Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

«Γιορτή Ρυζιού» στα Νέα Μάλγαρα

Από την Τετάρτη 7 έως το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιείται για 30ή χρονιά η «Γιορτή Ρυζιού» στη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους θεσμούς που αναδεικνύουν τη σχέση της περιοχής με τη γη και την παράδοση, στην οποία πρωτοστατούν οι ρυζοκαλλιεργητές.

«Η Γιορτή Ρυζιού είναι μία από τις παλαιότερες γιορτές που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Δήμου μας. Η σχέση του κάμπου της Θεσσαλονίκης με τη γη και την παράδοση είναι πολύ ισχυρή και αυτό το δείχνουν οι γιορτές μας που κρατούν εδώ και δεκαετίες καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι με την πολυετή δράση και προσφορά τους. Καλώ όλους τους δημότες του Δήμου μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη Γιορτή Ρυζιού, να πάρουν μια γεύση από γνήσιο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι και να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα της γης μας» δηλώνει σχετικά ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Η «Γιορτή ρυζιού» διοργανώνεται από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Δέλτα και του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νέων Μαλγάρων.
Είναι αφιερωμένη στην κύρια καλλιέργεια των κατοίκων του χωριού και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πανηγυριού για τον εορτασμό της Γέννησης της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκειά του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού και προσφέρεται ρύζι και ρυζόγαλο δωρεάν στον κόσμο.
Το πρόγραμμα της "Γιορτής Ρυζιού" 2016 έχει ως εξής:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
19:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου - Πανηγυρικός Εσπερινός
20:30 Περιφορά Εικόνας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου
7:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου - Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
19:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου - Μεθεόρτιος Εσπερινός & Θεία Παράκληση
20:30 Παραδοσιακοί χοροί από ΚΑΠΗ Ν. Μαλγάρων – Κυμίνων – Βραχιάς, Παιδικά Τμήματα & Τμήμα Ενηλίκων του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Μαλγάρων

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου
20:30 Παραδοσιακοί χοροί από Μικτό Τμήμα του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Μαλγάρων, Αθλητικό Σύλλογο Λαγκαδά, Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι κιζδερβενιώτες», Χορευτικό Τμήμα Ένωσης Κωφών Β. Ελλάδος, Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης Παναγία Σουμελά.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
21:00 Λαϊκή Μουσική Βραδιά με το συγκρότημα του Φώτη Θεοδωρίδη. Προσφορά Ρυζιού και Ρυζόγαλου σε όλο τον κόσμο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαλγάρων ιδρύθηκε το 1980 από ανθρώπους με αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση και αμέσως άρχισαν την προσπάθεια ώστε να εμπλουτιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού, με χορούς, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά. Το 1984 η συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους του χωριού, γέννησε τη Γιορτή Ρυζιού Ν. Μαλγάρων, η οποία καθιερώθηκε και από το 1987 διοργανώνεται με την εποπτεία της κοινότητας Ν. Μαλγάρων.
Το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων σαν συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, δανειστική Βιβλιοθήκη, καθώς και τμήματα ζωγραφικής, εικαστικών, μουσικής, αγιογραφίας, Θεάτρου, εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών (Latin) κ.α. Τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται στα 150. Η Γιορτή Ρυζιού, το Ανοιξιάτικο Αντάμωμα (παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών) η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, είναι κάποιες από τις πολλές εκδηλώσεις που αναλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία πάντα με την κοινότητα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.