Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση του Δήμου Θέρμης για το προσφυγικό πρόβλημα

Συγκέντρωση κατοίκων Βασιλικών και Σουρωτής την ώρα της εκδήλωσης
Eιδική εκδήλωση, διοργάνωσε το πρωί ο δήμος Θέρμης για το θέμα της λειτουργίας προσωρινού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε ιδιόκτητο χώρο στα Βασιλικά. Στη συζήτηση, η οποία έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, προσκλήθηκαν οι βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Περιφέρειας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας,  της Ύπατης Αρμοστείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εκκλησίας και των τοπικών φορέων της Θέρμης.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος παρουσίασε τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει ο δήμος για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Θέρμη προκαλούν πρόβλημα στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και εκπέμπουν στο πανελλήνιο μια εικόνα ξενοφοβίας και ρατσισμού για τους κατοίκους της Θέρμης η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ενημέρωσε ότι ήδη φιλοξενούνται στη Θέρμη περί τους 340 πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Εξήγησε ότι η επιλογή του ιδιωτικού χώρου για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στα Βασιλικά έγινε από την κυβέρνηση χωρίς να ερωτηθεί ο δήμος. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο δήμος θα αλλάξει γνώμη και δεν θα συνδράμει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο δήμαρχος παρουσίασε όλες τις ενέργειες τις οποίες έκανε ο δήμος από τον περασμένο Οκτώβριο. Είπε ότι ήταν ο πρώτος δήμος ο οποίος πρότεινε συγκεκριμένο χώρο για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας, στο στρατόπεδο 561, αλλά την πρόταση την απέρριψε το υπουργείο Άμυνας μετά τρεις μήνες. «Μας ζητήθηκε στη συνέχεια να υποδείξουμε άλλο χώρο και το κάναμε. Προτείναμε χώρο στο στρατόπεδο της αεροπορίας και στη θέση ‘Τσαΐρια’. Μάλιστα τη θέση ‘Τσαΐρια’ την επισκεφθήκαμε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος τη βρήκε κατάλληλη και αναμέναμε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατασκευή εκεί του χώρου φιλοξενίας προσφύγων», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Αντί όμως να γίνει αυτό μάθαμε ότι επιλέχθηκε ιδιωτικός χώρος στα Βασιλικά για να μεταφέρει εκεί πρόσφυγες από την Ειδομένη». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος αμέσως συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης και αποφάσισε ομόφωνα να στείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία με τα ακόλουθα ερωτήματα: αν έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του δήμου για τη λειτουργία κέντρου στα «Τσαΐρια» και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή της Θέρμης. Παράλληλα, στην επιστολή τονιζόταν ότι ο δήμος συνεχίζει να εμμένει στην αρχική θέση του ότι θα συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.
Μετά τη γνωστοποίηση ότι επιλέχθηκε ιδιωτικός χώρος για φιλοξενία προσφύγων στα Βασιλικά έγινε συνάντηση του δημάρχου με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι στον συγκεκριμένο χώρο θα φιλοξενηθούν έως 1.500 πρόσφυγες έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για Σύρους και Ιρακινούς, κατά 80% οικογένειες και κατά 40% παιδιά.
Στη συνέχεια συνήλθε εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:
- Ο δήμος εμμένει στην απόφασή του να συνδράμει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος στο μέτρο που του αναλογεί. Συνεχίζει να προτείνει ως καταλληλότερο χώρο την περιοχή «Τσαΐρια».
- Η φιλοξενία στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο να είναι προσωρινή και έως χίλια άτομα.
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε ο ιδιωτικός χώρος να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
- Να γίνει διασπορά των προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αναλόγως των πληθυσμιακών δεδομένων κάθε δήμου.
- Εμμένει στην κατηγορηματική άρνησή του να γίνει κέντρο φιλοξενίας στα Λουτρά Θέρμης.
- Τέλος, ζητά από την τοπική κοινωνία τη συνδρομή και τη συνεργασία της ώστε ο δήμος να γίνει ο θεματοφύλακας για την ανθρώπινη και ασφαλή λειτουργία του προσωρινού κέντρου φιλοξενίας.

Οι βουλευτές και οι φορείς
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι βουλευτές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η Ειδομένη έπρεπε να κλείσει και μέχρι να γίνουν οι μονιμότερες δομές φιλοξενίας επιλέχθηκε η λύση της ενοικίασης ιδιωτικών χώρων καθώς οι περισσότεροι δήμοι δεν προσέφεραν χώρους. Είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση του δήμου για τα «Τσαΐρια» και ζήτησε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να προτείνει εκείνη θέσεις για τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας στους δήμους.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου είπε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ζήτησε να υπάρξει ισόρροπη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα πλην της Θράκης και των ακριτικών νησιών. Να υπάρξει διαχωρισμός των προσφύγων οι οποίοι να μένουν σε ανοιχτές δομές, από τους μετανάστες οι οποίοι να φυλάσσονται σε κλειστές δομές, και όσων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου απορριφθούν να απελαθούν.
Μίλησαν επίσης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην Θράκης, αναλόγως με τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε περιοχής.
Τον λόγο έλαβαν επίσης ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. του μητροπολίτη Κασσανδρείας και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Θέρμης καθώς και των κατοίκων των Βασιλικών. Επιστολή με την οποία δήλωσε ότι τάσσεται με τη θέση του δήμου απέστειλε η βουλευτίνα του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου. Στην εκδήλωση προσεκλήθη αλλά δεν παρέστη εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Πριν από την εκδήλωση, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Θέρμης κάτοικοι, κυρίως των Βασιλικών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή τους. Για το θέμα αυτό προγραμματίζεται λαϊκή συνέλευση σήμερα το απόγευμα στα Βασιλικά. Πέριξ του Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχε διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.


Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.