Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Το «prive» καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις Σέρρες

Ρημάζει το «prive» καταφύγιο του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις Σέρρες. Το ξύλινο καταφύγιο που χρησιμοποιούσε ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αρχηγός της χούντας της 21ης Απριλίου 1967, στην κορυφή του Μπέλες, στις Σέρρες, ανήκει στο στρατό και είναι αναξιοποίητο, όπως και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Κατασκευάστηκε το 1969 για να φιλοξενεί τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, κάθε φορά που αυτός και η συνοδεία του επισκέπτονταν την περιοχή για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα. Σήμερα στέκει παρατημένο και λεηλατημένο σε μια βαθιά χαράδρα του Μπέλες κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πάνω από το Νέο Πετρίτσι Σερρών. Ο λόγος για το «prive» ξύλινο καταφύγιο, που οι ντόπιοι αποκαλούν «βίλα Παπαδόπουλου».
Όπως είναι γνωστό, ο πρωταίτιος της χούντας ήταν δεινός κυνηγός, με αδυναμία στα αγριογούρουνα που αφθονούν στην ορεινή περιοχή, και την εποχή της παντοδυναμίας του βρέθηκε εκεί πολλές φορές για να κυνηγήσει μαζί με έμπιστους φίλους.
Το ξύλινο καταφύγιο κατασκευάστηκε το 1969 και διέθετε όλες τις ανέσεις της εποχής, μέχρι και αλεξικέραυνο, για την προστασία του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος. Μάλιστα, προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση, λίγο παραπάνω κατασκευάστηκε κι ένα μικρό ελικοδρόμιο, όπου προσγειωνόταν και απογειωνόταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Μετά την πτώση της δικτατορίας, το καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ως χώρος αναψυχής των αξιωματικών, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 λεηλατήθηκε και τα έπιπλα, τα υαλικά, τα σερβίτσια κλπ απομακρύνθηκαν, επειδή θύμιζαν τη χούντα.
Σήμερα, το ξύλινο καταφύγιο έχει αφεθεί λεηλατημένο στην τύχη του, όπως και άλλες εγκαταστάσεις του στρατού στην περιοχή του Μπέλες, που έχουν εγκαταλειφθεί και αποτελούν πλέον ακίνητα της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Οι προσπάθειες για τουριστική αξιοποίηση αυτών των οικημάτων έχουν «κολλήσει» κατά καιρούς στη νομοθεσία και την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία.

Πηγή:  Το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη από ανάρτηση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.