Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Στις δόξες τους και πάλι οι ακτές του Θερμαϊκού

του Ντίνου Κωστόπουλου
Οι ακτές του Θερμαϊκού είναι και πάλι στις δόξες τους!.. Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκ, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι και Μηχανιώνα, ξαναζούν στιγμές καλοκαιριού μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που ήταν στο απόγειο της στη δεκαετία του '60 και μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ΄70.

Ασφυκτικά γεμάτες οι "πάλαι ποτέ" δημοφιλείς ακτές του Θερμαϊκού υποδέχονται καθημερινά και πάλι χιλιάδες λουόμενους που αναζητούν μια διέξοδο δροσιάς στις πιο κοντινές παραλίες.
Το σκηνικό συμπληρώνουν και τα καραβάκια που ξανάρχισαν "δειλά-δειλά" τα δρομολόγια από το λιμάνι της πόλης, εξυπηρετώντας κυρίως εκείνους που για λόγους οικονομίας δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή εκείνους που νοσταλγούν και επιμένουν να ζουν κάτω απ' τη σκιά του Λευκού Πύργου με ρομαντισμό και μακριά από το... θόρυβο και το άγχος της κίνησης στους δρόμους...

Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ...ΜΠΑΪ-ΠΑΣ (!) έτσι ονομάζουν "περιπαιχτικά" το παραλιακό μέτωπο της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης οι πιο νέοι... γιατί καθημερινά - και αυτό είναι αλήθεια - χιλιάδες άτομα της τρίτης ηλικίας κυρίως "περιπατούν" για λόγους υγείας, την πραγματικά όμορφη διαδρομή από το Μέγα- ρο Μουσικής έως και τον Λευκό Πύργο.
 Έχουμε την ωραιότερη παραλία του κόσμου, λένε πολλοί Θεσσαλονικείς και αυτό ίσως δεν είναι και τόσο υπερβολή. Αν και η πόλη στερείται ενός μητροπολιτικού πάρκου, η διαμόρφωση πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο σε συνδυασμό με τη θάλασσα και την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στον τομέα του πρασίνου, με την καθημερινή επίβλεψη και πραγματική αγάπη του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου (πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) οι βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο στην λεωφόρο του... Μπάϊ-πας είναι πραγματική απόλαυση, ανάσα δροσιάς και ευεξία για κάθε ηλικία!..

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ, είναι ο νέος οδικός άξονας Ποτίδαιας - Καλλιθέας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που παραδόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία.
Εμφανώς καλύτερη ασφαλτόστρωση με ενδιάμεση λωρίδα που διαχωρίζει τα δύο ρεύματα κατεύθυνσης και που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους ατυχημάτων. Βέβαια, η διαφορά είναι ολοφάνερη με το υπόλοιπο εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής και μόλις εξέρχεσαι από το νέο οδικό άξονα, νομίζεις ότι μπήκες σε άλλη... ημερομηνία!
Ελπίζουμε ότι το έργο δεν θα σταματήσει εδώ, γιατί λείπουν παράδρομοι εξόδου και σε περίπτωση ατυχήματος το όλο δίκτυο θα εγκλωβίζει παθόντες και διερχόμενους για ατελείωτες ώρες.
Σε αντίθεση με όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν στη Χαλκιδική, στους δρόμους που συνδέουν το Παλιούρι με τη Φούρκα και τη Σάρτη με το Πόρτο Κουφό, η κατάσταση των δρόμων είναι τραγική. Λακκούβες, καθιζήσεις, τρύπες και ...χώματα "παραμονεύουν" σε κάθε στροφή και αν οι διερχόμενοι οδηγοί λίγο αφαιρεθούν, κινδυνεύουν κι αυτοί και οι συνεπιβαίνοντες να βρεθούν εκτός δρόμου και με άσχημες συνέπειες!
ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ για όσους έμειναν στο "κλεινόν Άστυ" είναι η καλύτερη δροσερή έξοδος του καλοκαιριού...
 Έμειναν κάποιοι θερινοί κινηματογράφοι σε πείσμα των καιρών και του ...ίντερνετ (!) και μάλιστα για τους πιο απαιτητικούς διαθέτουν και τραπεζάκια και αναπαυτικούς καναπέδες! Από το μπαρ του σινεμά δεν συνοδεύουμε την ταινία μόνο με ποπ-κορν, πασατέμπο και σάντουιτς, αλλά υπάρχουν στην προτίμησή σας κι άλλες ακόμη "γαργαλιστικές νοστιμιές" με συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας ή ενός "σκάτς ον δε ροκς"...

Η μαγεία του θερινού σινεμά και αυτό το καλοκαίρι σας περιμένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.