Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Θεσσαλονίκη: Δημιουργία μετώπου εναντίον ιδιωτικοποιήσεων

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην ΕΥΑΘ και στην ΕΛΒΟ,  μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης σημείωσε πως «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει αυτή τη στιγμή ύστερα από μία 15ετή συνειδητή υπονόμευση των δημοσίων αυτών οργανισμών είναι ότι πωλιούνται οργανισμοί οι οποίοι έχουν χρήματα, έχουν τεράστιες δυνατότητες αναπτυξιακές», και «παρόλα αυτά για λόγους σκοπιμοτήτων, τους έχουν απαξιώσει όλη αυτήν την περίοδο με σκοπό να περάσει στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι ο μόνος δρόμος είναι η ιδιωτικοποίηση και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει».
Εκ μέρους των εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε ο Ιγνάτιος Ζερβός, πρόεδρος των αρχιεργατών στον ΟΛΘ ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος σωματείου χείριστων οδηγών μηχανημάτων στον ΟΛΘ, Λάζαρος Τανταλίδης ανέφερε πως «γινόμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία», σημειώνοντας πως «η πολιτική απαξίωση όλων των προηγούμενων ετών έρχεται σήμερα να βάλει ‘καπέλο’ το ότι για να τα αναπτύξουμε πρέπει να τα πουλήσουμε», ενώ αναφέρθηκε και σε στοιχεία που δείχνουν την κερδοφορία του λιμανιού. Σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση, επανέλαβε την άποψη των εργαζομένων πως πρόκειται για «ξεπούλημα» ενώ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις τόνισε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν να διατηρηθούν ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Θεόδωρος Αλιόγκας πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ σημείωσε οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Φεβρουάριο. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να καταβληθούν τα υπόλοιπα 7,2 εκατομμύρια ευρώ, από πενταετή σύμβαση του 2002, για στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων που παραδόθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και λόγω της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε δεν έχουν μέχρι σήμερα πλήρως εξοφληθεί, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στην εταιρεία για να πληρωθούν οι ίδιοι, να καλυφθούν οι δαπάνες της εταιρίας και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία. 


Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ
 στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους 220.000 πολίτες που ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει «καχυποψία» πως δεν θα πουληθεί μόνο το 23% και πως θα παραχωρηθεί και το management. Αναφέρθηκε δε στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί το 51% της ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο, σημειώνοντας πως έτσι «αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας της Εταιρείας Ύδρευσης». «Ενώ σήμερα ο ιδρυτικός της νόμος λέει ότι σκοπός της είναι να παρέχει επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού στους πολίτες και συνθήκες υγιεινής με την αποχέτευση, εισάγοντας την εταιρία στο νέο Υπερταμείο σκοπός είναι το κέρδος», ανέφερε. Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν συμμαχίες και να δημιουργηθεί ένα κίνημα στην πόλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης
 εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στον ΟΣΕ, ενώ το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν και εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.


Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.