και υποδημάτων από το ρεύμα των υπόλοιπων αστικών αποβλήτων και η ξεχωριστή συλλογή και διάθεσή τους.
Στην υλοποίηση του προγράμματος υπάρχουν δύο ακόμη νεωτεριστικά στοιχεία. Ο ανάδοχος έχει δεσμευτεί, μέσω της σχετικής σύμβασης, να διαθέτει μέρος των ενδυμάτων και υποδημάτων που θα συλλέγονται και θα είναι κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση, με σκοπό να διανέμονται δωρεάν στους Δημότες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να προσφέρει προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, ως αντισταθμιστικό όφελος, αρχής γενομένης τρεις (3) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι τη λήξη αυτής. Τα είδη των προϊόντων αυτών θα καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της προαναφερθείσας δραστηριότητας, αρχικά, έχουν εγκατασταθεί σε 23 επιλεγμένα σημεία του Δήμου  ειδικοί κάδοι συλλογής που έχουν την ακόλουθη μορφή. Ο αριθμός των κάδων είναι δυνατό να αυξηθεί, ανάλογα με τη ζήτηση και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα διευρυμένο δίκτυο συλλογής που θα καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.