Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

«Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ», διαβεβαιώνει ο Τσιρώνης

Παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, σε συνάντηση που είχε μαζί του πριν λίγη ώρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δυο ανδρών βρέθηκαν ζητήματα περιβάλλοντος που απασχολούν την Κεντρική Μακεδονία, καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά και οι Σκουριές.
Σχετικά με την ΕΥΑΘ ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι: Στην ΕΥΑΘ ο δημόσιος χαρακτήρας δεν αίρεται. Το να έχουμε κάποια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, με μειοψηφικά πακέτα δεν νομίζω ότι υπάρχει σε αυτό κανένας που να έχει αντίρρηση. Το θέμα είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Η τιμολόγηση και κοστολόγηση παραμένει στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου. Δώσαμε σκληρή μάχη με τους θεσμούς να έχουμε αυτό το προνόμιο, δηλαδή, οι δικές μας υπηρεσίες η ειδική γραμματεία υδάτων να κάνει την τιμολόγηση- κοστολόγηση και όχι να ιδιωτικοποιηθεί αυτό το σημείο, το κρίσιμο, για όλη την Ελλάδα''.
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στις Σκουριές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η εταιρεία οφείλει - είναι στη σύμβαση της - να παρουσιάσει τη μέθοδο flash smelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία. ''Όσο δεν την παρουσιάζει είναι προφανές ότι όχι από δική μας ευθύνη αλλά από δική τους ευθύνη, η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα'' επεσήμανε ο κ, Τσιρώνης και πρόσθεσε σχετικά ότι: ''Αν δεν γίνει αυτή η μέθοδος - επειδή ξέρουν ότι το κυάνιο-η κυάνωση- απαγορεύεται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας - προφανώς σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργείο, Ουσιαστικά κάτι τέτοιο αποτελεί πλήρη ανατροπή όλου του business plan. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Η εταιρεία αν τηρεί το νόμο και προστατεύει το περιβάλλον δεν υπάρχει κανένας να τη κουνήσει, από εκεί και πέρα αν δεν τα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί προφανώς υπάρχει πρόβλημα''.
Ακολούθως, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στο κέντρο ενημέρωσης του Ολύμπου. ''Διαπιστώνουμε ότι στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη περιφέρεια έχουμε συναντίληψη ότι το περιβάλλον πλέον δεν είναι ο φτωχός συγγενής οι ορεινοί μας όγκοι και ιδιαίτερα ο Όλυμπος μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά κυρίως και για μία βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού,. Ενός 12μηνου τουρισμού που δεν υπήρχε ποτέ''. Παράλληλα, αναφορικά με τον κέντρο ενημέρωσης στον Όλυμπο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως: ''Ενημέρωσα τον κ. Τζιτζικώστα ότι το προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο που για χρόνια ήταν στα συρτάρια με διάφορες μικροαντιθέσεις, είναι πια σε τελική φάση ολοκλήρωσης. Ήμουν ευτυχής χθες όταν εγκαινιάσαμε αυτό το εξαίρετο κέντρο ενημέρωσης, αξίζει όλοι να το επισκεφθούν. Εγκαινιάστηκε στο Λιτόχωρο. Μόλις έχουμε την έγκριση, να την επισυνάψουμε, πηγαίνει τις επόμενες ημέρες στο ΣτΕ για τη υπογραφή. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που με τη δουλειά τη συναινετική όλοι οι Δήμοι της περιοχής Ολύμπου, το Δασαρχείο, η Διεύθυνση Δασών, και ο Φορέας Διαχείρισης έχουν πλέον μία κοινή στάση για το βουνό''.
Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: Μιλήσαμε με τους διευθυντές για τους δασικούς χάρτες. Οι δασικοί χάρτες στις περιοχές πιστεύω θα είναι μέχρι 30 Σεπτέμβρη όλοι αναρτημένοι'' και συνέχισε: ''Σύμφωνα με το καινούριο νόμο όπου δεν υπάρχει αντίρρηση ο χάρτης κυρώνεται και τελειώνει, άρα πιστεύω ότι οι περισσότεροι χάρτες θα είναι τελειωμένοι μέχρι τέλος του χρόνου και αυτό στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάποιοι λίγοι χάρτες είναι προς κατάρτιση, με το καινούριο σύστημα της συνεπίβλεψης από τις δασικές υπηρεσίες στους ιδιώτες αναδόχους. Πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα έχουμε όλους τους χάρτες έτοιμους''.
Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε τα ακόλουθα: ''Παρουσιάσαμε στον υπουργό τα σημαντικά έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυτά που έχουν γίνει, αλλά και αυτά που σχεδιάζουμε με το νέο ΕΣΠΑ. Είναι έργα τα οποία θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της κεντρικής Μακεδονίας και σημειακά θα παρέμβουν σε περιπτώσεις ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Όλυμπος και όπως είναι το θέμα των λιμνών και των ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τη συζήτησή μας ήταν και οι δασικοί χάρτες, αλλά και το πώς θα μπορέσουμε από εδώ και στο εξής να εντείνουμε τη συνεργασία αυτή''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.