Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πύργος Επανομής: Με το φόβο νέων κατολισθήσεων ζουν οι κάτοικοι

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Με την αγωνία έντονα αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους, ζουν οι κάτοικοι του οικισμού Πύργος Επανομής, που βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Επανομής και του Πάλιουρα, καθώς οι μεγάλες κατολισθήσεις που άρχισαν να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας της 7ης Σεπτεμβρίου στα «γκρέμια» του οικισμού, απειλούν όχι μόνο τα σπίτια και τις περιουσίες, αλλά και τις ίδιες τις ζωές τους.

Ιωσήφ Δόμβρος
Ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Πύργου Επανομής «Η Κυανή Ακτή», Ιωσήφ Δόμβρος, ένας ακούραστος συνταξιούχος ταχυδρομικός, δεν παύει τρεις εβδομάδες τώρα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι ήδη ένα από τα σπίτια του οικισμού βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς με τις κατολισθήσεις έφυγε ακόμη και τμήμα των θεμελίων του. Ενώ ο φόβος των κατοίκων είναι ότι εφόσον δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα αντιστήριξης, ενδεχομένως με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και στη συνέχεια τα χιόνια του χειμώνα, να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις και από τους νέους χωμάτινους όγκους που θα φύγουν, να προκληθούν καταστροφές και σε άλλα σπίτια του οικισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου, έφυγαν και τμήματα της σκάλας από μπετόν-αρμέ που με δικά τους χρήματα είχαν κατασκευάσει οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι του οικισμού για να κατεβαίνουν στη θάλασσα, ενώ κινδυνεύει και η εξαιρετική πλατεία «μπαλκόνι στον Θερμαικό» που δημιούργησαν με προσωπική τους εργασία οι κάτοικοι του Πύργου και είναι κυριολεκτικά ένα από τα ωραιότερα «γκρέμια» της Επανομής.
Οι κάτοικοι του οικισμού που μιλούν για αδιαφορία της δημοτικής αρχής και  ζητούν  να υπάρξει εκτεταμένος έλεγχος της περιοχής από το ΙΓΜΕ για να διαπιστώσουν εάν αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο νέων κατολισθήσεων, με κίνδυνο και για τα άλλα σπίτια του Πύργου.
Όπως μας είπαν πολλοί από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών της περιοχής, που την επισκεφθήκαμε σήμερα για να δούμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε: «Η ανησυχία μας είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία στον οικισμό που ίσως δεν αντέξουν σε μια νέα νεροποντή και θα κατολισθήσουν».
Η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού θα πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να φροντίσει ώστε το γρηγορότερο να επισκεφθούν τα γκρέμια του Πύργου ειδικοί, για να δουν το μέγεθος των κατολισθήσεων και να αποφανθούν αν άμεσα η περιοχή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου. Πάντως οι φωτογραφίες που παραθέτουμε στη συνέχεια, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες για το ενδεχόμενο αυτό.










*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.