Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέδριο στην Καλαμαριά για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό του συνέδριο με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)». Το συνέδριο θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος από σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Έξι ενδιαφέρουσες συνεδρίες θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης:
α. “Μετά την Ανταλλαγή: Συνέχειες, Τομές και Ασυνέχειες” 
β. “Η Ιστορία μέσα από τα πρόσωπα”
γ. “Η εκπαίδευση στην ελληνική μειονότητα”
δ. “Υπό Διωγμόν: Περιοριστικά Μέτρα, Σεπτεμβριανά, Απελάσεις”
ε. “Εγκατάσταση και ενσωμάτωση. Μια νέα πατρίδα;”
στ. “Η μνήμη και η ανάπλασή της”.
Θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις περισσότεροι από 30 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου, η διεπιστημονικότητα, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαφορετικές ειδικότητες: Ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες.
Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση αναμένεται να προκαλέσουν οι βιωματικές αφηγήσεις Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα διηγηθούν στο κοινό τις εμπειρίες τους, θα μοιραστούν το τραύμα της βίας των Σεπτεμβριανών και των μαζικών απελάσεων, καθώς και τις δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκυμαντέρ “Η απώλεια της πατρίδας” του  Τούρκου σκηνοθέτη  Aydin Kapancik και να ξεναγηθεί στην έκθεση “Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα πρωτοσέλιδα” του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως “Το Έβδομον του Βυζαντίου” και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως  Β.Ε., και η οποία θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Οδού Χηλής από 29 /9 έως 2 /10,  9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
Το συνέδριο προβλέπεται να αποτελέσει ένα κορυφαίο μορφωτικό και πολιτιστικό δρώμενο για την Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στη μελέτη που πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο για τον ελληνισμό της Πόλης.
Το Ι.Α.Π.Ε. έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό προφορικών μαρτυριών από Κωνσταντινουπολίτες, όπως και φωτογραφικά - αρχειακά τεκμήρια και πλούσια βιβλιογραφία, υλικό που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά & On Demand διαδικτυακά στο Livemedia.  http://www.livemedia.gr/ prosfigikosellinismos
Πολύτιμοι αρωγοί στην υλοποίηση του συνεδρίου είναι οι Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Κτήμα Γεροβασιλείου, Τυπογραφείο Κορακίδη, Βιβλιοχαρτoπωλείο “SIMBO”, Ψηφιακές Εκτυπώσεις “Alfa Studio”, Χαρτικά “Papers - Fine Papers”, Φωτοτυπικό Κέντρο Καλαμαριάς “Print City”, Εκδόσεις “Περίπλους”, Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΑΚΜΩΝ”, Αρτοζαχαροπλαστείο “Δια χειρός Πολίτισσα”, Αρτοζαχαροπλαστείο “Εστία”.
και στην προβολή του συνεδρίου, οι Χορηγοί Επικοινωνίας: TV 100 - FM 100, Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ_ΜΠΕ) - Πρακτορείο 104,9 FM, ΕΡΤ3  -  9,58 FM  -  102 FM, Ράδιο Θεσσαλονίκη - Thessnews, Δημοσιογραφικό συγκρότημα  Μακεδονία  -  περιοδικό Επιλογές, ThinkfreeOpinion Magazine, Livemedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.