Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ερωτήματα για τη χλιδάτη δεξίωση στο «Παλατάκι»

Ποικίλα σχόλια, αλλά και αντιδράσεις, προκαλεί ο τρόπος που παραχωρήθηκε το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης, το γνωστό «Παλατάκι» για να πραγματοποιηθεί εκεί αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου, το βράδυ, η χλιδάτη δεξίωση γάμου του γιου του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργου, με τη Ρωσίδα καλλονή σύντροφό του Γιάννα Κουντιάκοβα.

Ο θρησκευτικός γάμος του Σαββίδης junior και της αγαπημένης του Γιάνα, έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου στο Πρόχωμα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος, μια εκκλησία που χτίστηκε με προσωπικά έξοδα του Ιβάν Σαββίδη και αποτελεί πιστό αντίγραφο του ναού που υπάρχει στο χωριό του, τη Σάντα Γεωργίας. Λίγες ώρες μετά, θα ακολουθήσει δεξίωση με 3.000 καλεσμένους στους κήπους του πρώην κυβερνείου («παλατάκι») της πόλης.
Ήδη, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, απηύθυνε  έκκληση στην οικογένεια και στους προσκεκλημένους, να σεβαστούν τους κοινόχρηστους και τους προστατευόμενους χώρους της περιοχής μέσα και γύρω από το «Παλατάκι» και ειδικά το  χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, αποφεύγοντας την είσοδο και τη στάθμευση εντός αυτού και την αλλοίωση του προορισμού του.

Έντονη αντίδραση της ΡΕΚΚ
Έντονη, υπήρξε η αντίδραση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, η οποία σε ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι μέχρι τώρα οι αρχές, με διάφορα προσκόμματα, αρνούνταν την παραχώρηση ή έστω τη χρήση του Κυβερνείου. Εκφράζει δε την έκπληξή της για το πώς μπορεί να παραχωρείται ο χώρος όχι χρήσεις δημόσιου συμφέροντος (μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), αλλά για εξυπηρέτηση καθαρά ιδιωτικών σκοπών, έστω και με «ανταλλάγματα». 
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΡΕΚΚ έχει ως εξής:
To Kυβερνείο («Παλατάκι») ως κτίσμα , αλλά και τον  περιβάλλοντα  χώρο διαχρονικά τον διεκδικούσε ο Δήμος Καλαμαριάς για πολιτιστικές χρήσεις λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη θέση του, την ιστορικότητά του και την πολιτιστική του αξία.
Η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα αυτά προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα (νομικά, τεχνικά κλπ.) με αποτέλεσμα το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος να έχουν εγκαταλειφθεί και να είναι ελάχιστα λειτουργικά.
Πρόσφατα, μέσω του τύπου πληροφορηθήκαμε ότι η χρήση του κτίσματος και του περιβάλλοντος χώρου παραχωρήθηκαν από την πολιτεία προσωρινά (;) σε ιδιώτη για πραγματοποίηση δεξίωσης για μία ιδιωτικού χαρακτήρα κοινωνική εκδήλωση με ορισμένα «ανταλλάγματα».

θέση μας είναι ότι όσον αφορά τη λειτουργία δημόσιων χώρων και κτισμάτων, όπως το Κυβερνείο με τον περιβάλλοντα χώρο,  πρέπει να διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας και η χρήση τους και ότι σε αυτούς αρμόζει να φιλοξενούνται δραστηριότητες με βάση ομοιόμορφους και ενιαίους  κανόνες, για χρήσεις συμβατές με την αισθητική, το ύφος και τον  χαρακτήρα τους (μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις , συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις φωτογραφίας κλπ.)  και όχι για εξυπηρέτηση καθαρά ιδιωτικών σκοπών , έστω και με «ανταλλάγματα». 

Σύμφωνα με τα παραπάνω , δικαιούμαστε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα ,  που χρήζουν άμεσης και ξεκάθαρης απάντησης από όλους όσους εμπλέκονται με το ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα:
1. Με ποια λογική παραχωρήθηκε το κτίσμα και ο χώρος σε ιδιώτη;
2. Εκδόθηκε απόφαση του αρμόδιου οργάνου;
3. Καταρτίστηκε κάποια σύμβαση, η οποία βέβαια, πρέπει να δεί το φως της δημοσιότητας;
4. Ποια είναι ακριβώς τα «ανταλλάγματα» για την προσωρινή (;) παραχώρηση της χρήσης του;
5. Μήπως έγιναν και αποκαταστατικές εργασίες στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου; Στην περίπτωση αυτή ζητήθηκε η άδεια και επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών;
6. Πως και από ποιους άντλησαν οι διοργανωτές το δικαίωμα  να «επεκτείνουν» το χώρο φιλοξενίας της εκδήλωσης (συγκεκριμένα για τις ανάγκες στάθμευσης των εκατοντάδων οχημάτων των προσκεκλημένων) σε σημείο που να αλλοιώνεται –έστω και προσωρινά- ο χαρακτήρας του ως ιστορικού τόπου και αρχαιολογικού χώρου και εν δυνάμει υπερτοπικού πνεύμονα πρασίνου ;

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε ότι η με ημερομηνία 8 .6.2016 ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς που –έστω και καθυστερημένα, μετά την υποβολή της με αρ. πρωτ. 19255/7.6.2016 αίτησης-αναφοράς-διαμαρτυρίας – εκδόθηκε σχετικά μας ικανοποιεί, όσον αφορά την προστασία του χώρου του πρ. Στρ. Κόδρα, με την προϋπόθεση ότι δε θα παραμείνει ένα απλό «ευχολόγιο», αλλά θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του χώρου του πρ. Στρατοπέδου.

Επιπλέον είναι αισθητή η παρουσία εδώ και μέρες υπερβολικά  αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ενώ είναι φανερό ότι το Κυβερνείο  τείνει να  μετατραπεί – σε αντίθεση με το χαρακτήρα του - σε ένα «πριβέ κλάμπ διασκέδασης» με επακόλουθο πιθανό κυκλοφοριακό χάος, που δεν το αντέχει η Καλαμαριά.

Η ΡΕΚΚ με βάση το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων και δημοτών της Καλαμαριάς καλεί την πολιτεία να δώσει με σαφήνεια απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.
Καλεί τους διοργανωτές να σεβαστούν με απόλυτο τρόπο το χαρακτήρα του πρ. Στρ. Κόδρα και να αποφύγουν δραστηριότητες που θα αναστατώνουν την καθημερινότητα των Καλαμαριωτών και ειδικότερα των περιοίκων.» καταλήγει η ανακοίνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.