Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Θερμαϊκού: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μια χαρά, τα καθαρίζει τις τελευταίες ημέρες τα ρέματα η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού με τα δικά της αλλά και με τα «δανεικά» μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς που χρησιμοποιεί. Δικαιολογημένα λοιπόν οι πολίτες αναρωτιούνται : Δεν μπορούσε αυτός ο καθαρισμός να είχε γίνει νωρίτερα, ώστε να είναι μικρότερες οι καταστροφές από την καταιγίδα που βιώσαμε στις 7 Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως χωρίς θύματα;

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει η σοφή λαϊκή παροιμία. Κάποιοι από τους διοικούντες το δήμο Θερμαϊκού δεν την εφάρμοσαν και να τα αποτελέσματα. Ασχέτως αν στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Δημαρχείο τη μεθεπόμενη μετά την καταιγίδα ημέρα, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, διαβεβαίωναν ότι «ευτυχώς υπουργέ μου που είχαμε προλάβει και καθαρίσαμε όλα τα ρέματα μέχρι τις 15 Αυγούστου». Εν γνώσει τους βέβαια ότι αυτό ήταν ένα παραμύθι, καθώς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν είχε καθαριστεί ούτε ένα ρέμα. Με συνέπεια όταν κατέβηκαν ορμητικά τα νερά από τα ρέματα, να γίνει ο «χαλασμός Κυρίου» που βιώσαμε όλοι.

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», λέει μια άλλη παροιμία. Ελπίζουμε το πάθημα να έγινε μάθημα στη δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη. Ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», δήλωνε ότι «έχει καθαριστεί το 80% των ρεμάτων του Θερμαϊκού και όλος ο δήμος αυτές τις μέρες μοιάζει με εργοτάξιο». 

Και βέβαια, το θέμα είναι πρωτίστως να καθαριστούν τα ρέματα, αλλά από κει και πέρα να υπάρχει μέριμνα από τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε αυτά τα ρέματα να μην ξαναγίνουν σκουπιδότοποι και χώροι εναπόθεσης των κάθε είδους άχρηστων ογκωδών αντικειμένων. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το μεγάλο ρέμα της Νέας Μηχανιώνας που ξεκινάει πίσω από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και έχει μετατραπεί, χρόνια τώρα, σε παράνομη χωματερή.


Όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα της λήψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα του δήμου Θερμαϊκού, μαζί με την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποζημίωση των συνδημοτών μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Έρχεται χειμώνας, έχουμε μπροστά μας βροχές, χιόνια, καταιγίδες και γενικά επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Καθώς, αν δεν προνοήσουμε έγκαιρα, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια νέα τραγωδία στην περιοχή του Θερμαϊκού. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας από μέρους μας.

Δέστε εδώ περισσότερες φωτογραφίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.