Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Θερμαϊκού: «Ολυμπιονίκης» στα ακριβά δημοτικά τέλη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης δεσμεύτηκε,  ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμαριάς, ότι θα υπάρξει «πάγωμα» των δημοτικών τελών για το 2017.

Η δήλωση του κ.Μπακογλίδη ήρθε να μας υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, όχι μόνο σε σύγκριση με αυτά των δημοτών της Καλαμαριάς, που είναι 1,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά και  ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας. Δεδομένου ότι στους δημότες του Θερμαϊκού διαιωνίζονται από τη διοίκηση του δημάρχου κ.Μαυρομάτη τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη των 2,43 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα αντίστοιχα τέλη είναι χαμηλότερα όχι μόνο στο δήμο Καλαμαριάς, αλλά επίσης και σε όλους τους γειτονικούς δήμους. Έτσι  είναι μόλις 1,10 ευρώ/τ.μ. στη Θέρμη, 1,72 στο Πανόραμα με τις πολυτελείς κατοικίες, 1,08 στην Πυλαία και 1,86 ευρώ το τ.μ. κατά μέσο  όρο στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Σκίτσο του Αρκά όπως το δημοσίευσε ο "Εθερόπλοος
Όπως προέκυψε από τα στοιχεία μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που είχε δημοσιεύσει το Δεκέμβριο του 2015 η εφημερίδα  «Θεσσαλονίκη», στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης με τις πανάκριβες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη είναι για την πρώτη ζώνη 2,13 ευρώ/τ.μ. και για τη δεύτερη ζώνη 1,60 ευρώ/τ.μ. που κατά μέση όρο προκύπτει 1,86 ευρώ/τ.μ.
Από το ίδιο δημοσίευμα φαίνεται ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θερμαϊκού είναι υπερδιπλάσια από τους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και απέχουν «παρασάγγες» από τα αντίστοιχα του δήμου Δέλτα, όπου είναι καθορισμένα για τις κατοικίες σε μόλις 0,78 ευρώ/τ.μ.
Είναι αποκαλυπτικός ο πίνακας με τα δημοτικά τέλη για κατοικίες που πληρώνουν οι κάτοικοι σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης:
Δήμος Θεσσαλονίκης
-Κατοικίες 2,13 ευρώ/τ.μ. (πρώτη ζώνη), 1,60 ευρώ/τ.μ. (δεύτερη ζώνη)
Δήμος Καλαμαριάς
-Κατοικίες 1,80 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
-Κατοικίες 1,65 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
-Κατοικίες 1,45 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Νεάπολης - Συκεών
-Κατοικίες 1,38 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Παύλου Μελά
-Κατοικίες 1,25 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη
-Κατοικίες 1,72 ευρώ/τ.μ. (Πανόραμα, Χορτιάτης), 1,08 ευρώ/τ.μ. (Πυλαία)
Δήμος Θέρμης
-Κατοικίες 1,10 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Δέλτα
-Κατοικίες 0,78 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Βόλβης
-Κατοικίες 1,70 ευρώ/τ.μ. (Σταυρός, Βρασνά, Ασπροβάλτα), 1,20 ευρώ/τ.μ. (υπόλοιπες περιοχές)
Δήμος Λαγκαδά
-Κατοικίες 1,42 ευρώ/τ.μ. (Λαγκαδάς), 1,10 ευρώ/τ.μ. (Σοχός), 1 ευρώ/τ.μ. (υπόλοιπες περιοχές)
Δήμος Χαλκηδόνας
-Κατοικίες 1,22 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Ωραιοκάστρου
-Κατοικίες 1,20 ευρώ/τ.μ.
Δήμος Θερμαϊκού
-Κατοικίες 2,43 ευρώ/τ.μ.
Μάλλον η δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος και τα τεράστια προβλήματα ακόμη και επιβίωσης που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας, πολύ περισσότερο που ο Θερμαϊκός  συγκαταλέγεται στις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.
Ελπίζουμε η υπό τον κ.Μαυρομάτη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2017 να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για το ύψος των δημοτικών τελών και να προσπαθήσει να ελαφρύνει τους κατοίκους του δήμου μας με γενναία μείωσή τους. Προκειμένου να επιστρέψουν αυτά  σε λογικά επίπεδα, ώστε, εκτός των άλλων, να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα τέλη που πληρώνουν οι δημότες όλων των υπόλοιπων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Σίγουρα ο Δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται έσοδα για να λειτουργήσει. Μπορούν όμως να  εξοικονομηθούν χρήματα από οικονομίες κλίμακας, περιορισμό των πολυέξοδων εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων της διοίκησης, αλλά και τον τερματισμό των παρεχόμενων «διευκολύνσεων» προς «φίλους» και «ημέτερους» και όχι με άγριο χαράτσωμα των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.