Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Greenpeace προς Τσίπρα: Να σταματήσει η συμφωνία ΤΤΙΡ

Να πει η Ελλάδα «όχι» στη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, ζήτησε με επιστολή της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οργάνωση Greenpeace, τονίζοντας με έμφαση ότι «η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τους Έλληνες, όπως και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες».
Στο μεταξύ, η «Ελληνική Πρωτοβουλία κατά των συμφωνιών», απευθύνει έκκληση να «μπλοκάρει» η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και TISA. Η Πρωτοβουλία παράλληλα, καλεί σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.
Αναλυτικά, στην επιστολή της Greenpeace υπογραμμίζεται: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, θα ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναβεβαιώσουν την εντολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ. Στο κρίσιμο αυτό Συμβούλιο, το οποίο εν πολλοίς θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης, σας καλούμε να δηλώσετε την αντίθεσή της Ελλάδας στη συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Όπως γνωρίζετε, η διαρροή μεγάλου μέρους των κειμένων της διαπραγμάτευσης για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, τόσο ενάντια στην TTIP, όσο και στη CETA. Αντίστοιχα, και στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές ενάντια στη CETA και την TTIP αυξάνονται. Ανάμεσά τους βρίσκονται φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και δήμοι της χώρας, καθώς και βουλευτές της κυβέρνησής σας. Η ανακοίνωση, επίσης, του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για τις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζει το επείγον και τη σοβαρότητα του ζητήματος.


Κύριε πρωθυπουργέ, μετά τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να στείλει και ένα διεθνές μήνυμα ενάντια στις δύο συμφωνίες. Η κυβέρνησή σας έχει, ήδη, καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη "να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων". Η μόνη απάντηση σε δύο συμφωνίες που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία μας, αλλά και κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, είναι η συνολική αντίθεση ανεξαρτήτως περιεχομένου. Είναι η μόνη απάντηση που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η επίσκεψη του Jean-Claude Juncker στην Ελλάδα, την Τρίτη 21 Ιουνίου, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να δηλώσει δημόσια η χώρα μας την αντίθεσή της σε αυτές τις συμφωνίες. Ακόμα πιο σημαντική, όμως, είναι η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί να ανανεώσει την εντολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξει περαιτέρω τους πολίτες της. Στον δρόμο που χαράζετε για δίκαιη ανάπτυξη, οι όποιες εμπορικές συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών πάνω από κεκτημένα, όπως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που πρέπει να σταματήσετε πριν να είναι αργά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.