Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Τιμήθηκε η μνήμη του δολοφονημένου από τη χούντα Γιάννη Χαλκίδη

Tη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους της νεολαίας Λαμπράκη και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τίμησαν χτες Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας του, οι συναγωνιστές/τριες του-μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-’74, καθώς και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσά τους μέλη της οικογένειας του Γιάννη Χαλκίδη και των δολοφονημένων από τη χούντα αγωνιστών  Βασίλη Μπεκροδημήτρη (24-4-1967), του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά (6-5-1968) καθώς και του Γρηγόρη Παντή, που τραυματίστηκε από τα καταιγιστικά πυρά των Ασφαλιτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Απόστολος Αντωνούδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ηλίας Κουτσούκος.

Ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. ο Βασίλης Δεμουρτζίδης αναφέρθηκε στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Θεσσαλονίκη για τη συμβολή της στον αντιδικτατορικό αγώνα: τρεις δολοφονημένοι, εκατοντάδες οι «προληπτικώς εκτοπισμένοι» στα ξερονήσια, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, 12 σε ισόβια κάθειρξη.
Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Α. Κώστας Μανταίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη, κατέληξε:
«Ο Γιάννης Χαλκίδης και οι αγωνιστές/τριες που πάλεψαν τη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών, ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τα οποία θυσιάστηκε ο αξέχαστος συναγωνιστής μας»,.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο του Σ.Φ.Ε.Α. και το ΚΚΕ, ενώ ακούστηκε το τραγούδι η «μάννα του παράνομου», που έγραψαν και αφιέρωσαν στο Γιάννη Χαλκίδη οι πολιτικοί εξόριστοι της Χούντας στη Λέρο Νίκος Δαμίγος (στίχοι) και.Κυριάκος Υψηλάντης (μουσική).
Σκοτείνιασαν οι ουρανοί
κακιά μηνάνε γέννα
τί κρύβεται στο σύννεφο
γιέ μου τρέμω για σένα
Για δες σκορπίσαν τα πουλιά
λουφάξαν και τ’ αγρίμια
επρόβαλε μα τ’ αψηφάς
το σκιάχτρο, την ασχήμια
Το ξέρω πως δεν ωφελεί
κι’ ορμήνια δεν σου πρέπει
είν’ η ματιά σου καθαρή
παρ’ την ευχή μου σκέπη
Το ξέρω ψάχνεις για να βρείς
καρδιές φλόγα ν’ ανάψεις
να λαμπαδιάσουν γειτονιές

το σκιάχτρο για να κάψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.