Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Επέκταση του δικτύου ύδρευσης προς Περαία και Νέους Επιβάτες αλλά σε βάθος χρόνου

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης
Στους στόχους της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), είναι η επέκτασή της προς περιοχές στα ανατολικά που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ύδρευσης, λόγω υπεράντλησης και υφαλμύρωσης, όπως οι περιοχές της Περαίας και των Νέων Επιβατών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης σε συνέντευξή του στη Voria.gr
Όμως αργότερα, όταν ρωτήθηκε από το «Φάρο του Θερμαϊκού» για το πόσο εφικτή είναι αυτή η επέκταση και πόσο σύντομα μπορεί να γίνει, σημείωσε ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογα μεγάλο χρονικό διάστημα 2,5 – 3 ετών, μέχρι να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες και να κατασκευαστούν τα έργα προκειμένου το νερό της ΕΥΑΘ να φτάσει μέχρι τις ακτές του Θερμαϊκού. Ενώ επίσης θα εξαρτηθεί και από το εάν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα το διϋλιστήριο νερού, η προέκταση του οποίου είναι απαραίτητη για να γίνουν οι οποιεσδήποτε επεκτάσεις του δικτύου.
Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης για την επιχείρηση που διευθύνει, «είναι μια εταιρεία με μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να παίξει ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα οικονομικά στοιχεία είναι σχετικά καλά. Υπάρχουν, βέβαια, προβλήματα και θέματα που χρειάζεται να ρυθμιστούν και κάποια δυστυχώς δεν είχαν αντιμετωπιστεί προηγούμενα ως θα έπρεπε».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να συμβάλλει η ΕΥΑΘ στην οικονομική ανάπτυξη, ο πρόεδρός της απάντησε: «Πρώτον, με την συνολική ανάπτυξη των δικτύων της, δηλαδή με σειρά τεχνικών έργων προκειμένου να υδροδοτηθούν περιοχές τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και εκτός αυτού που σήμερα στερούνται καλής ποιότητας νερό. Άλλωστε τι είδους δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την κατάλληλη παροχή νερού;
Δεύτερον, με την επέκταση της δραστηριότητας της και σε γειτονικές περιοχές
Τρίτον, με την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και εκτός συνόρων όπου η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και τεχνογνωσία της εταιρείας και των στελεχών της αναγνωρίζεται σημαντικά».

Οι επεκτάσεις του δικτύου και το διϋλιστήριο νερού
Αναφορικά με τις περιοχές προτεραιότητας για την επέκταση των δικτύων της ΕΥΑΘ, ο κ. Κρεστενίτης ανέφερε: «Στα δυτικά έχουμε τη Νικόπολη και τη Φιλοθέη και βέβαια στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε για τις περιοχές στα ανατολικά όπως Περαία, Ν. Επιβάτες κ.λπ., όπου πλέον ο πληθυσμός -και όχι μόνον την καλοκαιρινή περίοδο- έχει πολλαπλασιαστεί.  
Είναι σημαντικά έργα, διότι θα λύσουν και προβλήματα που τώρα δε φαίνονται. Κυρίως θα προλάβουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις γεωτρήσεις μας, πιθανόν υφαλμύρωση ή προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αν ολοκληρωθούν τα δίκτυα δεν θα είμαστε εξαρτημένοι από τις γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα θα έχουμε νερό καλύτερης ποιότητας και με μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Τέλος σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσουν οι επεκτάσεις των δικτύων, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ υπογράμμισε: «Κατ’ αρχήν πρέπει να προηγηθεί η επέκταση του διυλιστηρίου νερού και γι’ αυτό προσπαθούμε. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε περισσότερο νερό για να καλύψουμε τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ταλαιπωρημένο έργο, που έγινε προσπάθεια να ξεκινήσει, αλλά δεν ξεκίνησε. Εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα και απεντάχθηκε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.