Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Φορέας Διαχείρισης του ορεινού όγκου του Χορτιάτη

Η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης του ορεινού όγκου του Χορτιάτη, επισημάνθηκε ιδιαίτερα από όλους τους ομιλητές στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ήπια και βιώσιμη αξιοποίηση του ιστορικού βουνού της Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε η δημοτική παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη».

Θερμός ήταν ο χαιρετισμός στο άνοιγμα της εκδήλωσης του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, ο οποίος, αρκετές φορές στη σύντομη ομιλία του, έδωσε συγχαρητήρια στη δημοτική παράταξη και τον επικεφαλής της, Απόστολο Αντωνούδη, να οργανώσει την ημερίδα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Χορτιάτη. Ενώ παράλληλα παρουσίασε σειρά προτάσεων της δημοτικής αρχής για την προβολή και την ανάπτυξη της περιοχής. Ανακοινώνοντας ταυτόχρονα δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη
Απόστολος Αντωνούδης

Η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης του Δάσους και του Βουνού είναι ο στόχος των προσπαθειών της δημοτικής παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη», δήλωσε από τη πλευρά του ο επικεφαλής της, Απόστολος Αντωνούδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να “καθίσουν” σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της πόλης όπως το δασαρχείο, η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία.

“Πρώτον μας ενδιαφέρει η προστασία του ορεινού όγκου, δεύτερον η ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα της κοινωνικής οικονομίας που θα έχει ένα αποτέλεσμα θετικό για τη περιοχή”, τόνισε.
Επιπλέον ο κ. Αντωνούδης υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα “city branding, μία ισχυρή ταυτότητα για την περιοχή” η οποία διαθέτει και “ένα ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα”.
Τέλος επισήμανε την ανάγκη “να δημιουργήσουμε επιπλέον ερεθίσματα ώστε να αυξήσουμε το μέσο όρο των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή”.


Δημήτρης Μάρδας

“Το βουνό δεν είναι γνωστό στη πόλη και στους επισκέπτες της περιοχής”, εκτίμησε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δημήτρης Μάρδας  υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατυπωθούν τρόποι ανάπτυξης και αξιοποίησης του ίδιου του βουνού αλλά και των περιοχών γύρω από το βουνό.
“Όμως μας ενδιαφέρει και η άμεση προοπτική, να πλησιάσει ο κόσμος στο βουνό”, πρόσθεσε αναφερόμενος σε εκδρομές σχολείων ή περιπάτους τις Κυριακές.
“Το βουνό του Χορτιάτη είναι μικρό αλλά “άγριο” βουνό”, τόνισε προσθέτοντας πως “έχει μονοπάτια που μπορεί κανείς να ξεκινήσει από τον Χορτιάτη και να φτάσει στο Πανόραμα, την Περιστερά, την Πυλαία”.


Θεοχάρης Ζάγκας
Παράλληλα υπογράμμισε πως μπορεί ήδη να εξυπηρετήσει πολλούς επισκέπτες καθώς “έχει 2-3 μονοπάτια μέσα στο ήπιο αλλά με πυκνή βλάστηση βουνό, είναι πολύ δύσκολο να χαθείς καθώς τα μονοπάτια είναι χαραγμένα, έχει 2 καταφύγια συν ένα ακόμα το προσκοπικό”.
“Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ένα τόσο ωραίο, μόλις μισή ώρα από την πόλη, βουνό για τον κόσμο”, τόνισε.

Αριστείδης Φωκάς
Σημαντικά στοιχεία για τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, παρουσίασε ο καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας. Επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη λήψης μέτρων πυροπροστασίας, αλλά και παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από την αποτελεσματική, εξορθολογισμένη και όχι άναρχη ανάπτυξη άλλων ορεινών όγκων της χώρας. 


Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να προκαλέσει την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή όλων, πέρα και πάνω από κόμματα, καθώς η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.