Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ έρχεται στο Δήμο Θερμαϊκού για το φαινόμενο των κατολισθήσεων

Κίνδυνος να «φύγει» ολόκληρο το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας 
ΟΙ τεράστιοι όγκοι χώματος που έφυγαν δίπλα από το Κέντρο Υγείας έπνιξαν στη λάσπη ολόκληρη την περιοχή 
Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, έρχεται σήμερα κατεπειγόντως στο δήμο Θερμαϊκού για να εξετάσει το φαινόμενο των κατολισθήσεων και καθιζήσεων που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές του Δήμου, μετά την καταστροφική καταιγίδα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου .

Πρωτίστως, θα ερευνηθεί η περιοχή του «βράχου» της Νέας Μηχανιώνας, όπου παρουσιάστηκε η κατολίσθηση πίσω από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύει το κτήριο του Κέντρου Υγείας να «φύγει» ολόκληρο, σε νέα υποχώρηση του εδάφους και να βρεθεί στη θάλασσα!
Το θέμα αυτό, είναι για την κυβέρνηση πρώτης προτεραιότητας, μετά τις αποζημιώσεις των κατοίκων. Και όπως επί λέξει δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημαρχείο Θερμαϊκού:
Σκάφτηκε η γη από τη δύναμη του νερού, καθώς εκεί που είναι χτισμένο το Κέντρο Υγείας, ήταν παλιά ρέμα
«Άμεσα, αμεσότατα και κατά απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες αντιστήριξης υπάρχουν, διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε ότι το Κέντρο Υγείας είναι ένας ευαίσθητος χώρος και αντιλαμβανόμαστε, ότι όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος κάποιος άνθρωπος να πέσει από εκεί, από το χάσμα που δημιουργήθηκε, αλλά να φύγει όλο το Κέντρο Υγείας. Επομένως χρειάζεται να δούμε με ποιο τρόπο θα κρατήσουμε το Κέντρο Υγείας».
Όπως στη συνέχεια είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης που μετείχε στη σύσκεψη: «Θα γίνει άμεση και πλήρης καταγραφή από το ΙΓΜΕ του φαινομένου των κατολισθήσεων και σε συνέχεια να δούμε αν επηρεάζονται οι υποδομές και οι διάφορες λειτουργίες».

Στον περίβολο του Κέντρου Υγείας απέμεινε μόνο η περίφραξη να κρέμεται ως αιώρα
Με αφορμή το ζήτημα του Κέντρου Υγείας αλλά και των άλλων προβλημάτων που τέθηκαν στη σύσκεψη (οδοποιία, ύδρευση, αγροτικοί δρόμοι, άλλες υποδομές και φυσικά ανακούφισης των πληγέντων) ήταν ενδεικτική η παρατήρηση του υπουργού Εσωτερικών προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολο Τζιτζικώστα: «Το ζήτημα είναι σύντομα, νηφάλια και χωρίς μεγάλες κουβέντες, να δούμε πως μπορούν και η Περιφέρεια και το κράτος, σε συνεννόηση και συνεργασία, να ανταποκριθούν σ’ αυτό το πρόβλημα, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν».  
Ευτυχώς που ήταν οι ρίζες των λιγοστών δέντρων, διαφορετικά θα είχε φύγει μεγαλύτερο μέρος του "Βράχου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.