Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με το «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016» ;

Τις περίεργες μεθοδεύσεις της διοίκησης Μπακογλίδη στο Δήμο Καλαμαριάς που οδήγησαν στην «εκπαραθύρωση του  προηγούμενου  Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δ. Μιχάλαρου και της ομάδας του από το Πεδίο Δράσης Κόδρα (ΠΔΚ) 2016, καταγγέλει με δελτίο τύπου η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, σημειώνοντας ότι έρχεται στην επιφάνεια το «μοντέλο» διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και γενικότερα.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε αναλάβει από το 2013 τη διοργάνωση του  ΠΔΚ μετά από διαγωνισμό διότι πληρούσε τους όρους .
Το ΠΔΚ  έχει «δώσει εξετάσεις» και έχει κριθεί  από τον καλλιτεχνικό και επιστημονικό κόσμο καθώς και από το κοινό και φορείς ως μία από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Για τη δράση ΠΔΚ 2016 ο κ. Μιχάλαρος και η ομάδα του εργάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 ύστερα από συνεννόηση στηριζόμενοι σε προφορικές δεσμεύσεις  του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου κ. Ματθαίου Αμπατζίδη και του  κ. Δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.
Η πρόταση που είχε κατατεθεί ολοκληρωμένη, είχε προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στο ποσό των 20.000 ευρώ , όπως είχε ζητηθεί από τον εντεταλμένο σύμβουλο , λόγω αδυναμίας ένταξης της δράσης  στο ΕΣΠΑ.
Έχοντας φτάσει η ομάδα  στο τελικό στάδιο των εργασιών τον Ιούλιο- δηλαδή λίγους μήνες πριν από την έναρξη – ο εντεταλμένος σύμβουλος ζήτησε το προϋπολογισμένο ποσό  να περιοριστεί ποσό στα 12.772 ευρώ (με Φ.Π.Α.)  χωρίς να αναλαμβάνει όμως την ευθύνη για τη «στέρηση επιστημονικής επάρκειας» λόγω αυτών των περικοπών, όπως του είχε ζητηθεί και επισημανθεί από την προηγούμενη καλλιτεχνική ομάδα.
Αυτή η πρόταση  ανάγκασε τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή και την ομάδα του να αποσύρουν  τις προτάσεις τους έχοντας προσφέρει «απλήρωτη εργασία».
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά και με την με ημερομηνία 17 Αυγούστου 2016 επιστολή του κ. Μιχάλαρου και των  συνεργατών του, που στάλθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα από πλευράς Δήμου ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά νέα καλλιτεχνική διευθύντρια,  ενώ ο ίδιος εντεταλμένος έφερε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για τη δράση αυτή με προϋπολογισμό 19.516,00  ευρώ (!!!).
Η ΡΕΚΚ δεν επιθυμεί να προβεί σε  καλλιτεχνική αξιολόγηση και σύγκριση των δύο ομάδων , ούτε αυτή είναι η αρμοδιότητά της διότι είναι αυτοδιοικητική παράταξη.
Έχει υποχρέωση όμως να ασκήσει δημόσια κριτική για πράξεις ή παραλείψεις της δημοτικής αρχής σε όλους τους τομείς, και στον τομέα του πολιτισμού.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής  πρέπει:
Α. Να γίνονται σεβαστά όλα τα άτομα που σαν καλλιτεχνικοί συνεργάτες γίνονται καταθέτουν έργο και ψυχή.
Β. Να επιλέγονται με κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας , ύστερα από ανοιχτή προκήρυξη και αξιολόγηση του έργου τους  από ευρύτερα συλλογικά και όχι από μονοπρόσωπα όργανα,  με κίνδυνο να ενδίδουν στον πειρασμό «πελατειακών εξυπηρετήσεων» και «εκδουλεύσεων» τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το κύρος του θεσμού .
Από τα παραπάνω προκύπτουν ότι:
Από τη σημερινή διοίκηση Δήμου απουσιάζουν  το όραμα για τον πολιτισμό, και ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου.
Εκδηλώθηκε  περιφρονητική συμπεριφορά  απέναντι σε συνεργάτες και  επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό
Οι εκάστοτε φορείς εξουσίας στον τομέα του πολιτισμού  ενδίδουν εύκολα σε «πειρασμούς»  και εξυπηρετήσεις «πελατειακού χαρακτήρα» εκπαραθυρώνοντας συνεργάτες και πλήττοντας πολιτιστικούς θεσμούς.
Είναι ανοιχτό το θέμα της «απλήρωτης εργασίας» του κ. Μιχάλαρου και της ομάδας του για το διάστημα που εργάστηκαν αρκετούς μήνες για τη συγκεκριμένη δράση

Καλούμε το Δήμαρχο Καλαμαριάς  να προβεί ΑΜΕΣΑ σε αναμόρφωση  του συνόλου του πλαισίου λειτουργίας του Τμήματος Πολιτισμού και ειδικότερα στον τομέα της λήψης κρίσιμων αποφάσεων για τέτοια ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.